У жовтні відбудуться планові перерахунки пенсій. Пояснили, хто і на скільки отримуватиме більше

У жовтні відбудуться планові перерахунки пенсій.  Пояснили, хто і на скільки отримуватиме більше

 

  • У жовтні на пенсіонерів чекають планові перерахунки пенсійних виплат. У кого, у зв'язку з чим та на скільки зростуть пенсії, пояснили в Пенсійному фонді України.

Отже, з 1 жовтня на пенсіонерів чекають такі підвищення:

1. У зв’язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати з 6500 грн до 6700 грн. Це є підставою для перерахунку мінімального розміру пенсій за віком непрацюючим громадянам, які досягли віку 65 років і більше та які мають страховий стаж чоловіки не менше 35 років, жінки – не менше 30 років. Мінімальний розмір пенсії за віком у таких пенсіонерів з 1 жовтня становитиме 2680 грн (6700 х 40 %).

Відео дня

Пенсіонерам, які й досі працюють або зареєстровані як ФОПи мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40% мінімальної зарплати будуть встановлені після звільнення з роботи.

2. На пенсіонерів від 70 до 75 років чекають щомісячні компенсаційні виплати в розмірі до 300 грн, але якщо після такої виплати пенсія не перевищує розмір середньої зарплати по Україні за 2020 рік, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії – 10340,35 грн.

Такі виплати пенсіонери отримають незалежно від виду пенсії. Пенсіонери, яким виповнилося 70 років, – з 1 жовтня. Пенсіонерам, яким виповниться 70 років після 1 жовтня, – з дати досягнення такого віку.

3. Мінімальний розмір пенсії пенсіонерів від 70 років і старшим буде не меншим 3000 грн за наявності повного страхового стажу (у чоловіків – не менше 35 років, у жінок – не менше 30 років). Тим, у кого розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 3 000 гривень, встановлюватиметься доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Пенсіонерам, яким виповнилося 70 років але їм не вистачає повного страхового стажу, мінімальна пенсійна виплата буде обчислена в розмірі, пропорційному до набутого страхового стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати 3 000 грн. При цьому в пенсіонерів віком 80+ зі стажем 25 років у чоловіків і 20 років у жінок розмір пенсійної виплати не буде меншим за 2600 грн, а в осіб у віці від 70 до 80 років – меншим за 2 500 грн.

4. Збільшення мінімальних розмірів пенсій по інвалідності, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

— Зокрема, мінімальні пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни в залежності від групи інвалідності та військового звання становитимуть від 4396 грн до 6532,50 грн. Для інших – в залежності від групи інвалідності та звання – від 4186 грн до 5986,50 грн. До мінімального розміру пенсії по інвалідності встановлюються надбавки, доплати і підвищення, передбачені законодавством, — йдеться у повідомленні

Читайте також:

Як оформити субсидію через застосунок Дія: підготували покрокову інструкцію

Оплата комунальних послуг і не тільки: про консультаційні пункти Козятинського бюро правової допомоги

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up