Дочка в СІЗО, матір похоронили: що кажуть сусіди та вчителі про родину, у якій сталося жорстоке вбивство?

Дочка в СІЗО, матір похоронили: що кажуть сусіди та вчителі про родину, у якій сталося жорстоке вбивство?
Будинок, у якому сталася трагедія

Трагедія. Як грім серед ясного неба багатьох шокувала звістка із Глуховець. Школярка заколола ножом рідну матір. Шоковані сусіди, шоковані у школі учениці. Та все ж в Глухівцях знайшлися люди, які засуджують поведінку школярки але вважають, що можливо трагедія сталася через методи виховання матері

Ми не форсували події, як це робили інші видання. Дали час відійти глухівчанам від шоку. Адже трагедія сталася в родині, яку вважали прикладом для інших. Та 12 жовтня ми також взяли курс на Глухівці.

З самого початку навідались до школи, де вчиться Олександра. Так звати школярку, яка підняла руку на матір.

Начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Глуховецької селищної ради Олена Миклін сказала, що і досі шоковані тим, що сталося. 

Відео дня

— Всі троє дітей навчаються в школі на відмінно, — розповідає Олена Миклін. — Їхня мама брала активну участь в житті школи. Вона всім дочкам однаково приділяла увагу. В школу діти приходили охайними, гарно вбраними. За дітьми мати дивилася і хотіла, щоб був порядок. Вона стільки уваги приділяла дітям, що свого першого чоловіка за те, що він не вникав у життя дітей, позбавила батьківських прав. 

Ми запитали у начальника відділу освіти чи якоїсь агресії з боку Олександри не помічала шкільний психолог.

— Ірина Соловйова часто зустрічалася з одинадцятикласниками, ніяких відхилень в поведінці учениці психолог не помітила, — продовжує пані Олена. — Олександра була активісткою школи, грала в баскетбол, цікавою для неї була кульова стрільба. 

Вийшовши зі школи ми направились до будинку, де сталася трагедія. Йдучи по дорозі запитували про життя Надії і її дочок всіх дорослих, хто попадався нам на зустріч. Багато людей, серед яких були сусіди покійної, нічого не знали про стосунки матері з дочкою. Від них ми тільки почули, що їм досі не віриться, що те, що сталося – правда. Та все ж один далекий сусід погодився розповісти за умови анонімності.

— Надя –  вона не з Глуховець, а з Бердичева — розповідає глухівчанин —. Саме в Бердичеві її похоронили. Перший її чоловік ніби був кавказької національності. Від того шлюбу у неї народилися двоє дівчат. Старшу звати Олександра, середню точно сказати не можу, якесь цікаве ім’я. Прожили недовго і розійшлися. Років 7–8 тому Надя знов вийшла заміж. У них народилася третя донька Катя. Можливо, ревнощі між сестрами чи система виховання була далекою від ідеалу. Олександра декілька разів покидала домівку. Повернувши дочку додому Надя не зрозуміла її, що то був її протест проти чогось. Щоб більше донька так не робила, мама не придумала нічого кращого, як добре всипати, чим породила між собою і дочкою прихований конфлікт, який завершився розбіркою з ножем. Мене дивує холоднокровність і жорстокість дівчини, але я не шокований тим, що сталося.

Наостанок наш співрозмовник додав, що про мертвих говорять тільки хороше, або ніяк.

Близькі сусіди були не дуже говіркими. Кажуть, Сашенька була завжди привітлива. В гучній компанії її не помічали. Вона якось була сама по собі.

Трохи більше сказала сусідка Тетяна.

— На нашій вулиці вони стали жити, коли Надя другий раз вийшла заміж, — каже жінка. — Народила третю доньку і відкрила вдома салон перукарню. Дітей доглядали і вона і свекруха. З матір’ю чоловіка Надя жила душа в душу. Саша самотньою не виглядала, були у неї однокласники і друзі по школі. Іноді вона була якоюсь задумливою. Пройде поруч і не привітається.

— І часто так було? — запитуємо пані Тетяну

— Часто, — відповідає вона, — тільки це не невихованість, а щось інше.

Ще ми запитали нашу співрозмовницю чи правда, що Саша декілька разів втікала з дому

— За декілька разів не знаю, а один раз років два тому таки було.

Більше запитань сусідці покійної ми не задавали, адже коли позвали її вона була в одній кофтині, а надворі прохолодно. Подякували їй і вона пішла до хати.

Свою точку зору висловила ще одна глухівчанка, психолог за фахом.  За її словами, нездорові відносини між матір’ю і дочкою далеко не рідкість. Мати повинна бути мудрішою за дочку. Коли стосунки двох рідних людей заходять в глухий кут, лише мама може змінити їх на краще. Основне, не прогавити момент перехідного періоду дитини. Потім виправити стосунки буде дуже складно, але можливо. Ніколи не буде конфлікту між матір’ю і дочкою, коли дочка відчуває у матері не стільки наставника, а ще друга, якому можна довірити свої таємниці. 

— Я впевнена, що мати дочці бажала добра. Скоріше за все методи виховання породили у дочки ненависть до матері. Не треба бути криміналістом, щоб зрозуміти це. Слідчим було сказано, що близько 30 ударів дочка наносила ножем в область живота і спини. Значить ненависть була така, що дочка продовжувала наносити удари після того, як мати упала. 

Що кажуть у поліції

У четвер, 7 жовтня мешканка Глухівців заявила до поліції про зникнення своєї невістки. Через день, 9 жовтня правоохоронці із залучення кінологічної служби жінку знайшли вбитою у колодязі центрального водопостачання. За попередньою інформацією слідства, під час сварки в кухні підозрювана (16-річна донька вбитої) нанесла матері близько тридцяти ножових поранень. Після цього на тачці вивезла тіло вбитої на територію нежитлового домогосподарства та вкинула його в недіючий колодязь водопостачання. Аби приховати сліди злочину, зловмисниця прибрала в хаті, сховала свій закривавлений одяг та знаряддя вбивства кухонний ніж.

Підозрювану затримали в процесуальному порядку. Слідчі оголосили неповнолітній зловмисниці про підозру у вчиненні умисного вбивства відповідно до першої частини статті 115 Кримінального Кодексу України. За вчинення такого злочину, кримінальна відповідальність настає з 14 років. За вбивство матері їй загрожує до 15 років ув’язнення.

Знову вбивство: у Махнівській громаді молодший брат вбив старшого пляшкою та поліном по голові

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up