Здорожчання «зеленого»: чому стрімко росте курс іноземної валюти і як це вплине на ціни

Здорожчання «зеленого»: чому стрімко росте курс іноземної валюти і як це вплине на ціни
  • Курс іноземної валюти в Україні почав стрімко зростати: долар зріс у ціні на гривню лише за кілька тижнів. 
  • Також прогнозують здорожчати паливо і продукти.

Чому долар стрімко додав у ціні та на вартість яких товарів тепер це вплине, розповіли у Сніданку з 1+1.

Якщо в середині листопада долар коштував понад 26 грн, то зараз це фактично 27 грн. Тобто зростання за кілька тижнів відбулось на гривню.

В чому ж причина такого зростання? Виявляється, є два фактори: економічний і психологічний. По-перше, українці почали скуповувати валюту на тлі новин про можливе загострення конфлікту з Росією. 

Відео дня

"Настрої ринку суттєво посилені саме військовими ризиками, які, на жаль, підтверджуються одразу з офіційних джерел української влади, американськоїх преси і російської сторони. Тиск одразу з трьох сторін призвів до високої паніки населення. Воно останні декілька днів вигрібає валюту з кас банків, банки не встигають довозити", - каже економіст Григорій Кукуруза.

Що буде з цінами через такий стрибок долара? На жаль, у вартості можуть додати паливо і продукти. Предмети побуту, речі, інші товари мають залишитись без змін, бо через локдаун магазинам і так не вистачає покупців. "Можуть зрости ціни на найдешевші продукти в корзині, а також транспорт, який прив’язаний до нафтопродуктів. На середньому класі, на преміум- класі не відобразиться, бо там подавлений попит через локдаун", - вважає фахівець.

На думку експерта, спрогнозувати курс долара на найближчий місяць складно. Люди провокують попит на валюту. Втім, дешевшою 2021 року вона швидше за все не буде. Вже на початку наступного року має стабільно затриматись на відмітці від 27 грн до 27,5 грн. 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Татьяна Климчук

    Курс падав ціни  росли,курс дорожчає ціні ростуть.

    Оксана Трохимчук-Гуцол reply Татьяна Климчук

    Татьяна Климчук для України- це нічого дивного.

keyboard_arrow_up