Як оплатити комуналку в Інтернеті? Покрокова інструкція

Як оплатити комуналку в Інтернеті? Покрокова інструкція
  • Ми часто бачимо під «Ощадбанком» чергу людей, що хочуть сплатити за комірне.
  • Проте більшість з нас давно користується інтернетом і має комп’ютери чи смартфони.
  • А якщо такої техніки немає у вас, вона точно є у ваших родичів.
  • Ми розробили покрокову інструкцію, як заплатити за комуналку, не виходячи з дому.
     

Щомісяця нам треба оплачувати рахунки за спожиту електроенергію, газ, воду та вивіз сміття. Якщо два останні пункти ми можемо заплатити лише в банку, то за світло і газ можна заплатити в інтернеті. Це вбереже, в першу чергу, вас, а також касирів і людей, які можуть стояти із вами в черзі, від потенційної небезпеки зараження. Адже ви не виходите з дому і ні з ким не контактуєте.

Отож пояснюємо, як платити за комірне за допомогою комп’ютера. Почнемо з газу.

Крок 1

Для того, аби розрахуватися за блакитне паливо, треба перейти на сайт https://104.ua/ Відкриється сторінка сайту. Якщо ви не зареєстровані, вам необхідно натиснути на кнопку «Реєстрація». Вона розташована праворуч.

Відео дня

Крок 2

Відкриється наступне вікно. Слідкуйте за тим, щоб крапочка стояла біля функції «Особистий кабінет». Натисніть «Продовжити». Ця кнопка внизу ліворуч.

Крок 3

Наступний крок — погодитися на передачу особистих даних сервісу. Натисніть на квадратик поруч з написом «Я згоден з умовами».

Крок 4

Після цього відкриється реєстраційна форма, яку треба заповнити. Детально опишемо цей процес.

Спершу треба обрати газову компанію. Натисніть на помаранчеву стрілочку вниз поруч з білим полем у розділі «Газова компанія». У спливаючому вікні виберіть перший пункт «Вінницягаззбут». У білому полі праворуч напишіть номер особового рахунку. Його можна подивитися у рахунку за газ чи у заяві-приєднанні.

Нижче стоїть галочка біля пункту «Сума останнього платежу». У полі під написом ви можете прописати суму останнього платежу із останньої проплаченої квитанції. Або поставити галочку біля пункту праворуч «Номер лічильника газу» і у тому самому білому полі ввести номер лічильника. Подивитися номер можна на корпусі чи у документах на лічильник.

Прокрутіть сторінку вниз. Нижче треба буде заповнити поле з контактними даними. Введіть свій номер телефону у полі ліворуч. А в полі праворуч, там, де написано EMAIL — свою електронну адресу. Натисніть кнопку «Продовжити».

Після цього відкрийте сторінку своєї електронної пошти і чекайте, поки із сайту 104.ua прийде лист-підтвердження. Коли лист прийде, відкрийте його, знайдіть у тексті листа посилання для активації і клікніть на нього.

Якщо активація пройде успішно, з’явиться повідомлення про те, що вам має прийти ще один лист із логіном та паролем. Коли прийде лист із логіном та паролем, ви зможете заходити на сайт 104.ua у свій персональний кабінет. Логін і пароль потрібно запам’ятати або виписати.

Крок 5

Щоб увійти в систему, на початковій сторінці 104.ua натисніть кнопку «Авторизація (Вхід).» Вона розташована праворуч, нижче кнопки «Реєстрація».

Крок 6

Пропишіть свій логін та пароль у полях ліворуч і праворуч відповідно. Натисніть кнопку «Увійти».

Крок 7

Далі відкриється сторінка із вашими даними. Тут буде вказаного постачальника газу, ваше прізвище, ім’я та по-батькові, номер особового рахунку та адресу. Праворуч є сектор «До сплати» із розділами «За газ» і «За доставку» і кнопками «Сплатити» праворуч. Натисніть на кнопку «Сплатити» біля розділу «За газ» чи «За доставку».

Крок 8

На наступній сторінці потрібно ввести суму оплати. Розрахуватися можна карткою MasterCard та Visa будь-якого банку. Далі треба обрати платіжний сервіс portmone.com чи iPay.ua. Для цього просто треба клікнути на логотип платіжної системи. Зверніть увагу, що платіжна система візьме з вас комісію, але вона точно нижча, ніж коли ви платите через касу у банку.

Крок 9

Коли ви оберете платіжну систему, відкриється нова сторінка. Ми обрали систему portmone.com. Тут треба ввести номер вашої платіжної картки, там, де ММ/РР — термін дії, де CVV — код із трьох цифр, що на зворотному боці вашої картки. Нижче введіть вашу електронну пошту. Після цього натисніть «Оплатити».

