Сир – «не сир», двогривневі кавуни та дорогий мед

Сир – «не сир», двогривневі кавуни та дорогий мед
  • Що по чому? На початку цього тижня ми поцікавилися цінами на продукти на вулиці Василя Земляка, ринку «Хлібодар», на «Кругу» та в АТБ.
  • Порівняно з літніми цінами подорожчали м’ясо, курячі яйця, молочка (щоправда, не у всіх), деякі крупи, огірки з помідорами та сало.
  • Подешевшала цибуля, кавуни та дині. Після весняного стрибка стабілізувалася ціна соняшникової олії

У понеділок, 4 жовтня, маленький базарчик був малолюдним. На вулиці Василя Земляка торгували у «ракушках» і на землі.

Продукти борщового набору, з року в рік на осінь суттєво дешевшають. Цієї осені ціни на них майже не змінилися. Морква та червоний буряк були 12-15 гривень за кілограм, зараз морква – 12, червоний буряк – 11 гривень за кілограм. Білокачанна капуста впала на гривню в ціні. Тепер вона коштує 6 гривень за кілограм. Пекінська капуста – 18 гривень.

На «Кругу» вже тижнів зо три торгують недорогими кавунами та динями. Хто купує один кавун, платить за «херсонець» 3-4 гривні за кілограм. Хто бере від п'яти і більше штук, платить по 2 гривні за кілограм. Дині за пільговою ціною 5 гривень за кілограм. Правда, в понеділок дешевими кавунами і динями на «Кругу» не торгували.

Відео дня

Болгарський перець від 10 до 35 гривень за кілограм, кабачки 9, баклажани 18-20, огірки 32-35, помідори 18, рожеві 35-37 гривень. Помідори на борщ по 4 гривні. 

Ціни на виноград, порівняно з літніми, майже не змінилися. Він як коштував, так і коштує 30–50 гривень. Той, що трохи втратив товарний вигляд, на вулиці Василя Земляка продавали по 18 гривень.

Щодо цитрусових, то противірусні лимони коштують від 50 до 60 гривень за кілограм. В таку ж ціну мандарини, грейпфрукт – 58. Гранат нині коштує від 46 гривень за кілограм, хурму продають по 60.

З вибором риби, як і минулого разу, проблеми. Мальок живця 30, карась невеликих розмірів по 40, короп — 70 гривень зранку і 65 –  ближче до закриття ринку. Свіжоморожений хек 81 гривня за кілограм. Нам сподобалась зубатка, яку продавали в АТБ. Купили її трохи більше трьох кілограмів і заплатили 215 гривень.

Цукор, гречка, крупи в АТБ дорожчі, ніж у магазинах ринку «Хлібодар». Цукор 27,10 проти 23 гривень на ринку. Гречка з супермаркету 39 з хвостиком, проти 35, що в магазині на ринку.

Свиняча вирізка 135-140 гривень, на кістці – 110 гривень. Майже в таку ж ціну яловичина. Ціни на сало пішли догори. В понеділок не торгували, а у вихідні сало на шкварки оцінювали по 40 гривень за кілограм, а гарне коштувало 110 гривень.

«Молочка» тримається на рівні літніх цін, щоправда, не у всіх. Літр молока –  близько 14 гривень, півкіло сиру 50 гривень. Сметана гладущикова півлітра за ціною сиру, сепараторна сметана – 75 гривень за півлітра.

У вівторок, 5 жовтня, на тротуарі вулиці Василя Земляка помітили сир по 25 гривень. Запитали у господині торговельної точки, що за сир і чому він такий дешевий?

– Акція, – каже продавчиня. – Хороший коров’ячий сир, дам спробувати. 

Спробували той продукт, він виявився далеким від оригіналу, та й кажемо продавчині, що це не сир. 

– Правильно, – каже вона, — це коров’ячий сир не від корови. 

Про сиркову масу чули, а про коров’ячий сир не від корови ще ні.

Після весняного стрибка стабілізувалася ціна на соняшникову олію. Тепер її можна купити від 42 до 55 гривень за літр. Яйця молодої курки – 25, фермерські – 30-34, домашні – 40-50 гривень за десяток.

Змінилася  ціна меду. Раніше працьовиті бджоли реагували на курс долара. Піднявся у вартості долар – піднялася ціна на мед. Долар тривалий час стабільний. Мабуть відреагували комахи на подорожчання цукру. Ціна цукру була 12 гривень, півлітра меду була 40-45, цукор став 23-27 гривень за кілограм і мед додав у ціні майже вдвічі. От які бджоли тепер, збирають пилок і ціни на цукор контролюють.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Марія Олійнічук

    Дуже смішно про бджоли, цукор дорожча, а мед має дешевшати, це пише той хто не займається бджолами, вони не просто принесли мед і все за ними також треба догляд, то все має дорожча ти, а мед дешевшати по Вашому?

    Вячеслав Гончарук reply Марія Олійнічук

    Пані Марія, автор статті відкрито не написав, що купували і купують на ринку в баночках люди. Бджоляр повинен залишати бджолам мед. А так, як замість меду бджолярі дають комахам цукор то й мед по тій причині додав в ціні. Вроді не смішно, а все підраховано

keyboard_arrow_up