Каже, що її бабусю ошукали на кілька тисяч гривень

Каже, що її бабусю ошукали на кілька тисяч гривень
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернулася Анна і розповіла про випадок, який трапився з її бабусею тиждень тому.
  • До жінки завітали молоді люди і запропонували замінити вікна на балконі за вигідними цінами.
  • Після підписання договору взяли чималий завдаток.
  • Втім, коли козятинчанка скасувала замовлення, кошти їй не повернули

Цей прикрий випадок трапився із жінкою, яка мешкає у центрі міста. Хтось подзвонив до квартири. Коли козятинчанка відчинила двері, побачила на порозі молодих людей. Вони назвалися представниками заводу-виробника і сказали, що зараз діє програма, за якою літні люди і пільговики можуть замінити вікна і склопакети на балконах за знижкою і цю знижку ніби-то компенсує держава. Одразу ж запропонували укласти договір. При цьому Анна каже, що бабусю підганяли, казали, що треба підписувати документи одразу, мовляв, раптом щось зміниться, програму скасують, і вона не встигне скористатися такою вигідною пропозицією.

— І що найголовніше, вони кажуть, що треба заплатити частину якусь, перший внесок, — розповідає Анна, онучка козятинчанки. — І якомога швидше, бо програму відмінять. І так вони задурюють швидкими цими розмовами, що бабуся моя настільки загорілася, бо вікна і балкон — це хвора тема і тут, не знаючи ні цін, ні ринкових умов, тобі приходять і кажуть, що це дешево. Люди вірять, настільки переконливо вони це розповідають.

За словами Анни, жодних замірів у квартирі бабусі не робили. Молоді люди просто поцікавилися тим, яка площа балкона. Нічого не підозрюючи, козятинчанка повірила у «вигідну пропозицію», підписала договір, де вказано, що повну суму треба проплатити протягом 20 днів, і дала так званим представникам заводу-виробника перший внесок — більше 8 тисяч гривень. Молоді люди попрощалися і пішли собі далі.

Відео дня

Трохи обміркувавши цю ситуацію, козятинчанка вирішила порадитися з рідними.

— Коли я через годину сказала, що це щось не те, ми по телефону поспілкувалися, і я кажу дзвоніть на ту фірму, — продовжує Анна. — Звісно, ніхто не брав слухавки. Не брав слухавки ні замірник, який приходив, ні та організація, офіс якої у Вінниці. Дійсно, вже був вечір, робочі години закінчилися. Потім починаємо дзвонити вранці наступного дня, з початку їхньої роботи, вони кажуть наступне: «Добре, що ви звернулися, ваше замовлення вже передано в роботу заводу-виробнику».

Того ранку з’ясувався ще один цікавий факт. Молоді люди, які пропонували бабусі Анни замінити вікна на балконі за пільговою ціною, сказали, що перед цим побували у її сусідки і вона підписала з ними договір. Втім, коли на ранок козятинчанка запитала свою сусідку, чи дійсно вона підписувала документи і давала тим людям кошти, виявилося, що це неправда.

— Вони начебто не ховаються, вони сидять на місці, кажуть, приїжджайте, пишіть заяву, якщо ви передумали, але ви все розуміли, коли підписували, вас ніхто не змушував. Пишіть відмову, ми її передамо заводу. Він же вже вночі прийняв замовлення, порізав той балкон, профіль, але адекватна людина розуміє, що вночі ніхто ніякі замовлення не приймає, і тим паче не починає роботу по них. Але тобі розповідають саме таку історію.

Наступного дня бабуся нашої співрозмовниці поїхала до офісу у Вінниці і написала відмову. Представники фірми сказали, що заяву передадуть виробнику, який розташований у Львівській області, завод її розгляне і протягом місяця надасть відповідь. Анна вирішила поцікавитись, чи справді вінницька фірма оформила замовлення? Зателефонувала на завод. Там їй сказали, що це можна перевірити за номером замовлення, якщо підприємець, із яким бабуся уклада договір, дійсно його оформив. Проте, за словами жінки, у вінницькій фірмі відмовилися повідомити номер замовлення, посилаючись на те, що це нібито інформація для внутрішнього користування.

