Набуває популярності новий вид шахрайства

Набуває популярності новий вид шахрайства

Зараз значно зросло “шахрайство по телефону”. З 1 по 7 лютого було зафіксовано шість (!) випадків. Про це повідомила газеті “RIA-Козятин” прес-служба Козятинської поліції.

Шахраї дзвонять людям, представляються працівникам банків або службою безпеки банку тощо і просять назвати номери їх банківських карток “у зв’язку з тим, що їм перераховують гроші або проводиться перевірка”. Люди довіряють їм, називають номери своїх карток. Згодом їм приходить СМС, що з їх рахунку знято певну суму. У одному випадку це 1000 гривень, в іншому — 3000 гривень, є випадки, що і 8000.

Особливістю даних злочинів є те, що шахрай телефонує потерпілим з іншої частини країни. Після отримання коштів зв’язок з ним втрачається. Інформацію про майбутніх жертв злодії отримують в Інтернеті. Вони відслідковують номера телефонів громадян, їхні повідомлення про втрату документів, речей чи місця їх втрати.

Будьте пильними і нікому не надавайте інформацію про номер свого банківського рахунку!

Відео дня

Катерина ЧЕКАЙ

 

 

Поради поліції

Схеми шахрайства на сайтах продажу

Багато хто робить покупки через Інтернет, на дошках оголошень “з рук в руки”.

Існує різні види шахрайств, які використовують мисливці за гаманцями. Ця інформація не буде зайвою практично для будь-якого користувача мережі Інтернет. Як не попастися на гачок шахраїв?

Спосіб обману за допомогою банкоматів.

Метод досить простий, а головне завдання шахрая - виманити жертву до банкомату. Ось як це відбувається:

1. Шахрай телефонує за вказаним в оголошенні номером телефону, представляється потенціальним покупцем. При цьому він мало цікавиться або зовсім не цікавиться самим товаром, а відразу заявляє про бажання зробити покупку. Дуже часто шахрай видає себе за представника фірми - наприклад, салону з прокату весільних суконь чи магазину товарів для дітей.

2. Далі «покупець» просить продавця надати дані карти для оплати за товар, часто уточнюючи вид картки, а також залишок на рахунку. Це обов'язково має вас насторожити: подумайте самі, навіщо покупцеві знати, скільки грошей на вашій карті, якщо платити будете не ви, а він?

3. Потім шахрай повідомляє, що перерахує гроші, але для їх отримання потрібно підійти до банкомату та виконати дії, що він скаже. Коли продавець підходить до банкомату і вставляє карту, шахрай диктує номер своєї карти під виглядом номера грошового переказу і просить ввести суму, яка нібито повинна надійти на рахунок продавця. Після підтвердження транзакції гроші опиняються на рахунку шахрая.

Як правило, спілкування з такими горе-покупцями відбувається в поспіху, вони кваплять продавців, просять їх швидше бігти до банкомату і натискати на потрібні кнопки, інакше «гроші не пройдуть», використовують інші методи психологічного тиску.

Ні в якому разі не повідомляйте нікому будь-які дані, крім номера картки та ПІБ.

Крім того, ніколи служба безпеки банку або будь-який інший компанії не буде вам передзвонювати, щоб уточнити додаткові дані по картці. Так чинять тільки шахраї.

Якщо вам прийшла SMS з кодом, який просить назвати покупець, щоб його платіж пройшов, то знайте, ви маєте справу з шахраєм. Це обманщик, знаючи номер вашої картки, додаткові дані та номер телефону, намагається провести послугу «Екстрені гроші».

Операції з банківськими картками в Інтернеті.

Жодного чіпа чи пін-коду для Інтернет-платежу з карти не потрібно. Достатньо знати номер картки, термін її дії та три цифри на зворотній стороні картки справа від поля підпису. Ця інформація є суворо конфіденційною. Під жодним приводом ця інформація не може бути розголошена третім особам. Але виманити ці реквізити значно простіше.

Часто зловмисники знаходять своїх жертв, коли останні хочуть продати свій товар на інтернет-аукціонах або на дошках оголошень. Ознака таких шахраїв – вони не хочуть зустрічатися, не торгуються. Вони пропонують, щоб ви надіслали товар службою доставки, а вони проведуть оплату на картку. Відповідно, коли шахрай просить у вас номер картки, після цього вам буде дзвонити людина, яка представиться працівником служби безпеки банку, до прикладу, але виглядатиме дуже впевнено. Вони говорять приблизно таке: «На вашу картку пройшов переказ коштів, але ми не можемо його зарахувати, бо нам потрібні додаткові дані». І вони починають випитувати персональні та конфіденційні дані. Як тільки інформацію отримали – грошей на вашій картці ви вже не знайдете.

Шановні громадяни! Для того, щоб ви не стали жертвою телефонних шахраїв, запам'ятайте кілька порад:

Перше правило - ніколи не передавати дані по своїй картці третім особам, ким би вони не представлялися. Секретними є PIN-код картки, секретні коди, дані паспорта і прописки, а також паролі, які приходять на ваш мобільний телефон. Передаючи ці дані, ви ризикуєте тим, що передасте чужій людині і доступ до своїх карткових рахунках!

Друге правило - не відправляйте SMS-запити зі своїх мобільних телефонів, у призначенні яких ви не впевнені на 100%. Особливо це стосується SMS на короткі номери.

Тому, якщо до Вас телефонують невідомі та вимагають гроші або ж, навпаки, ошелешують інформацією про виграш значної суми, в жодному разі не впадайте в паніку й не поспішайте виконувати умови ймовірних аферистів. Будь-яку інформацію потрібно перевіряти, тоді є шанс не стати жертвою сучасних «Остапів Бендерів». Якщо ж виникають сумніви – треба негайно повідомляти на 102.

Громадяни просимо Вас у разі якщо ви стали жертвою шахраїв  звертайтесь в Козятинське відділення поліції, що знаходиться за адресою м.Козятин, вул.Героїв Майдану, 30 або телефонувати 2-03-30, 102.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up