«Ой у лузі червона калина». Нацбанк України ввів у обіг дві памʼятні монети

«Ой у лузі червона калина». Нацбанк України ввів у обіг дві памʼятні монети

Національний банк України ввів у обіг дві памʼятні монети «Ой у лузі червона калина». Їх номінал 5 і 10 гривень.

Про це повідомили на сайті Нацбанку.

Ці пам’ятні монети — одні з перших, які вводяться в обіг з початку війни. Вони присвячені українській пісні, яка після віроломного нападу російських військ на Україну зазвучала з новою силою та стала сучасним символом протистояння російській військовій агресії.

Презентували пам’ятні монети заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан та заступник Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-полковник Микола Балан. Крім того, участь у презентації пам’ятних монет взяли представники Зразково-показового оркестру Збройних Сил України, які виконали музичну композицію «Ой у лузі червона калина».

Відео дня

«Під час війни пісня «Ой у лузі червона калина» стала українським символом незламності і гімном мужнього протистояння ворогу. Вона також стала широко відомою за межами України. Як і сотні років тому, суть цієї пісні залишається актуальною й нині – боротьба з московською владою за незалежність України. Тому на знак глибокої поваги та вдячності до українських захисників, а також прагнучи увіковічнити в грошових знаках історичну боротьбу українців за незалежність, ми з гордістю вводимо в обіг ці нові пам’ятні монети», — зауважив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Пам’ятні монети «Ой у лузі червона калина» продовжують нову серію «Безсмертна моя Україно». Дизайн їх розробив київський художник Дмитро Кривонос.

На аверсі монет у центрі розміщено стилізовану символічну композицію, на якій захисники різних поколінь: козак, січовий стрілець і сучасний воїн Збройних Сил України підіймають калину — опоетизований символ України, крона якої нагадує абриси кордонів нашої Батьківщини.

На реверсі монет у центрі зображено гілку з листком і ягодами калини.

Придбати пам’ятні монети можна буде в банків-дистриб’юторів із продажу пам’ятних монет та сувенірної продукції: АТ АБ «УКРГАЗБАНК», АТ «АБ «РАДАБАНК», АТ «ТАСКОМБАНК», АТ КБ «ПриватБанк».

 

Читайте також:

За скільки у Козятині можна купити велосипед?

Вразила лохина по 320, гречка по 98 та буряк по 50. Що по чому у Козятині?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up