Затягуйте паски — газ подорожчав

Затягуйте паски — газ подорожчав
  • Ціна на блакитне паливо у жовтні зросла.
  • Тепер за 1 кубометр газу платитимемо 6,68 гривень.
  • Від чого залежить вартість блакитного палива, де за газ платять найменше, а де — найбільше?

Зима вже не за горами, а це означає, що доведеться економити, бо опалювальний сезон поки не почався, але ціна на газ вже повзе вгору. Якщо у вересні за 1 кубометр блакитного палива ми платили 5,49, то у жовтні «Вінниця Газзбут» виставила вже іншу ціну — 6,68 гривень.

Якщо ви користуєтеся газом лише для того, щоб приготувати їсти, таке подорожчання не надто вдарить по гаманцю. Але чимало людей мають вдома газові котли, а значить, користуються газом для обігріву помешкання та нагріву води. І це стосується не лише мешканців приватних будинків, бо навіть багатоповерхівки відрізані від централізованого опалення вже багато років. Добре, що на вулиці поки не дуже холодно і вмикати опалення немає потреби, але осінь — пора мінлива: сьогодні тепло, а завтра може різко похолодати.

Де найдешевше?

За останні п’ять місяців газ подорожчав майже у 2,5 рази. За останній час найнижчою ціна на блакитне паливо була у червні — 2,78 гривень. Поступово вона зростала: спершу на 19 копійок, потім на півтори гривні, потім ще на гривню і поки що зупинилася на позначці 6,68 за куб. Але у нас ще не найгірша ситуація, бо в деяких областях ціна на блакитне паливо ще більша.

Відео дня

Спеціалісти консультаційного центру для населення ГазПравда порівняли ціни на блакитне паливо різних компаній-постачальників, серед яких також регіональні газзбути. Найнижчою у жовтні виявилася ціна, запропонована «Нафтогазом» — 4,70 гривень. А серед регіональних компаній найдешевше блакитне паливо коштує у «Тернопільміськгазі». Там куб блакитного палива коштує 5,37 гривень. Це на 1,31 гривню менше, ніж платитимемо ми.

Сусідньому Бердичеву пощастило ще менше, ніж нам. «Житомиргаззбут» виставив ціну 6,80 гривень. А ось найдорожче блакитне паливо коштує в Одесі. ТОВ «Одесагаз-Постачання» у жовтні братиме за куб газу 6,85 гривень.

Натомість «Вінницягаззбут» — одна з 14 компаній, які запропонували середню ціну. У цих постачальників вартість одного кубометра газу коливається у діапазоні від 6 до 6,70 гривень.

Від чого залежить вартість газу?

Раніше ціна блакитного палива для населення контролювалася державою і була нижчою за ту, яку платили підприємства. Тепер побутові споживачі на рівні з комерційними платять за газ за ринковими цінами. Крім того, вже більше року ми розраховуємося окремо за спожитий газ і за його доставку. Це дві різні ціни, які формуються по-різному.

Тариф на доставку газу фіксований і діє протягом року. Це означає, що і у вересні, і у червні за доставку ми платимо однакову ціну. Як пояснюють на сервісі 104.ua, тариф на доставку залежить від двох чинників. Один з них — обсяг споживання. Чим менше ви «спалили» кубів протягом «газового року» (період з жовтня до кінця вересня), тим меншим буде тариф на доставку. Інший чинник, який впливає на цю ціну — місце проживання. Чим більше клієнтів на одиницю площі, тим нижчий тариф.

Натомість ціна за спожитий газ «плаваюча» і залежить від декількох факторів. Передусім, від вартості блакитного палива на європейському ринку. А ще від обсягів споживання. Коли газу споживаємо багато і з’являється його дефіцит — він стає дорожчим.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (16)
  • володимир

    бажаю ,зеленському,щоб його батьки так жили ,як живуть зараз люди
  • Vitaliy Kovalchuk

    Як це ви розраховуєтесь більше року? Коли лише з 1 січня 2020 було роззділено рахунки за газ і за доставку?
    Автор статті живе в Україні?
  • Володимир

    Від.добра.добра.не.шукають!коли.наідяться
  • Vasyl

    Перейшов до Нафтогазу і маю спокій 😊

    Vitaliy Kovalchuk reply Vasyl

    Як переходили? Не було сюрпризів по боргам?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 У Білопіллі горів житловий будинок 11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up