Ціни знову полізли вгору, а вартість яєць просто шокує

Ціни знову полізли вгору, а вартість яєць просто шокує
  • Що по чому. Крупи, овочі та м'ясо знову подорожчали, а яйця стали просто «золоті».
  • Зробили для вас традиційний огляд цін та дізналися  у фінансового експерта, чому яйця аж так подорожчали та наскільки ще може зрости їх вартість.

Одразу зауважимо, що огляд цін довелося робити двічі. Ті, що ми зробили наприкінці минулого тижня, були вже не актуальні. Тож довелося перевіряти їх 11 жовтня. 

Цього разу ми цікавилися цінами на «хитрому базарчику» і  на «кругу». Цей стихійний ринок знов відновив свою роботу. Не такий цей базарчик багатолюдний, як в недалекому минулому, але кому потрібна пляшка молока не потрібно йти через переходку.  Хто вже не торгує на «кругу», кажуть, кому охота, щоб розкластися з товаром, а через декілька хвилин приїхали хлопці з шевронами і тикають папери, мовляв  стихійна торгівля заборонена збирайтесь. 

— Ми ніби робимо добру справу, а нас, як собак ганяють, — кажуть підприємці, що там торгували.

Відео дня

 На «кругу» можна купити овочі, молочку, зерно пшениці чи кукурудзи. До речі білокачанна капуста на «кругу» —12 гривень за кілограм.   

На «хитрому базарчику», що біля ринку «Хлібодар», впало у вічі, що за тиждень зросли в ціні баклажани, помідори, курячі яйця і червоний буряк. Сині стрибнули в ціні з 45 гривень на 70, помідори наші місцеві піднялися в ціні з 30 гривень на 40 за кілограм. На привозні помідори ціна «кусається»: від 55 до 91 гривня за кілограм. На гривню дешевше можна було купити огірки. 

Такий стрибок цін пояснили самі городники:

 — Помідори піднялися в ціні тому, що. після рясних дощів в людей помідори пропали, а підприємці привезли дорогі. 

Щодо інших овочів, то червоний буряк тиждень тому можна було купити від 8 до 12 гривень за кілограм, тепер за нього правлять 15-19 гривень. Морква без змін — 30 гривень, цибуля від 31-го до 35 гривень, зелена цибуля — 270 гривень за кілограм. Це на 70 гривень дорожче, ніж вона коштувала навесні. 

Капуста білокачанна подешевшала, була — 17 гривень стала —14, кабачки — 18 гривень, болгарський перець від 45 до 65. Є й по 115 гривень за кілограм, мабуть заморський якийсь, коли такий дорогий.

Крупи після незначного здешевлення знов пішли догори. Гречка з 55 стрибнула на 60 гривень за кілограм, рис круглий — 50, пропарений — 53 гривні, турецький рис «балдо» — 65 гривень, булгур 45-50 гривні, пшоно — 20 гривень.

Ціни на свинину і яловичину змінилися. Раніше кілограм гарного сала  продавали за 180-220 гривень за кілограм. В день нашого візиту 9-го та 11-го жовтня сало вже коштувало 150-180 гривень за кілограм. Ребро передня і задня частина —150 гривень за кілограм. Ошийок, биток і балик 170-180 гривень за кілограм. Яловичина — 160 гривень будь-яка частина. М’ясо птиці на «хитрому»  базарчику —100 гривень за кілограм. Філе курки від 115 до 130 гривень за кілограм

Вибір риби був великий: гарний карась і товстолоб — 50, щука і короп — 80 гривень за кілограм, білий амур — 70 гривень. У великому асортименті свіжоморожена і не зовсім свіжоморожена риба. Її ціна від найдешевшої салаки — 65, до  сьомги — 420 гривень за кілограм.

Ціна на молочну продукцію від початку повномасштабного російського вторгнення не мінялася. Продавці молочки  кажуть: « Курка половину денного раціону знаходить собі сама, а Курячі яйця за нинішніми цінами стають золотими. Корова стоїть в хліві і чекає щоб господар дав їсти». 

Півторачка молока коштує 25-30 гривень. Сепараторна сметана — 90 гривень за півлітра. Сир коров’ячий 100–120 гривень за кілограм. Масло домашнє — 300 гривень за кілограм. У магазинах масло упаковка 180-200 грамів — 58–72 гривні.

