Без вбивств, але з замахом на життя. Про злочини року, що минає та про зміни у керівництві поліції

Без вбивств, але з замахом на життя. Про злочини року, що минає та про зміни у керівництві поліції
Івана Фалдіна призначили на посаду керіваника козятинського віддлення поліції в середині грудня. Бажає козятинчанам мирного неба, скорішої перемоги та дотримуватись чинного законодавства України.
  • Кримінальні підсумки. У порівнянні з минулим роком, кількість кримінальних злочинів значно зменшилася. 
  • Дякувати Богу, обійшлося без вбивств.
  • Але був замах на життя поліцейського Євгена Трайдакало. Розповідаємо про найчастіші злочини року, стан Євгена після теракту та зміни у керівництві поліції

Добігає кінця важкий та неспокійний, через повномасштабне вторгнення росіян 2022 рік. Війна кардинально змінила наше життя. Ми стали згуртованіші, відповідальніші, патріотичніші. Змінився і кримінальний світ, якщо можна так сказати, в кращу сторону. Принаймні, у Козятині. Про це розповів новий керівник козятинської поліції Іван Фалдін, якого призначили на посаду за два тижні до Нового 2023 року. 

Має 27 років поліцейського стажу

Три останні роки козятинську поліцію очолював Роман Андрущак. З 16 грудня на цю посаду призначили 44-річного козятинчанина Івана Фалдіна. 

Дізналися його досьє. Народився у Козятині 1978 року. Закінчив п’яту школу, поступив у Дніпропетровське училище поліції. У 98-му році закінчив Дніпропетровський юридичний інститут МВС. В серпні 1998 року приступив до праці в козятинський райвідділ на посаду — оперуповноважений кримінальної міліції в справах неповнолітніх. З 2000 по 2010 рік працював на посадах опера, старшого опера карного розшуку. З 2010 по 2022 — начальником розшуку та начальником кримінальної поліції. Загальний стаж у поліції — 27 років. Каже, що у правоохоронні органи пішов по зову серця. Поламав родинну династію, адже всі рідні — залізничники.

Відео дня

На новій посаді Іван Фалдін декілька днів, каже, зауважень та кадрових змін не передбачається.

— Поки справляємось, — додає Іван Фаодін. — Все відшліфовано, залишилось контролювати особовий склад.

Найрезонанснішим злочином року став теракт

Переходимо до криміналу. Найрезонанснішим злочином 2022 став жовтневий теракт у центрі Козятина. Нагадаємо, поліцейський Євген Трайдакало поблизу свого будинку виявив на капоті автівки чорний поліетиленовий пакунок. Коли він намагався оглянути «знахідку», стався вибух. З чисельними опіками його госпіталізували до обласної лікарні. На наступний день зловмисника, який підклав на автівку саморобну вибухівку, затримали. Ним виявився 40-річний мешканець села Козятин, який раніше притягувався до кримінальної відповідальності  за незаконний обіг підакцизного товару

— Випадок з Трайдакалом, — це один з найрезонансніших випадків в Україні. Це замах на вбивство, посягання на життя поліцейського, — розповідає Іван Фалдін. — Пригадую, були коментарі, що не того засудили, але докази кажуть інше. Розслідування по цій справі ще триває, все не так швидко робиться. Третій місяць, багато експертиз…

Що стосується самопочуття Євгена, то, за словами Івана Фалдіна, наразі він знаходиться на реабілітації. З лікарні його виписали і перевели у Хмільницький санаторій. 

— З Євгеном ми підтримуємо контакт постійно, — продовжує Іван Фалдін. — Поки він на реабілітації, далі — будем вирішувати проблему, можливо навіть і відправити з-за кордон. Людину треба рятувати, там серйозні питання, в нього опіки, які дали ускладнення на внутрішні органи. Хлопець молодий, треба його повертати в стрій.

Криміналу стало менше

Загалом, якщо брати статистику кримінальних злочинів, то в порівнянні з минулим 2021 роком, вона значно покращилася. За 11 місяців 2022 року зареєстрували 762 кримінальних проваджень, серед яких крадіжки, тяжкі тілесні розбої, вимагання, шахрайство, ДТП, хуліганство, наркозлочини тощо. За аналогічний період 2021 — таких було 862.

