Ціни вчергове підскочили, вразили кавуни по 33 і дефіцитна сіль, яку продавали разом з ковбасою

Ціни вчергове підскочили, вразили кавуни по 33 і дефіцитна сіль, яку продавали разом з ковбасою
  • Що по чому у Козятині? Ми поцікавилися цінами на продукти харчування та розсаду на вулиці Василя Земляка, АТБ та на «кругу».
  • Вчергово вразила ціна гречки. Привозні овочі та фруктів хтось купував, а більшість тільки цікавились.
  • Козятинчани купують дорогих курчат та розсаду, яка здешевшала. Купують тому, що невідомо, чи нам з півдня України дешеву городину привезуть.

На вулиці Василя Земляка в четвер, 2 червня серед потенційних покупців пожвавлення. Воно й не дивно, ринковий день. Торгували у «ракушках», на приватних столиках і багато – просто на землі.

В центрі уваги покупців була і залишається розсада помідорів, капусти багатьох сортів та перцю болгарського. Її продавали від 20 до 30 гривень за умовний десяток. Чому умовний? Бо на ринку прийнято до кожного десятка  додавати 2-3 додаткові корінці. За місяць, що минув ціна на розсаду добряче стрибала через те, що попит не дружив з пропозицією. Продавали по 40 гривень. Падав попит, скинули продавці до 25-и гривень за десяток, попит зростав. Зростав попит — ціна на розсаду підіймалася.Так було добрих два тижні. В цей четвер продавали по 20 гривень тому, що у більшості господинь розсада вже й прижилася на городі.

Підскочили ціни на продукти борщового набору тільки в АТБ. Туди привезли ранні овочі. Вразила ціна буряка, майже 52 гривні за кілограм, морква дешевша, майже 30 гривень, цибуля рання — майже 32 гривні, огірки — від 42 до 60 гривень. Все за кілограм. Червоний буряк на ринку «Хлібодар» можна купити за 35 гривень, стільки ж морква. Цибуля у різних «ракушках» і коштувала від 25 до 28 гривень за кілограм. 

Відео дня

А ще на «хитрому» базарчику збільшився асортимент зелені. Продавали зелену цибулю, кріп, петрушку, базилік зелений, фіолетовий. От тільки ціну за зелений делікатес не сказали, за кожен пучок ціна договірна. Будемо надіятись, що потенційним покупцям зелені повезе більше і вони будуть знати реальну ціну пучка. Болгарський перець — 140 гривень за кілограм. Молода капуста протягом тижня, що не день то нова ціна. Продавали по 55 гривень, потім по 60 і навіть 65 гривень. В четвер, 2 червня її продавали по 60 гривень за кілограм. Капуста осіннього збору, ще в деяких торговельних точках нашого міста її  можна знайти по 20-23 гривні за кілограм. За кольорову капусту на вулиці Василя Земляка правили 60 гривень за кіло.

На «кругу» продавців і покупців майже немає. Продавали молоко по 30 гривень за півтора літра та яблука. Ринку на кругу, на жаль, формально вже немає. Закрити цей стихійний ринок було бажанням майже кожної влади. Тільки чи виграють від ноу-хау люди. З закриттям «капотного» ринку на «кругу» програють усі. Якщо згадати, які були ціни на «кругу» 15 травня, то свинина тут подешевшала в середньому на 10 гривень за кілограм.

Коли продавців на «кругу» немає, ми за традицією повертаємося на «хитрий» базарчик. Помідори продавали по 70-80 гривень за кілограм, огірки — 65-75 гривень. Редиска —50 за кілограм. Трохи подешевшала клубніка. Тепер вона коштує 130 гривень за кілограм. До речі, правильна назва клубніки (трускавки) і вона немає нічого спільного з полуницею. Клубніка і трускавки правильні назви, тільки не полуниця — стверджують знавці української мови. За два три дні можливо тиждень буде клубніка і з Чуднова і на козятинських грядках. Погода дозволяє — поласуємо. 

Вибір риби цього разу був у ширшому асортименті, ніж минулого разу. Карась та плітка середніх розмірів — 50 гривень за кілограм. Короп, судак, щука —100 гривень за кілограм.

Незважаючи на те, що молочна продукція в країні додала в ціні, наші молочниці – молодці, на продукцію від своїх корівок цін не піднімають і знизити ще не можуть, бо будуть працювати собі у збиток. Півторачка молока — 30 гривень. Сепараторна сметана 85-90 гривень за півлітра. Сир коров’ячий 100-120 гривень за кілограм. Масло домашнє — 300 гривень за кілограм. У магазинах масло упаковка 200 грамів  —  58-72 гривні.

Ціна яєць — 20 гривень за десяток, яйця від домашньої курки — 30 гривень. 

М’ясо птиці на «хитрому» базарчику: філе курки від 115 до 129 гривень за кілограм.

Ситуація з крупами – як день, так нова ціна. Ще додала в ціні гречка. Станом на четвер 2-го червня, вона коштувала вже 85 гривень за кілограм. Рис від 43-х до 50 гривень, булгур на гривню подешевшав. Тепер він коштує 45 гривень за кілограм. Крупи менш вживані від 18 до 23-х гривень. В торговельній точці, що на вулиці Винниченка кілограмовий пакет гречки, продукту для діабетиків, можна купити за 80 гривень

Ще досі великий попит біля лотків з насінням. Люди купують його тому, що майже кожному землегосподарнику довелось посіяну городину пересівати.

Час від часу спостерігається пожвавлення покупців біля ємностей з курчатами. Хтось зупиняється, щоб полюбуватися пухнастими створіннячками, хтось купує, щоб завести в хліві домашню птицю. Якщо триденне курча рівняти до ваги, то 35 гривень за штуку ніби забагато. Якщо брати на перспективу, то, мабуть, тих грошей вони варті.

За кавун 33 гривні за кілограм і дорого і небезпечно для здоров’я. Та коли так хочеться і є на то в гаманці, той можна спробувати. За приказкою росіян воно так виглядає.  «Ранній арбуз в рот— сила в живот». Ми думаємо ви здогадалися, що росіяни під жартом розуміли. 

Коли в статті про ціни була поставлена остання крапка на гарячу лінію нашого видання звернулася козятинчанка Ольга. В одну із торговельних точок, що на вулиці Винниченка завезли сіль по ціні 19.50 за кілограм. Тільки продавали її не окремо, а з ковбасою. Хочеш солі, то й купуй ковбасу. Чому так — читайте у наступних публікаціях.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Марія Олійнічук

    Це у нас вКозятині такі ціни, ніяк наші так звані підприємці не можуть нажертися, були в середу в Вінниці, все набагато дешевше, гриби по 60 грн, помідори 65грн, огірки по 40 -45грн капуста32-35грн, коли вже понажираються.

    Алуська Мартовицька Павлюк reply Марія Олійнічук

    Марія Олійнічук 💯
  • Людмила Брянская

    Їжте самі ту гречку

keyboard_arrow_up