Таксисти підняли ціну на проїзд. Чому і скільки беруть за кілометр?

Таксисти підняли ціну на проїзд. Чому і скільки беруть за кілометр?

Плата за комфорт. Минулого тижня козятинчани дізналися неприємну звістку. Майже всі диспетчерські служби таксі з 17 листопада підвищили вартість проїзду. Тепер початкова ціна 35 гривень, плюс 13 гривень за кожен кілометр проїзду

Чим мотивоване підвищення тарифів, ми поцікавились у самих перевізників. Таксист-приватник пан Володимир «відрубав» відразу і в грубій формі запропонував нам спочатку поцікавитися цінами бензину на заправках. Ми вдячні за підказку, але порадою не скористалися, бо до таксистів прийшли, знаючи ціни на заправках. Найдорожчий на «Окко» бензин марки А-95 35-36 гривень за літр. «Укрнафта» – 31-32 гривні, бензин марки 92 близько 30 гривень. Найдешевший бензин А 92 коштував 28 гривень 69 копійок. Дизпаливо в межах 30 і газ в середньому 18 гривень.

Не всі водії заправляються найдорожчим бензином, але таксисти диспетчерських служб «Джокер», «Фортуна», «Соломон», та приватний перевізник дотримуються однакового тарифу. 

Відео дня

– Якщо бензин буде по десять, то й по 10 буде проїзд. – зауважив пан Володимир. Лукавив трохи наш співрозмовник. Пам’ятаємо, як під час першої хвилі захворювання на коронавірус пальне впало в ціні з 24 гривень до майже 16 гривень за літр. Але нам не відомо, чи хтось з водіїв перевізників знизив тоді вартість проїзду. 

Ми ні в якому разі не хочемо сказати, що ціни послуги  надто завищені. Тим паче, що робота таксистів часто ризикована. Іноді в салоні разом з водієм можуть їхати злочинці. Про один такий факт нам повідомив колишній водій таксі Віктор. 

– Сіли троє чоловіків біля сільського ставу села Козятин. Мали намір їхати до Танка та по дорозі змінили маршрут до Бердичева, – розповідає Віктор. – З їх розмов і поведінки я зрозумів, що задумали вони щось недобре. Тому схитрив, сказав, що в мене відкрився капот в машині і біля військкомату вискочив з автівки і втік. Після того випадку більше не таксував.

Олександр, водій, що таксує в Козятині, розказав своє бачення щодо тарифів.

– Тариф на проїзд підняли тому, що дороги убиті, а ремонт ходової подорожчав. Так це зговір, тільки інакше не можна. Коли у когось буде дешевшим проїзд, пасажири перейдуть до нього. Підняли не на багато – 13 гривень кожен кілометр і 35 гривень стартова ціна. На далеку відстань тариф мало в чому змінився, на коротку дистанцію трохи збільшився. 

Наостанок ми запитали в пана Олександра номер їхнього диспетчера.

— Зараз в таксистів не пасажири, а клієнти, майже у кожного є мобільний номер диспетчера чи водія. Номер на автівці – то вже пройдений етап. Працюємо за програмою. Водій отримує інформацію про пасажира, а пасажир отримує всі дані про автівку, яка є найближче до клієнта.

Щоб переконатися в цьому, ми знайшли людину, яка часто користується таксі. 

– На таксі я їду тільки на вокзал, коли добираюся на  роботу. Автобуси так рано ще не ходять, – каже пані Оксана. – Я маю координати всіх перевізників, тому що бувають випадки, коли водій, якого я завжди викликаю, може тоді не працювати. Бувають випадки, коли диспетчер каже, що машин немає. Таке буває в часи снігопадів чи у святкові дні. Тоді й тариф водії можуть змінити і нікуди не дінешся, запізнення на роботу може дорожче обійтися.

— Оксано, вам від дому  до вокзалу десь 2,5 км, скільки вам доводиться платити в часи пік?. 

— По-різному. Зазвичай платила гривень 50. Але й був випадок, коли мусила викласти 150.

— А зараз скільки доведеться?

— Я ще не їздила та, мабуть, десь на десятку більше, ориєнтовно близько 60 гривень буде.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (13)
  • Татьяна Алёхина

    Вчора їхала (після подорожчання)- 40 грн.  От і не зрозуміло, як 1 км 35, а наступні 13,, то з якого розрахунку таксист запросив 40?🤔😉Мабуть, взяв " дешевше"😂, бо врахував пенсійний вік. Чи , навпаки- мито додаткове в 5 грн з пенсіонерів у власну кишеню 😃🙄
  • Раиса Антипенко

    Користуюсь таксі не так, щоб часто, але користуюсь. Можете кидати тапками, але ж бензин, газ, солярка з крана безплатно не течуть, запчастини друг - чарівник теж не розкидає "безвозмездно, тобто даром". Тому  нема чого злитись на таксистів
  • Лясковець Юрій

    Таксі в Козятині дорожче чим у Львові. Збільшили ціну , нехай буде. Але треба змінювати не тільки ціну . Гарних нових машин майже немає , одні старі зламки. В машинах бруд , від водіїв смердить. Це треба виправляти. І головне скільки таксистів зарегістровані підприємцями? Одиниці ? Це треба негайно виправляти.
  • Ali Nka

    Забули написати що у нас ще за дорогу накидають ціни та за кількість сумок.

keyboard_arrow_up