«Старі» металеві гривні може вивести з обігу тільки НБУ, а не продавці в Козятині

«Старі» металеві гривні може вивести з обігу тільки НБУ, а не продавці в Козятині

В редакцію газети «RIA Козятин» звернулися двоє наших земляків, які не змогли розрахуватися в магазині продажу хліба та в туалеті на ринку «Хлібодар» металевою гривнею зразка 1996 року 

—Я хотів  розрахуватися жовтою гривнею за хлібину. Адже чув, що з 1-го жовтня з обігу вилучають тільки банкноти номіналом 1 і 2 гривні які були введені в обіг 2003-2007 роках та 25 копійок. Гривня жовтого кольору залишається платіжним засобом поки цей металевий номінал н потрапить до фінансового регулятора Нацбанку, – розповідає пан Анатолій. – Замість того щоб прийняти розрахунок за покупку продавчиняна на ім’я Ірина в грубій формі кинула мені металеву гривню назад і в підвищеному тоні мовила:«Заберіть її, такі гроші вже не ходять».

 Подібний випадок трапився з другою гостею редакції. В неї відмовились брати гривню золотистого кольору за послугу в туалеті на ринку «Хлібодар» 

Ще був випадок, коли в козятинчанки Ірини відмовились брати розрахунок монетою 10 копійок.

Відео дня

Так, дійсно на даному етапі НБУ (Національний банк України) виводить з обігу паперові банкноти номіналом 1і 2 гривні зразка до 2003 року і активно буде виводити з обігу паперові банкноти номіналами 1 і 2 гривні зразків 2003 – 2007 років. Виготовлені монети номіналом 1 гривня старого зразка, до 2018 року (золотистого кольору) залишаються дійсним платіжним засобом. Ними можна продовжувати розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати. Водночас, потрапляючи в банки, вони не будуть більше повертатися в готівковий обіг, а вилучатимуться банками та передаватимуться до Національного банку (для утилізації).Поступово в готівковому обігу їх ставатиме дедалі менше, а їх місце займуть відповідні сріблясті обігові монети номіналом 1 та 2 гривні зразка 2018 року випуску. Про це йшлося на брифінгу Нацбанку. 

Заступник голови Національного банку Олексій Шабан зазначив, що держрегулятор продовжує наводити порядок у готівковому обігу та приводити його до світових стандартів. Головна мета таких рішень - спростити готівкові розрахунки та підвищити їх зручність для користувачів, а також подбати про економічну доцільність і підвищення якості готівки в обігу

Громадяни, у яких залишилися старі банкноти та монети номіналом 25 копійок зможуть обміняти їх на монети та банкноти інших номіналів і зразків протягом наступних трьох років у всіх українських банках – протягом одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно.

У Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, Приват-Банк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – протягом трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.

Щодо монети гривні  золотистого кольору, то вона на даному етапі в обігу і в жодної розрахункової установи немає прав її не приймати.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Лозохвост

    Якщо задумаєтесь брати кредит, то можу порадити сервіс, яким сам користуюсь. Їхній сайт https://t.me/s/skywards_UA порівнює умови кредиторів і допомагає вибрати найвигідніші умови кредитування.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up