Очікування vs реальність: аналізуємо стан міської скарбниці

Очікування vs реальність: аналізуємо стан міської скарбниці
  • За тиждень відбудеться третя сесія міської ради, де депутати приймуть бюджет на 2021 рік, спільний для усієї Козятинської громади.
  • А поки бюджетний рік ще не закінчився, у кожного органу самоврядування своя скарбниця.
  • Ми проаналізували виконання міського бюджету.
  • На що витратили менше, ніж планувалося, а на що більше?
  • І чи є в бюджеті «дірка», чи, може, навпаки, його перевиконали?

Нарешті на сайті Козятинської міської ради оприлюднили документ, на який ми так довго чекали — «Звіт про виконання міського бюджету за 9 місяців 2020 року». Щоправда, за вікном вже грудень, 12-ий місяць року. Проте маємо змогу проаналізувати стан міської скарбниці за січень-вересень. При підготовці публікації ми користувалися пояснювальнювальною запискою до звіту. Документ є у вільному доступі на сайті міської ради.

Перевиконали і недовиконали водночас

Наш бюджет наповнюють різні види податків. Він складається з двох фондів — загального і спеціального. Загальний використовується для фінансування загальних функцій, як-то оплата праці, енергоносіїв, діяльність бюджетних закладів, установ, тощо. Натомість спеціальний фонд — це кошти, які мають конкретне призначення. Так от, за результатами трьох кварталів поточного року, доходи загального фонду ми недовиконали, а спеціального, навпаки, перевиконали.

За ці 9 місяців планувалося, що загальний фонд поповниться на 146,7 мільйонів. Це без врахування коштів, які виділяють місту з державного, обласного і районного бюджетів, так званих субвенцій. Натомість, реальна картина — 136,3 мільйона. Це навіть менше на 3,2 мільйони за аналогічний період 2019 року.

Відео дня

Такий дефіцит коштів, передовсім, пояснюється тим, що через пандемію коронавірусу і запровадження обмежень похитнулася економіка. Пояснимо це на прикладі. У Козятині велика кількість залізничних підприємств, які сплачують податки, тому основним наповнювачем загального фонду міської скарбниці є «Укрзалізниця». Через запровадження обмежень залізничні підприємства певний час були на «чотириденці». Скоротився робочий час і, як наслідок, працівникам виплачували меншу заробітну плату. І, відповідно, вирахували менше податків, які пішли до бюджету.

Інша ситуація з надходженнями до спеціального фонду. За 9 місяців цього року він наповнився на 15,4 мільйони гривень. Це у 4 рази більше, ніж планувалося. Основна причина такого перевиконання — збільшення надходжень від продажу земельних ділянок та взяття на баланс ЖКГ частини міських доріг, які раніше не обліковувалися.

Тож дохід бюджету за 9 місяців поточного року склав 151,7 мільйонів. Знову ж таки, без урахування субвенцій. Зауважимо, що коли приймали бюджет Козятина на 2020 рік, очікувалося, що дохід за 12 місяців буде у розмірі майже 210 мільйонів гривень (без субвенцій).

Також за ці дев’ять місяців до нашого бюджету надійшло субвенцій на 12,9 мільйонів гривень. Це, зокрема, кошти на освіту, медицину, та ремонт вулиці Підгорбунського.

Куди найбільше пішло грошей

За рахунок міського бюджету фінансуються різні галузі. Є ціла низка статей видатків: освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, тощо. Загалом, фактично по кожній статті були нижчі видатки, ніж планувалося спочатку. Детально зупинятися на кожній ми не будемо. Розповімо в загальному про ті статті, на які виділили найбільше грошей.

За три квартали 2020 року найбільше коштів витратили на освіту — 72,3 мільйони гривень. Сюди входять не лише видатки із загального та спеціального фонду, а й субвенція, яку нашому місту дала держава та область.

На другому місці — державне управління. З цієї статті бюджету фінансується п’ять установ: виконком, Управління соцполітики, Управління праці та соціального захисту, Управління ЖКГ та Фінансове управління міської ради. На це за 9 місяців 2020 року витратили 21,8 мільйонів гривень.

А от на медицину за аналогічний період витратили значно менше — 13,9 мільйонів гривень. Це з урахуванням коштів, які місто передало районному бюджету для центральної районної лікарні, та субвенцій, які надійшли Козятину від держави.

На соціальний захист витратили 13,4 мільйони гривень. Це теж з урахуванням субвенцій.

Із міської скарбниці довелося віддавати і в державну казну. За дев’ять місяців цього року ми передали державному бюджету 846,4 тисяч гривень. Ці кошти пішли на поточний ремонт приміщення Державної міграційної служби, ремонт Козятинського районного військового комісаріату, утримання будівлі і виконання заходів пожежної безпеки на військовій частині, придбання необхідних матеріалів для пожежної частини, засоби захисту та оргтехніку для відділку поліції, створення належних умов для обслуговування населення у Козятинському центрі надання безоплатної вторинної допомоги.

На чому економили

Бюджет дещо «схуд», тому депутатам довелося неодноразово вносити зміни. До того ж, на деякі пункти статей бюджету витратили значно менше коштів, ніж планувалося спочатку. До прикладу, місто зекономило на підвищенні кваліфікації депутатів та посадовців місцевого самоврядування. За 9 місяців на цю статтю виділили всього 6,1 тисячу гривень. Це 48,6 % від запланованих видатків.

Добряче врізали допомогу дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. За рік планували витратити на це 23,1 тисячу гривень, проте за січень-вересень виділили всього 3,6 тисяч.

Витратили менше, ніж планувалося, на поховання учасників бойових дій та осіб, які отримали інвалідність внаслідок війни — 12,3 тисячі. Це 48,9 % від запланованих витрат.

Чи не найбільше постраждала Державна цільова програма «Молодь України», на яку за 9 місяців цього року виділили лише 8,4 тисячі гривень. Це становить 14 % від плану. У рамках цієї програми передбачалося, зокрема, придбання подарункових наборів та сувенірів, спортивного інвентаря, вирішення першочергових проблем багатодітних родин та родин, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Деякі пункти не фінансувалися зовсім. Зокрема, на пільги окремим категоріям громадян видатків не було. Так само, як і на відшкодування «теплих кредитів» для ОСББ.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up