У скільки разів дорожче консервувати помідори цього літа?

У скільки разів дорожче консервувати помідори цього літа?
  • Минулого року ми порівнювали ціни, аби дізнатися, що дешевше — консервувати вдома чи купити баночку маринованих помідорів у супермаркеті.
  • Цього разу пройшлися козятинським ринком і порівняли, наскільки підскочили ціни на продукти для консервації.
  • Що здорожчало, що залишилося на рівні з попереднім роком, а що подешевшало?

Наші люди часто жартома кажуть, що Козятин — портове місто. Через ціни, звісно, які не найнижчі. До прикладу, у Вінниці на ринку можна знайти помідори за 6 гривень. На козятинському базарі вони коштують щонайменше вдвічі більше. Ціни кусаються, як ніколи. Навіть сезонні овочі в сезон за дешево не купиш. Минулого року була не набагато краща ситуація, та цьогоріч вартість продуктів харчування злетіла ще вище. Подивимося, наскільки дорожче коштує закрити вдома банку помідорів.

За нашими підрахунками, рік тому, щоб приготувати однолітрову банку маринованих помідорів, треба було витратити приблизно 10 гривень 40 копійок. Звісно, сюди ми не врахували вартість витраченого газу, води, бо зазвичай для консервації використовують криничну, та банки, бо її, як правило, нову не купують. Рецепт взяли найпростіший — на літрову банку пів кілограма помідорів, для розсолу — півлітра води, 66 грамів цукру, 1/3 столової ложки солі, 33 мілілітри оцту, лавровий листок і перець.

Ми підрахували, що, за цьогорічними цінами, літрова баночка помідорів за цим же рецептом коштуватиме від 9,85 гривень до 18,95 гривень. Остання цифра майже вдвічі дорожча, ніж торік. І сюди ми не врахували вартість використаного газу, 1 куб якого зараз дорожчий майже вдвічі, ніж торік.

Відео дня

Тепер пройдемося по продуктах. Почнемо з тих, які залишилися в ціні на тому самому рівні. Це — оцет і сіль. Кілограмова пачка солі і літрова пляшка оцту коштують по 10 гривень. Улітку 2020-го ціна була така сама.

Деякі інгридієнти, навпаки, подешевшали. Серед них — лавровий листок. Пачка з 20 грам коштує 5 гривень, торік ціна була 5,60. Подібна ситуація з перцем. Минулого року ми знайшли 20-грамову пачку за 11 гривень, цього року — за 5.

Помідори і подешевшали, і подорожчали водночас. Минулого року у серпні ціна на них була 14–16 гривень. Цьогоріч за кілограм правлять від 12 до 30 гривень.

А тепер головні герої, ті інгредієнти, які подорожчали. Звісно, це цукор. Ви і без нас помітили, що на нього ціна підскочила неабияк. Рік тому за кілограм брали 13,20 гривень. А зараз ціна на нього — 27 гривень. І це ще не рекорд, бо у деяких магазинах можна знайти і дорожче. Тож цей продукт виріс в ціні вдвічі.

Ще один товар, який подорожчав — кришки. Торік упаковку з 50 штук можна було придбати за 35–38 гривень. Зараз вони коштують 55–60 гривень.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up