Як витрачали наші податки минулого року

  • На останній сесії міської ради депутати затвердили звіт про виконання бюджету Козятинської територіальної громади за 2022 рік.
  • Ми подивилися цифри і розкажемо вам, на що пішли гроші зі скарбниці
Як витрачали наші податки минулого року

Минулорічний бюджет Козятинської територіальної громади був у розмірі 403,6 мільйонів гривень. Це разом із коштами з державної казни, які нам передали на освіту. Якщо відкинути цю суму, наша скарбниця була на 296,2 мільйони гривень. Хоча бюджет приймали у розмірі 262 мільйони. А це значить, що надходжень було більше, ніж планували спочатку.

Поповнюється наш бюджет здебільшого з податку на доходи фізичних осіб. Та є інші джерела надходжень. Наприклад, від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення до скарбниці нашої громади торік надійшов майже мільйон гривень.

Більше двох мільйонів на суд

Із тієї суми в 403,6 мільйонів витратили не все, а лише 364,1 мільйон. Тепер подивимося, як розподілили ці видатки на різні галузі. Трохи більше сорока мільйонів пішло на державне управління. За ці кошти фінансується виконком, управління та відділи міської ради. Загалом сім установ. Тож більша частина грошей пішла на заробітну плату. Ще 351 тисячу гривень виділили на генератори для управлінь та відділів міської ради.

Відео дня

А ще 2,4 мільйони витратили на виконання рішень суду. Припускаємо, що це ті кошти, які мали виплатити за податкові борги давно неіснуючого «Відродження». Нагадаємо, податкова подала на міську раду до суду через те, що у комунального підприємства накопичилися борги через несплату податків. Міська рада програла суди, в тому числі й апеляційний, і відповідно до рішення феміди, мала погасити борг «Відродження». І сума у рішенні суду була саме на 2,4 мільйона.

На освіту витратили майже 200 мільйонів. Ці кошти пішли на утримання ліцеїв, дитячих садочків та інших установ, загалом їх 27. І знову більша частина грошей пішла на заробітні плати. А от на продукти харчування для закладів освіти минулого року витратили значно менше, ніж планували. У бюджеті на це передбачили 5,4 мільйона гривень, а виділили всього 1,9 мільйона.

Купили обладнання в ЦРЛ

На медичну галузь пішло 22,4 мільйона гривень. Значну частину із цієї суми витратили на оплату енергоносіїв Козятинської центральної районної лікарні. Ще 6,8 мільйонів виділили на зарплату працівникам ЦРЛ. Нагадаємо, торік у лікарні була велика заборгованість по зарплаті, тому люди місяцями не отримували грошей. Трохи менше мільйона пішло на закупівлю автоматичних гематологічного та біохімічного аналізаторів. По Центру первинної медико-санітарної допомоги на «інші виплати населенню» (саме так вказанго у пояснюючій записці до звіту) спрямували 1,4 мільйона гривень.

На соцзахист і соцзабезпечення спрямували 23,2 мільйони. Із цієї статті бюджету фінансуються заклади соціального спрямування, а також пільги та різні програми. Тож велику частину коштів спрямували на заробітну плату працівників соціальних закладів. На підтримку громадських організацій, які мають соціальне спрямування, планували витратити 40 тисяч, натомість виділили лише 6 тисяч для міської ради ветеранів. Майже півмільйона гривень пішло торік на організацію поховань наших Героїв, які загинули на війні.

Харчування для спортсменів

На культуру спрямували 7,7 мільйонів. Із цієї статті бюджету фінансується 18 установ (музей, бібліотеки, клуби та інші заклади). І знову більша частина коштів пішла на заробітну плату. Але були й інші видатки. Зокрема, за лавку-сердечко, яку минулого року встановили на площі, заплатили 20,9 тисяч гривень. Ще на 20,4 тисячі купили квітів до свят та пам’ятних і ювілейних дат. І за тисячу гривень придбали гірлянду.

На спорт витратили 5 мільйонів. Із цієї статті бюджету фінансується три установи (стадіон, басейн та дитячо-юнацька спортивна школа). Тому основна частина видатків пішла на заробітну плату. Але не лише на це. Зокрема, на фінансову підтримку футбольного клубу «Локомотив» витратили з бюджету 119,3 тисячі гривень. Стільки коштувало харчування спортсменів під час проведення навчально-тренувальних зборів та участі у змаганнях Чемпіонату Вінницької області з футболу серед аматорських команд сезону 2022/2023.

Продовольчі запаси

На житлово-комунальне господарство спрямували 22,7 мільйонів гривень. Із цих грошей, зокрема, 1,9 мільйонів виділили на одноразову допомогу ОСББ. На санітарну очистку витратили 5,3 мільйона гривень. Ще 1,4 мільйона пішло на забезпечення функціонування мереж зовнішнього освітлення. За минулий рік ліхтарі на вулиці працювали близько восьми місяців, адже спершу було світломаскування, через яке вимкнули вуличне освітлення, потім — дефіцит потужності через те, що рашисти почали руйнувати українські об’єкти енергетики. Уявіть, якою б була цифра, якби вночі ліхтарі світили протягом усіх дванадцяти місяців.

На економічну діяльність пішло 15,2 мільйони. Із цієї суми 6,4 мільйона гривень спрямували на утримання та поточний ремонт доріг у громаді.

На статтю бюджету під назвою «Інша діяльність» спрямували 16,9 мільйонів гривень. Із цієї суми 404 тисячі пішло на бензин та дизельне паливо, 303 тисячі — на закупівлю соняшникової олії, 260 тисяч — на придбання борошна, 624 тисячі — на продукти харчування для цивільного населення.

Скільки забрали у нас

Зі своєї скарбниці до інших ми віддали майже 11 мільйонів, хоча сума мала бути врази більшою. Зокрема, на обласний бюджет Козятинська громада спрямувала 4,2 мільйони гривень. Ці кошти пішли на підтримку «Вінницяоблтеплоенерго».

Детальніше про розподіл видатків з бюджету минулого року читайте в нашій інфографіці.

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

ТОП-10 найдорожчих закупівель міської ради за минулий рік

На що підуть 76 мільйонів, які залишилися з минулого року

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Козятина за сьогодні

20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up