Як змінити постачальника газу. Покрокова інструкція

Як змінити постачальника газу.  Покрокова інструкція
  • В Україні можна змінити постачальника газу чи газзбут і вибрати для себе більш вигідні умови. 
  • Будь-який споживач може це зробити самостійно онлайн або офлайн

Як це зробити легко і швидко, розповіли на сторінці Кабінету Міністрів у Facebook. Вони розмістили  покрокову інструкцію в картинках, яка допоможе користувачам змінити постачальника газу самостійно.

Крок 1. Вибрати постачальника.

Для цього потрібно відкрити реєстр ліцензіатів НКРЕКП або пошукати сайти самих компаній-постачальників газу.

Порівняйте ціни та сервіси постачальників газу і оберіть прийнятний для себе варіант.

Відео дня

На ринку діє більше 50 постачальників газу, порівняння умов легко зробити через інформаційні платформи:

ГазПравда

Газотека

expro.com.ua

Зміну постачальника газу може зробити, як власник приватного будинку, так і власник квартири.

Крок 2. Подача заявки.

Це можна зробити онлайн та офлайн. Документи можна подати у відділенні компанії-постачальника або у відділенні банків. Деякі банки приймають документи лише у відділеннях, а деякі – інтернет-заявки на сайтах. Також можна подати документи онлайн безпосередньо на деяких сайтах компаній.

Список необхідних документів:

  • Заявка на приєднання (там повинні бути вказані персональні дані, адреса, інформація про житло).
  • Паспорт і ІПН
  • Документ, який підтверджує право власності або право на користування житлом.
  • Копія останнього рахунку за доставляння газу.

— Кожен із постачальників пропонує різні варіанти підключення. Зазвичай, документи можна подати онлайн через сайт постачальника або завітати до оффлайн офісів постачальника чи його партнерів, — зазначає член Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг Ольга Бабій.

Для переходу необхідно знати ЕІС-код «персональний газовий номер» об'єкту газопостачання, що містить 16 символів, латинські літери та цифри. ЕІС-код можна перевірити в особистому кабінеті поточного постачальника газу, зателефонувавши на гарячу лінію поточної газорозподільної або газопостачальної компанії, в рахунку за розподіл або постачання газу.

Крок 3. Очікування.

На перевірку документів може піти до трьох тижнів. Після цього терміну ваш постачальник газу повинен змінитися. Старий оператор отримає повідомлення від нового. Варто відзначити, що старий оператор не може припинити постачання газу до того часу, поки новий оператор не почне поставляти газ.

Немає опису світлини.

— Обраний постачальник газу може запитувати додаткові документи в процесі підключення, а після завершення процедури має надіслати підтвердження про перехід, — каже експерт Ольга Бабій.

За її словами, треба здійснити остаточні розрахунки з попереднім постачальником газу.

У випадку зміни постачальника газу у середині місяця, обсяг спожитого газу буде розділено між 2 постачальниками. На наступний місяць після зміни постачальника кожен клієнт отримає 2 рахунки за спожитий газ - від попереднього постачальника за ті дні місяця, коли він постачав газ та від нового постачальника за решту днів, починаючи з дати переходу. Обсяги спожитого газу будуть розподілені між постачальниками автоматично.

Щомісячно з 1 по 5 число передавайте показники лічильника облгазу (оператору ГРМ).

Для формування рахунків постачальники газу використовують дані, які передає облгаз (оператор ГРМ). Облгази (оператори ГРМ) забезпечують розподіл (доставку) газу. Таких компаній трохи більше 40 на всю Україну і це – природна монополія. Основна задача облгазу – технічне обслуговування труб, усунення аварій, забезпечення необхідного тиску в мережах та отримання плати за доставку (розподіл) газу.

Сплачуйте рахунку за спожитий газ новому постачальнику газу.

Сума до сплати за постачання газу розраховується згідно з умовами тарифного плану, тобто на основі даних про обсяг споживання від облгазу (оператора ГРМ) та діючої ціни постачальника.

Зазвичай, постачальники доставляють рахунки за спожитий газ онлайн (електронна розсилка, особистий кабінет на сайті, тощо) або Укрпоштою на вказану при переході адресу.

Читайте також:

Куди поділися «газові» коефіцієнти?
Змінилися дні передачі показників за електроенергію
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up