Крок 10

Далі платіжна система попередить вас про стягнення комісії. У нашому випадку вона становить 5 гривень. Натисніть кнопку «Оплатити».

Вас може перенаправити на сайт банку, де буде вказано, що ви маєте ввести код підтвердження. Цей код банк надішле СМС-повідомленням на номер телефону, що прив’язаний до картки. Після введення коду написніть кнопку «Підтверджую». Часом платіжна система не перенаправляє вас на сторінку банку, тоді проплата проходить автоматично.

Крок 11

Якщо все пройде успішно, відкриється сторінка із написом «Замовлення оплачено». Тепер ви можете завантажити свою квитанцію у форматі PDF на комп’ютер. Для цього натисніть «Завантажити PDF». Також ви можете завантажити квитанцію на свою електронну пошту. Для цього введіть e-mail-адресу і натисніть «Відправити квитанцію».

Зверніть увагу, що при проплаті через інтернет кошти на рахунок зараховуються не одразу, а протягом кількох днів.

За газ можна платити і за допомогою телефона. Для цього потрібно скачати спеціальний додаток. Ми записали для вас відео, де розповідаємо, як це зробити. А також пояснюємо, як зареєструватися.

 

Із газом розібралися, перейдемо до світла.

Крок 1

Зайдіть на сайт http://vin.enera.ua/. У рядку зверху підведіть курсор мишки до розділу «Особистий кабінет». Далі виберіть «Фізичні особи».

Крок 2

Вас перенаправить на сайт особистого кабінету. Ліворуч внизу натисніть «Зареєструватися».

Крок 3

На наступній сторінці поставте внизу галочку біля рядка «Користувач підтверджує, що ознайомлений з пунктами цієї Угоди і безумовно сприймає (схвалює) їх». Після цього натисніть «Продовжити реєстрацію».

Крок 4

Після цього відкриється сторінка із формою про ваші дані. Її треба заповнити. У поле «ПІБ» впишіть прізвище, ім’я, по-батькові користувача, «логін» — ваше ім’я для входу на сайт (його придумайте самостійно), «e-mail» — електронну адресу. У полі «Область» виберіть «Вінницька», у полі «ЦОК» — «Вінницькі ЕМ».

Нижче введіть номер особового рахунку. Його можна подивитися на платіжці. Він позначається двома великими літерами О/Р. Після цього введіть EIC-код. Його теж можна подивитися у платіжці. Він написаний під особовим рахунком.

Нижче введіть свій номер телефону.

Придумайте пароль, запам’ятайте його чи запишіть. Пропишіть пароль двічі: в передостанньому та останньому полі. Натисніть «Далі».

Відкриється сторінка з вашими даними. Перевірте, чи все правильно. Натисніть «Завершити реєстрацію». Якщо ви щось вказали неправильно, натисніть «Повторити реєстрацію».

Далі на вказану вами електронну адресу прийде лист для підтвердження реєстрації. Відкрийте лист і перейдіть за посиланням у тексті листа. Після цього ваш особистий кабінет буде активовано.

Крок 5

Щоб розрахуватися за світло, спершу треба увійти в особистий кабінет. Для цього зайдіть на сайт http://vin.enera.ua/ і підведіть курсор мишки до пункту «Особистий кабінет» у верхньому рядку. Коли з’явиться додаткове меню, оберіть «Фізичні особи».

Або просто наберіть у браузері адресу сайту https://www.enera.vn.ua.

Відкриється нова сторінка. Введіть свій логін і пароль. Натисніть «Ввійти».

Крок 6

На наступній сторінці ви побачите інформацію про ваш особовий рахунок: номер рахунку, прізвище, ім’я, по-батькові користувача, адресу, тощо.

Нижче є рядок «Поточна заборгованість», «Сума до сплати» і кнопка «Оплатити». Натискаєте її.

Крок 7

Відкриється сторінка оплати. Внизу є кнопка з логотипом платіжної системи «Оплатить: EasyPay». Натискаєте її.

Крок 8

Опісля відкриється сторінка для проплати. Тут треба ввести номер банківської картки, термін дії у полі «ММ/РР», тризначний код, що на звороті вашої картки, ввести у полі «CVV».

У полі «e-mail», (воно під кнопкою оплатити) введіть свою електронну адресу. На цю адресу вам прийде квитанція за проплату. Натисніть кнопку «Оплатити».

Зверніть увагу, що при проплаті через інтернет, кошти зараховуються не одразу, а протягом кількох днів.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сашко

    Тут велика комісія. Краще платити через https://next.privat24.ua/payments
    Пошук по ЄДРПОУ постачальника послуг, комісія 1 грн за платіж, якщо у постачальника є договір з Приватом, або 3 грн за бездоговорний. Оплата карткою будь-якого банку.
    Або заводьте карту Монобанку, якщо маєте смартфон. Там усі платежі без комісій.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up