Післяноворічний Козятин. Як відреагував ринок після Нового року та Різдва

Післяноворічний Козятин. Як відреагував ринок після Нового року та Різдва

Що по чому? У неділю, 9 січня ми поцікавилися цінами на продукти харчування на вулиці Василя Земляка та на «кругу». Бачили огірки по 120 гривень. На скільки ціна продукту була завищена ми поцікавились у козятинчан і порівняли ціни на ринку з ціною на огірки АТБ

Овочі, риба, м’ясо та молочка

Щодо торгівлі продуктами харчування, то на вулиці Василя Земляка людей після Новорічних свят трохи поменшало — торгували у «ракушках» та на приватних столиках. В день нашого візиту, як і перед Новим роком торгувати на землі не дозволила погода.

Ціни на продукти борщового набору змінилися, як в одну, так і в іншу сторону. Морква коштувала 13-15 гривень. Червоний буряк можна було знайти дешевше, ніж перед Новорічними святами. Ціна на нього не впала. Це щирі селяни продавали червоний буряк від 10 до 15 гривень. В торговельних точках він коштував 16 гривень за кілограм. Ще на гривню додала в ціні цибуля. Тепер її можна купити по 13-14 грн за кілограм. Зелена цибуля ще “подешевшала” — була 150 гривень кілограм, а стала — 10 гривень 50 грамм.

Ціна на білокачанну капусту трохи додала в ціні. По 12 гривень, як було до Нового року  вже немає. Її продавали від 14 до 17 гривень за кілограм. Кольорова капуста — 25 грн, менша за розмірами — по 20 гривень за кілограм. Пекінська капуста на 5 гривень дорожча за кольорову. Зелена цибуля, як ви зрозуміли — 200 гривень за кілограм.

Відео дня

На «кругу» покупців майже не було. Продавали молоко по 20 гривень за літр, сало найвищого гатунку продавали по 90 гривень, а віддавали за відсутності попиту по 60 гривень за кілограм. Свинина була 110 лопатка,115 — задня частина. Карковина та філейна частина —130 гривень за кілограм. Коли продавці збиралися додому, м’ясо можна було купити за 100 гривень. Продавці – додому, а ми за традицією на «хитрий» базарчик.

Якщо за привізні помідори по 60 гривень якось вкладалося в здоровий глузд, то огірки по 120 за кілограм, мабуть, стали рекордом. Чи справедлива на них така ціна через 9 днів після Нового року ми запитали у людей, які скуплялись на вулиці Василя Земляка. Пані Марія у якої ми запитали каже:

— Це на Новий рік чи може на Різдво продавці підняли ціну. Всі продавці ціну на огірки вже знизили. На весь базарчик у того чоловіка ціни найвищі. Ті два огірки, що він тримає під ковдрою за день два згниють і він їх викине. У АТБ в той день огірки коштували 74 гривні за кілограм.

Ціни на виноград — 60-65 гривень за кілограм. Щодо цитрусових, то лимони  були по 25, 41-у та 50 гривень за кілограм,  апельсинами в середньому коштують 41 гривню за кілограм. Мандарини — від 25 до 55 гривень за кілограм.

Вибір риби без вибору. Зранку був карась по 45, короп — 65-70 грн за кілограм, товстолоб по 45. Товстолоб не вищого сорту — 25 гривень за кілограм, за річковий сом — 80 гривень, свіжоморожений хек — 89 гривень, скумбрія свіжоморожена — 95 гривень. Та, що після розморозки розлазиться — 80 гривень за кілограм.

Ціни на молочку впали через брак попиту. Які продавчині мають багато клієнтів, ті спродуються. Продавчині, у яких клієнтів менше чи взагалі немає стають заручниками ринку. Літр молока в середньому 20 гривень. Півторачка 9 січня коштувала 30 гривень. Продавчині кажуть: «Все дорожчає, а ми на молочку підняти ціну не можемо. Люди на свята потратились і на молоко грошей не мають».

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Інна Кравчинська

    Зелена цибуля у Вас 2000грн?

    RIA-Козятин reply Інна Кравчинська

    Інна Кравчинська ні, 200 грн. Дякуємо за уважність, вже виправили)
  • Татьяна Ковальская

    АТБ сьогодні 89 і 72
  • Читач69

    Я їбав цю цибулю, 2 штуки за кіло

keyboard_arrow_up