Ціни вчергове підскочили, розсаду купують, а через вартість гречки люди хитають головою

Ціни вчергове підскочили, розсаду купують, а через вартість гречки люди хитають головою
  • Що по чому у Козятині? У неділю, 15 травня, ми поцікавилися цінами на продукти харчування та розсаду на вулиці Василя Земляка, АТБ та на «кругу». Вразила ціна розсади. Але козятинчани її купують, тому що невідомо, чи з Херсона дешеву городину привезуть

На вулиці Василя Земляка серед потенційних покупців пожвавлення. Воно й не дивно, час висаджувати розсаду та й харчі теж треба купувати. Торгували у «ракушках», на приватних столиках і багато – просто на землі.

В центрі уваги покупців була розсада помідорів та перцю болгарського. Її продавали — від 30 до 40 гривень за умовний десяток. Чому умовний? Бо на ринку прийнято до кожного десятка  додавати 2-3 додаткові корінці.

Відео дня

Підскочили ціни на продукти борщового набору. Місяць тому морква коштувала 30 гривень, тепер — 35 гривень за кілограм. Трохи більше 21 гривні моркву можна купити у АТБ. Червоний буряк на ринку «Хлібодар» можна купити за 30 гривень, так само як і місяць тому. Цибуля у деяких «ракушках» подешевшала і коштувала від 16 гривень до 25 гривень за кілограм. У АТБ – близько 17 гривень. 

На «хитрому» базарчику збільшився асортимент зеленої цибулі. Її продають на кілограми – по 150 гривень та по 8-10 гривень за пучок. Кількість зеленого степір’я в пучку залежить від щедрості продавця, але в будь-якому випадку цибулю купувати в пучку дешевше. Болгарський перець —140 гривень за кілограм, в АТБ — 115. Молоду капусту продають по 60 гривень за кілограм. Капуста осіннього збору близько 20-23 гривні за кілограм, кольорової капусти ми цього разу на вулиці Василя Земляка не помітили.

На «кругу» продавців і покупців зовсім мало. Продавали молоко по 30 гривень за півтора літра. Свинину не продавали. Із салом був лише один продавець і мав сало тільки на зажарку — від 20 до 50 гривень за кілограм. Днем раніше був один продавець із м’ясом. Ціна — від 100 гривень за ребрину, до 120 гривень — за філейну і шийну частину. Якщо згадати, які були ціни на «кругу» в останній день березня, то свинина тут подешевшала в середньому на 10 гривень за кілограм.

Коли продавці з «кругу» роз’їхались по домівках, ми за традицією повернулися на «хитрий» базарчик. 

Помідори продавали по 80 гривень за кілограм, огірки — 70-80 гривень. Редиска, яку через місяць ми не будемо знати куди дівати, 15 травня коштувала 80-90 гривень за кілограм. Ми все розуміємо і ціну на пальне, і складність доставки, але ж це все-таки продукт, який у нас росте. 180 гривень за півкілову упаковку парникової полуниці – сперечатися не будемо, як-не-як – то для дітей смаколики. Але за них доведеться платити, доки наша місцева на грядці дозріє.

Щодо цитрусових, то лимони — 55-60 за кілограм, апельсини — 60, мандарини — 65-75 гривень за кілограм. У АТБ апельсини майже по 38 гривень за кілограм.

Вибір риби цього разу можна сказати, що ніякий. Був лише карась на долоню дорослого рибалки за ціною 60 гривень за кілограм.

Молочниці – молодці, на продукцію від корівок цін не піднімають, а знизити ще не можуть, бо будуть працювати собі у збиток. Півторачка молока — 35 гривень. Сепараторна сметана 85-90 гривень за півлітра. Сир коров’ячий 100-120 гривень за кілограм. Масло домашнє — 300 гривень за кілограм. У магазинах масло упаковка 200 грамів  —  58-62 гривні.

Ціна яєць — 20 гривень за десяток, яйця від домашньої курки — 30 гривень. Привозні від фермерів — 14 гривень. Як зазначають господині нашого міста, ті, що по 20 у Галі, кращі на смак від курки, що з ферми.

М’ясо птиці на «хитрому» базарчику: філе курки від 100 до 110 за кілограм.

Ситуація з крупами – як день, так нова ціна. Ще додала в ціні гречка. Станом на неділю, 15 травня, вона коштувала вже 72 гривні за кілограм. Рис від 43-х до 50 гривень, булгур — 46 гривень за кілограм. Крупи менш вживані від 18 до 23-х гривень.

Ще досі великий попит біля лотків з насінням. Люди кажуть, якщо війна затягнеться, то нам ще Херсону треба буде допомагати городиною, тому й беремо багато насіння. А залишок завжди можна продати. Війна війною, а з посіяними грядками чи навіть полями буде на душі веселіше. Головне зараз вірити у наші Збройні сили і вірити в перемогу над окупантом.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Людмила Філонова

    Як інваліду хворому на діабет вижити на пенсію в 2 200 грн
  • Юлія Леонідівна

    Пропоную освітити проблему яка стосується всіх в Козятині і районі це відсутність соц виплат за травень. Немає ні пільг по комун.платежах, ні виплат малозабезпеченим багатодітним сім'ям, ні по догляду за інвалідом, ні соцівиплат інвалідам1групи.
  • Олена Никитюк

    Да ціна....мабуть розсада  з Миколаєва чи з Херсону привезена...або за $ куплена і перепродують...жах...

    Оксана Трохимчук-Гуцол reply Олена Никитюк

    Олена Никитюк я не ображаюся і Вас не хотіла образити, але і знаю, якою ціною обходиться ця справа: ціна насіння, удобрювачів, грунту і ін. Про працю взагалі.

    Олена Никитюк reply Олена Никитюк

    Оксана Трохимчук-Гуцол так вирощую і вже посадила в помідори, і огірки, і кавуни, і дині але вибачте ціна всеж завелика  , тому нічого ображатись це моя власна думка.

    Оксана Трохимчук-Гуцол reply Олена Никитюк

    Олена Никитюк Ви самі колись її вирощували?
  • Мария Бида

    А що ви думали? Все подорожчало- газ, вода, дрова! Навіть те ж саме насіння для розсади не копійки коштує!!! да і скільки праці люди вкладують для розсади, їм теж треба за щось жити і дітей годувати. дякуйте, що хоча-би продають!!!

keyboard_arrow_up