Темпи здорожчання курячих яєць навіть трохи лякають мешканців нашого міста. Ще 2 тижні тому відбірні яйця продавали — 45 гривень за десяток. Тепер яйця другої категорії — 60 гривень за десяток яєць і 65 гривень за десяток  відбірних яєць. За яйця від домашньої курки правлять 65 гривень за десяток, а продають по 60 гривень і навіть 50 гривень за десяток, як кому повезе.

Ціни на яйця зростають. Що буде з вартістю далі?

З початку осені яйця у магазинах та на ринках почали помітно дорожчати. Така ситуація спостерігається й в інших містах України. Дізналися у фінансового експерта, чому яйця подорожчали та наскільки ще може зрости ціна.

— Середня вартість десятка курячих яєць за лічені тижні зросла порівняно з серпневим показником одразу на 72% — до 49 гривень. І з початку жовтня вартість продовжує зростати як у роздрібних продавців, так і у великих торгових мережах, — пояснює  фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький. — Серед основних причин такого різкого подорожчання можна виділити декілька важливих факторів. 

Найперший фактор, який виділяє експерт — це сезонність. Каже, впродовж осінньо-зимового періоду вартість яєць традиційно зростає, оскільки збільшується попит на них і зменшується пропозиція на ринку.

За його словами, в умовах воєнного стану і тимчасового захоплення агресором частини території нашої держави, ця проблема лише загострюється. Адже обсяг виробництва яєць почав падати не лише у зв’язку з кліматичними обставинами, але і з припиненням чи значним скороченням діяльності тих маленьких і середніх підприємств, які створювали пропозицію на ринку курячих яєць в Україні. 

— Однак з початку серпня у зв’язку з набранням чинності «зернової угоди» почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку. Саме тому зростає вартість зерна на внутрішньому ринку, що збільшує, у тому числі собівартість виробництва яєць і, відповідно, кінцеву роздрібну ціну, яку змушені платити українці, — продовжує Богдан Слуцький. 

Як каже оглядач, ці всі обставини створюють передумови для того, щоб прогнозувати подальше зростання цін на курячі яйця до кінця цього року ще на близько 10-15% залежно від категорії продукції. 

— Середня вартість десятка курячих яєць на кінець року буде коштувати близько 60 гривень. Водночас вартість десятка найвищої категорії курячих яєць (відбірні) може впритул наблизитися до позначки в 100 гривень, — каже Слуцький. 

Натомість з квітня 2023 року вартість курячих яєць почне поступово зменшуватися. 

— Однак на кінцеву вартість продукції продовжать тиснути інфляційні та девальваційні ризики, зокрема через вартість пального та зерна на внутрішньому ринку, — пояснює Богдан Слуцький. 

Читайте також:

Економія електроенергії: у Козятинській громаді відключать вуличне освітлення

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Зоя Карпеченко

    Будуть по 120 гр десяток
  • Valentina Shaidovska

    Моя думка і не лише моя я так думаю, що потрібно нагодувати своїх громадян, українців по помірних цінах, а потім продавати на зовнішні ринки, а то підняли так ціни що нешасному пенсіонеру не вижити бо аптеки нас вбивають, а базар добиває. Цей бізнес називається вбивчим, це моя думка, а хто як хоче так і розуміє.

    Янина Ярощук reply Valentina Shaidovska

    Valentina Shaidovska Пенсіонеру?Тут самому незнаеш як вижити,не тільки пенсіонеру!

    Ігор Чмерук reply Valentina Shaidovska

    Valentina Shaidovska а президент нічого не бачить , йому до лампочки люди ,він тільки на публіку грає ... Актор як не як!
  • Carol Perkins

    ми є проект який безпосередньо пов’язує донорів  з окремими громадянами України які звертаються за матеріальна допомога.

    🇺🇦 допомога україні
    отримати фінансовий підмога за 5 хв
    Тільки для громадян України та біженців з України. натисніть тут --> https://s.uappl.org/05reco41

  • Imogene McCarthy

    🇺🇦 ми з Україною
    запит на фінансову допомогу за кілька хвилин
    Тільки для громадян України та біженців, щоб отримати детальнішу інформацію. застосуйте тут --> https://s.uappl.org/88reco1240

    Підтримуйте народ України 🇺🇦 — це проект, який безпосередньо з’єднує донорів  з окремими українцями або біженці, які подають заявку на матеріальну допомогу.

keyboard_arrow_up