Замість поштаря пенсію видаватиме банкомат

Замість поштаря пенсію видаватиме банкомат
  • Діджиталізація повільно добирається до пенсіонерів.
  • Від 1 вересня 2021 року пенсію та соціальну допомогу будуть нараховувати тільки на банківські картки, за винятком деяких категорій громадян.
  • У що це виллється – розбиралися наші журналісти.

На отримувачів пенсій та грошової допомоги чекають зміни. Вже з 1 вересня цього року змінюються правила цих виплат, про що повідомляють на сайті Урядового порталу. Доставку пенсій та грошової допомоги безпосередньо додому зможуть отримувати лише:

  • люди, яким 80 років і більше;
  • ті, хто має інвалідність І групи;
  • особи, які не здатні до самообслуговування і потребують постійного стороннього догляду;
  • одержувачі державної соціальної допомоги, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

Ті, хто увійшов до цього переліку, матимуть право вибору – або отримувати виплату через банк, або через оператора поштового зв’язку, якого визначать після проведення конкурсу. Натомість всі решта будуть отримувати пенсію і допомогу винятково на банківську картку.

Поки що у пенсіонерів є вибір – або відкривати рахунок у банку, або отримувати пенсію через пошту. Як повідомляють в «Укрпошті», наразі майже 3,5 мільйона пенсіонерів отримують пенсію через «Укрпошту». Частина йде за грошима безпосередньо до відділення, частині виплати приносить листоноша.

Відео дня

Тепер пенсіонерів ставлять перед фактом і обрати вони зможуть хіба що банк, щоправда, лише з переліку установ, які уповноважені не виплату пенсій. За даними Міністерства фінансів, станом на 1 квітня цього року таких 45. Перелік можна переглянути за цим посиланням.

Відкрити рахунок у банку треба до 1 вересня. Якщо ж не зробите цього самостійно, замість вас рахунок відкриє Пенсійний фонд чи відділ соціального захисту. Щоправда, потім банк можна змінити.

Чим це нововведення обернеться для людей? Тим, хто мешкає у Козятині, буде дещо простіше. Адже у місті є і відділення банків, і банкомати, і магазини, де можна розраховуватися карткою. Щоправда, пенсіонерам доведеться опановувати нові знання, бо треба буде навчитися користуватися банкоматом і платити за покупки через термінал. Добре, якщо знайдуться поруч люди, які зможуть пояснити, як це правильно робити.

Та чи подумали, насамперед, про мешканців села, коли збиралися втілити в життя це нововведення? Адже у більшості сіл немає ані банківських відділень, ані банкоматів. Навіть у тих, які є центрами громад. За даними сайтів банківських установ, відділення «Ощадбанку» є лише у Махнівці. Банкомати «Укрсиббанку» – лише у Махнівці та Глухівцях.

Тож мешканцям сіл доведеться їхати до Козятина, Бердичева чи іншого міста для того, щоб відкрити рахунок у банку. А потім щоразу їхати до міста або іншого села знімати пенсію чи допомогу. Бо у сільських магазинах банківською карткою не розрахуєшся. Та й у місті термінали не в кожному є.

 

Читайте також:

Тарифи, субсидії, карантин. Що зміниться у травні?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач23

    Нарешті пошта стане вільна!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up