В перспективі можливе обмеження на виведення коштів вкладників російських банків

В перспективі можливе обмеження на виведення коштів вкладників російських банків

Російські держбанки мають нормальний фінансовий стан. Але у випадку масової спроби зняття коштів вкладниками, можна очікувати на відтермінування та обмеження таких виплат  

Суть банківського бізнесу в тому, щоб брати відносно короткі депозити та видавати їх у вигляді більш тривалих за терміном кредитів. Зазвичай, коли одні вкладники кошти знімають, банк залучає нові, забезпечуючи таким чином баланс обсягу кредитів та депозитів.
Проблема виникає під час масової спроби зняття коштів, оскільки банк не може вимагати від позичальників дострокової виплати позик, щоб розрахуватись із вкладниками.
Введення санкцій із забороною виведення капіталу покликане не допустити виведення коштів. Але вкладники можуть сприйняти санкції як ризик для власних вкладень та намагатися їх вивести, що буде неможливо, оскільки ці кошти видані як кредити.
Тому в короткостроковій перспективі можливе обмеження на виведення коштів вкладників.
Підтримати банк грошима, щоб розрахуватися із вкладниками, може власник або Національний банк. Також власник, і це найоптимальніше рішення, може продати банк іншому інвестору, після чого санкції буде знято і у вкладників більше не буде причин хвилюватися.
Варто пам’ятати, що навіть у випадку банкрутства банків, що малоймовірно, кошти населення до 200 тисяч гарантовані Фондом гарантування вкладів.


Дмитро Яблоновський, старший економіст Центру економічної стратегії

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up