Яким вчителям Козятинської ОТГ даватимуть доплату до зарплати

Яким вчителям Козятинської ОТГ даватимуть доплату до зарплати
  • У Козятинській громаді вирішили стимулювати матеріальним заохоченням педагогічних працівників.
  • Відповідну програму під назвою «Підтримка молодих педагогів» прийняла міська рада.
  • На кого вона розрахована і які виплати передбачені?

Педагогам, які влаштувалися у школи Козятинської ОТГ вперше, будуть надавати одноразову матеріальну допомогу і щомісячну надбавку до зарплати. Так само надбавку до зарплати даватимуть вчителям, які працюють у школах громади від 1 до 3 років. Це передбачено «Програмою підтримки молодих педагогів», яку міська рада прийняла на сесії у вересні.

Як зазначено у документі, кадровий потенціал освітньої галузі міста поступово старіє, позаяк більше 10 % від загальної кількості вчителів уже пенсійного віку. Натомість молоді педагоги, які влаштовуються на роботу, не завжди залишаються працювати. Серед основних причин — відсутність житла і низька зарплата.

Розмір заробітної плати вчителів залежить від кваліфікаційної категорії та вислуги років. Це прописано у законі «Про освіту». Тобто, чим довше ти працюєш і чим вищу категорію маєш, тим більше будеш отримувати грошей за свою роботу. Наприклад, вчителі, які працюють більше 3 років, отримують додатково 10 % до окладу, а ті, хто на педагогічній ниві понад два десятки років, мають +30 % до окладу. Тож зрозуміло, що вчитель, який щойно прийшов з університету на роботу, має найнижчий рівень кваліфікації і отримує значно меншу заробітну плату, ніж колега, який пропрацював хоча б три роки.

Відео дня

Тепер розкажемо детальніше про виплати, які даватимуть молодим педагогам. Вчителям, які влаштувалися уперше в заклади освіти Козятинської ОТГ, даватимуть одноразову допомогу у розмірі 10 тисяч гривень. Крім того, протягом перших трьох років їм додатково виплачуватимуть по 2 тисячі гривень щомісяця. Так само додаткових 2 тисячі гривень до зарплати даватимуть вчителям, які працюють у школах громади від 1 до 3 років.

Програма підтримки молодих педагогів розрахована на 2021–2025 роки. За ці чотири роки на виплати планують спрямувати майже 2 мільйони гривень з міського бюджету. Найбільше витрат прогнозують цьогоріч — орієнтовно 586 тисяч гривень.

Як повідомила газеті «RIA-Козятин» Інна Мадей, тимчасово виконуюча обов’язки начальника управління освіти та спорту, загалом у школах Козятинської громади працює 7 вчителів, які цьогоріч влаштувалися на роботу вперше, а також 17 педагогів, які працюють від 1 до 3 років. Водночас, в освіті кажуть, що дефіцит кадрів був.

— Вакансій у нас на даний момент немає, всі вакансії закриті, — каже Інна Мадей. — Із деяких предметів звернулися до вчителів-пенсіонерів, щоб вони продовжили роботу, тому що молодих вчителів не було, які бажали працювати.

Додамо, що подібна програма підтримки молодих педагогів є також у Дніпрі. Тамтешня міська рада ще у 2017 році вирішила доплачувати вчителям, які влаштувалися на роботу після університету, по 2 тисячі гривень щомісяця протягом перших трьох років і продовжити виплати ще на два роки, якщо за результатами зрізу знань учнів буде хороший середній бал.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач71

    Та це ж треба щоб вони ще доплачували,нічого ж не роблять,учнів все менше,а вчителів  все більше…..

keyboard_arrow_up