— Не треба бути дуже розумним, щоб зрозуміти, що це шахрайська схема, яка полягає в тому, що так людину розводять на перший внесок, який є немаленьким, а далі ти, розуміючи це, намагаєшся відмінити ситуацію і пишеш цю відмову, сподіваючись, що можливо розглянуть, можливо повернуть кошти і таким чином ти відмовляєшся від встановлення, — каже Анна. — Звісно, кошти тобі ніхто не поверне. Тим самим вони від обов’язків звільняються взагалі встановлювати, тому що ти написав відмову. Тобто фактично не буде ні балкона, ні повернутих коштів. І ось така ситуація, коли ти попався і тебе розвели на гроші.

За словами Анни, перший внесок, який зробила її бабуся, так і не повернули. Жінка підозрює, що представники цієї фірми діють за напрацьованою схемою — дивляться, у кого старі балкони й вікна і саме так визначають, до кого йти із «вигідною пропозицією». Крім того, жінка знайшла на одному з сайтів розповідь про пенсіонерку-вінничанку, яка потрапила в аналогічну ситуацію.

— Юридично начебто ми зараз безправні і нічого не повернемо, я це розумію, але я не хочу, щоб ця ситуація залишилася без розголосу, тому що є інші люди, які можуть бути так само поважного віку, у яких не буде дітей вдома чи онуків поруч, — додає наостанок Анна.

Не перший випадок?

У березні цього року на сторінці Козятинської міської ради у Фейсбук публікували допис про те, що у Козятині орудують шахраї.

«Вже тиждень містом шириться інформація про молодих людей, що парами заходять у приватні домоволодіння мешканців Козятина чи дзвонять у квартири і пропонують купити за пільговими цінами вікна/двері, засклити балкони/лоджії, утеплити фасади. Причому усі пропозиції пільгові і будуть оплачені із міського бюджету.

Про такий випадок із власного досвіду розповіли на прийомі у міського голови дві козятинчанки — мати із дочкою:

— Приходили хлопці, говорили, що з міської ради. Запропонували утеплення фасаду нашого будинку та балкону за привабливою сумою. Ми попросили час подумати, адже чули, що знайомі наших сусідів погодилися на пропозицію цих молодиків, а ті зробили заміри, взяли завдаток і на цьому все закінчилося», — йшлося у дописі.

У коментарях люди писали, що до них теж навідувалися молоді люди із пропозицією встановити вікна й засклити балкони. Ми не станемо стверджувати, що цей випадок і той, який трапився днями із бабусею Анни — аналогічні. Втім збігів багато.

Що кажуть у поліції?

Ми запитали у поліції, чи були останнім часом заяви від громадян стосовно того, що молоді люди ходять по домівках і пропонують замінити вікна за пільговими цінами. Як повідомив нашим журналістам Роман Андрущак, начальник відділу поліції, було декілька викликів стосовно того, що невідомі пропонують встановити вікна/двері, правоохоронці перевіряли у них документи, втім за документами ці люди дійсно були торговими агентами фірми, яка займається встановленням вікон та дверей. Тож у Козятині поки що випадків шахрайства зафіксовано не було.

— Шахрайство — це коли обманним шляхом хочуть заволодіти вашими грошима, у людини одразу є злий умисел, — пояснює Роман Андрущак. — Підписується липовий договір, людина бере кошти і ніяких дій не робить, щоб виконати договір. А коли людина ходить і пропонує товар — це називається продаж. Є різні способи: хтось через магазин продає, хтось через інтернет, хтось ходить безпосередньо, шукає свого покупця і пропонує свої послуги і відповідно за це має свій відсоток.

У випадку, якщо ви думаєте, що до вас завітали шахраї, щоб це перевірити, звертайтеся до поліції

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач76

    Без лоха і жизнь плоха !

    Фима Гоцман reply Читач76

    Сто пудово!
  • Читач23

    Ці молоді люди ціле літо ходили і обшукували людей. Я особисто з ними розмовляв на вул. І. Франка. В них були списки пенсіонерів місцевих. Розмовляючи зі мною вони дуже нервували і звалили. На мою думку вони багато кого ошукали. І при розмові вони відмовились показати якісь документи

keyboard_arrow_up