— Дякувати Богу, вбивств не було, чого не скажеш за минулий рік, — каже Іван Фалдін. — Взагалі, зважаючи на воєнний стан, злочинність на Козятинщині зменшилася. Можливо через те, що внесли зміни у Кримінальний кодекс України, а саме у статтю 185 ( Крадіжки). Адже зараз, якась елементарна крадіжка, наприклад, спиртного в магазині, на суму більше як 276 гривень, прирівнюється до частини 4 статті 186. Срок за таке — від 6 до 10 років. Це дуже стимулювало людей. Але, хочу сказати — чим далі наші військові виборюють перемогу, тим більше, на жаль, починає «шевелитися» кримінал, в плані кваліфікованих крадіжок. До прикладу, місяць тому, по Катукова залізли в квартиру до козятинчанина і винесли майно (гроші). На тому тижні, теж подібна крадіжка — на «тій стороні» теж вкрали гроші, влізли до будинку. Злодіїв шукають. 

Загалом скоєно 143 крадіжки. В основному «чистять» магазини, супермаркети, де є вільний доступ до товарів.

— Був такий випадок — одна мама з Непедівки для крадіжки використовувала своїх дітей, — додає Іван Фаолідн. — В неї була схема — заходила  в супермаркет, дітей відправляла з краденим в торбах на вихід, а сама йшла через касу з туалетною бумагою і розрахувалася.

Багато самогонщиків та наркозлочинів 

Слід згадати, що у 2022 році на Козятинщині стався «бум» по розкритті самогонщиків.  — Їх приструнили, тому що війна, треба менше пити, — розповідає Іван Фалдін. — Приміром, згадайте як по Суворова вилили більше тонни браги. Подібна ситуація була і по Грибальова — 50 каструль емальованих.

Стосовно наркозлочинів, то їх є 111. Чого лише варті випадки з незаконним обігом наркотиків, де причетних до цього осіб, прив’язували до стовпів на центральній площі міста. Це заслуга тероборонівців та поліцейських. Таких випадків було декілька, причому в різних громадах — Козятинській та Махнівецькій. Також були випадки, коли поліцейські накривали цілі наркотичні лабораторії (одна з таких у селі Козятин).

Гучні затримання

Варто згадати і про те, як у квітні біля залізничного мосту у Козятині затримали трьох вимагачів. Правопорушники вимагали у 39-річного чоловіка сплатити борг, інакше погрожували застосувати фізичну силу. Щомісяця сума боргу збільшувалася у разі несплати. Зловмисників затримали «на гарячому» — одразу після зустрічі із потерпілим. До злочинної групи входили троє чоловіків віком 40, 50 і 53 роки. Усі - мешканці Козятинської громади. Один з них позиціонував себе як «смотрящий» за містом і раніше притягувався до кримінальної відповідальності за умисне вбивство.

— Було затримання по вбивстві у області. Злочинців затримали на території бувшого Козятинського району, — каже Іван Фалдін. — Були тяжкі тілесні, розбої, одне зґвалтування і одне намагання згвалтування. Останній випадок трапився в парку відпочинку. За допомогою військовослужбовців, які несли службу, вдалося затримати нападника. Це гарний приклад і велика подяка їм за це.

Побільшало фактів з незаконним обігом зброї

Що стосується ДТП, то їх за рік, що минає трапилося 10. На щастя, всі вони без летальних випадків. Також зафіксований один угон та одне хуліганство.

Збільшилася кількість фактів, пов’язаних з незаконним обігом зброї. Таких загалом 16. 

Останній раз вилучили пістолет та бойову гранату у Вернигородку, був випадок у Сигналі. Там теж гранату вилучили. Багато було випадків, що затримували осіб зі зброєю на залізничному вокзалі. В основному це холодна зброя — ножі, кастети

За це загрожує кримінальна відповідальність, від 3 до 6 років позбавлення волі.

Є і приємні новини, пов’язані з розслідуванням криміналу. Це, впроваджена у Козятинській громаді, програма «Безпечне місто». За словами керівника козятинської поліції, завдяки камерам спостереження, а таких по місту є 24, легше шукати та виявляти злочинців. Зокрема це стосується і справи з замахом на життя Євгена Трайдакала.

— Хочу додати, що програма «Безпечного міста» в наступному році має розширюватися. І це добре. Хочеться побажати козятинчанам —  мирного неба, скорішої перемоги та дотримуватись чинного законодавства України.

Читайте також:

На Новий Рік заборонили запускати салюти, феєрверки та петарди. Розповіли про покарання

У Козятині комендантську годину на Різдво та Новий рік не скасують

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Микола Олександрович

    мусора не люди, мусора гірше русні, їх взагалі не повинно існувати

    Bew Qurnix reply Микола Олександрович

    пан Тедір,перелогіньтесь

    Микола Тедірчук reply Bew Qurnix

    харам мусорам!

keyboard_arrow_up