Передноворічний Козятин. Про ціни на святкову символіку в рік Тигра і дорогий вінегрет

Передноворічний Козятин. Про ціни на святкову символіку в рік Тигра і дорогий вінегрет

Що по чому? Минулої суботи ми поцікавилися цінами на Новорічні ялинки та продукти харчування. Цього разу ми за традицією побували на вулиці Василя Земляка та на «кругу», а ще на вулиці Склярова біля магазину «Сундучок». Не забули порівняти ціни на продукти харчування, які були на ринках майже 2 тижні тому

Мабуть, люди втомились від року, який добігає кінця і рік Тигра хочуть зустріти в найкращих традиціях. Підготовка до свят вже розпочалась. А який Новий рік без ялинки?

З опитувань, які ми робили напередодні відкриття новорічного ярмарку, козятинчани полюбляють ялинки на висоту кімнати, тільки щоб її верхівка не впиралася у стелю. Найбільшою популярністю користуються ялинки близько 2-х метрів заввишки. Трохи менший попит на ялинки під 3 метри і зовсім не багато людей цікавляться маленькими ялинками, до метра і меншими.

Скільки хочуть за ялинку?

Проте головним питанням на сьогодні залишається, яку ж ялинку вибрати: штучну чи натуральну?

Відео дня

Смаки козятинчан прівняно з минулим роком мало чим змінилися. Одні кажуть, що якщо купити живе дерево, буде відчуватися запах Нового року. Він дарує відчуття свята, а ще хвоя живого дерева має бактерицидну дію і живе дерево значно дешевше від штучного. А щодо головного мінуса живої Новорічної ялинки — вічнозелена красуня побуде зеленою геть недовго: за час свят вона жовтіє і осипається

Один із головних плюсів штучного дерева — це відсутність голок на підлозі.

До плюсів також можна віднести великий вибір. Сучасні штучні ялинки часто зовні красивіші за живі.

Щодо цін штучної красуні то в торговельних точках нашого міста вона 25 грудня коштувала від 700 до 4500 гривень.

За метр натуральної ялинки, як кому повезе. На вулиці Василя Земляка ялина чи сосна коштує 250 гривень за метр. Трохи нижчі ціни на вулиці Склярова, що біля магазину «Сундучок». Там ялинку, продають по 150 гривень за метр, навіть є за окрему плату підставки до них. Є ялинки на «кругу». Там зелені красуні продають по 250 гривень, незалежно від розмірів.

В минулому році найнижчі ціни на символи Нового року були в Козятинському лісництві. В цьому році в зв’язку з реорганізацією Хмільницького держлісгоспу вони ялинками не торгують.

Овочі, риба, м’ясо та молочка

Щодо торгівлі продуктами харчування, то на вулиці Василя Земляка людей значно побільшало — торгували у «ракушках», на приватних столиках. На землі в суботу, 25 грудня не торгували, не дозволила погода.

Ціни на продукти борщового набору знов додали в ціні, від гривні до трьох. Морква коштувала 13 гривень, тепер 14–15 гривень. Червоний буряк додав три гривні і став 15 гривень за кілограм. На дві гривні подорожчала цибуля. Тепер вона коштує 14 грн за кілограм.

Ціна на білокачанну капусту стабілізувалася. В деяких торговельних точках її можна було купити по закупівельній ціні —12 гривень за кілограм. Нині за кілограм правлять від 14 до 16 гривень. Кольорова капуста — 25 гривень за кілограм. Пекінська капуста в одній ціні з кольоровою. Зелена цибуля —150 гривень за кілограм. Є «дешева» всього —15 гривень, правда за 100 грамм.

На «кругу» покупців майже не було. Продавали молоко по 20 гривень за літр, сало найвищого гатунку ми бачили тільки 26 грудня і правили за нього — 90 гривень за кілограм. Свинина в суботу була від 110 до 135 гривень за кілограм. Коли продавці збиралися додому, м’ясо можна було купити за 100 гривень за кілограм. Продавці додому, а ми на «хитрий» базарчик

Якщо привозні помідори за два тижні подешевшали від 3-х до 7-и гривень, то огірки додали в ціні — 15 гривень і в суботу вони коштували 60 гривень за кілограм.

Ціни на виноград — 60–65 гривень за кілограм.

Щодо цитрусових, то лимони з апельсинами в середньому коштують 41 гривню за кілограм. Мандарини — від 43 до 50 гривень

Вибір риби цього разу кращий короп — 65–70 грн за кілограм, товстолоб до трох кіло — 40 гривень, від 4-х кілограм і більше — 45. Річковий сом — 80 гривень, свіжоморожений хек — 89 гривень, скумбрія свіжоморожена — 95 гривень та, що після розморозки розлазиться — 80 гривень за кілограм. Хек багаторазової заморозки можна купити по 80–81 гривні за кілограм.

Ціни на «молочку» після встановлених рекордів стабілізувалися. Літр молока в середньому 20 гривень. Півторачка в суботу коштувала — 30 гривень і торгу немає Продавчиня молочки пані Галина каже: « Який торг, моя корова книжок і газет не читає вона стоїть в хліві і хоче гам». Її донька Таня матір попередила — якщо вона й в наступному році посадить стільки картоплі то буде сама її обробляти. 

— Прибутку нуль і молодь не хоче працювати біля скотини. Так, що в недалекому майбутньому місто буде їсти коров’ячий сир не від корови. Ось так і напишіть, — сказала пані Галина.

Півкіло сиру — 55 гривень. Півлітра сметани гладущикової коштує (50 гривень). За сепараторну сметану правили 80 гривень за півлітра. Домашнє масло —300 гривень за кілограм і 100 грамм за 30 гривень

Ціна яєць — 35 гривень за десяток, ціни яєць курки домашньої полетіли догори, в суботу, 25 грудня їх продавали — 60 гривень за десяток.

Соняшникова олія в середньому додає в ціні дві гривні кожного місяця. Ми купили два літра і заплатили за неї 96 гривень.

Вдруге за місяць піднімаються ціни на хлібобулочні вироби і сорти соціального хліба. Козятинський батон вже коштує 16 гривень, а буханець чорного хліба —17 гривень з хвостиком.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up