Що потрібно, щоб потрапити на судово-медичну експертизу

Що потрібно, щоб потрапити на судово-медичну експертизу

Без пункту “один” неможливий пункт “два”

Вас побили, підрізали, покусав собака, впала на голову цеглина, наїхав автомобіль... Потрібна судово-медична експертиза. Її суть залишилась така сама. А от процедура призначення (доступність) значно ускладнилась. Призначає експертизу суд, але не має сенсу туди йти, коли поліція не зареєструвала в єдиному державному роеєстрі. Отож, потрібно бути пильним, адже сьогоднішня поліція робить все, щоб не вносити дані в ЄДР.

Ексклюзивне інтерв’ю з приводу чисельності звернень на гарячу лінію газети “RIA-Козятин” погодився дати виданню голова Козятинського міськрайонного суду Валерій Сєчко.

—  У березні поточного року в законодавстві пройшли зміни. На сьогоднішній день  експертиза проводиться за клопотанням сторони у кримінальному провадженні. Ситуації можливі різні. Наприклад, найбільш поширена, коли помер чоловік, треба проводити розтин. Стосуються суду тільки ті питання, коли надходять клопотання про проведення експертизи. Слідчий і суддя розглядає клопотання і визначає, чи є необхідність проводити експертизу, чи немає. На сьогодні 99% цих клопотань було задоволено.

Відео дня

— З клопотанням про проведення експертизи можуть звернутися сторони по справі. Як слідчі, так і потерпілі. Що треба обов’язково вказувати в клопотанні?

— Обов’язково треба вказувати ПІБ особи, яка клопоче, номер кримінального провадження, яке внесено в ЄДР, в зв’язку з чим необхідно провести експертизу, коротку фабулу подій, вид експертного дослідження, що необхідно провести, та перелік запитань, які необхідно поставити перед експертом. До клопотання також додаються копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання.

Для встановлення тяжкості ступеню тілесних ушкоджень працює спеціально визначена особа — судово-медичний експерт. Експертизу він може проводити як за матеріали відносно особи, яка знаходилася на лікуванні, — це так звана амбулаторна карта чи карта стаціонарного хворого,  так і шляхом безпосереднього проведення огляду самої особи. У разі, якщо матеріалів недостатньо, щось експерту не зрозуміло, він зобов’язаний направити особу на проведення рентген-знімків. Отримавши знімки, дає висновки. Виноситься ухвала про проведення експертизи протягом 5 діб. З нею особа може йти до експерта. В ухвалі зазначається, якому експерту чи установі доручається проведення експертизи. Експерти попереджаються про кримінальну відповідальність, в ухвалі слідчого судді  визначається, які питання ставляться перед експертом.

— Це платна процедура?

— Ні. Це безкоштовно. Експертизи можуть бути платні, залежно від того, яка експертиза. Ви розумієте, що є експертні установи, діяльність яких забезпечує держава, а є недержавні (комерційні). Державні проводять більшість експертиз безкоштовно. Недержавні, звісно, вимагають оплату за проведення тієї чи іншої експертизи. Але в будь-якому випадку експерт повинен бути внесеним в єдиний реєстр судових експертів. Цей реєстр розміщений на сайті Міністерства юстиції. Якщо експерт атестований і внесений в реєстр, тільки тоді можна призначати цьому експерту проведення експертизи.

— Якщо суддя виносить постанову про проведення експертизи, він прямо вказує, хто має проводити?    

— Особа, яка звертається з клопотанням, зобов’язана зазначити, де вона бажає провести експертизу. Суд може  призначити експертизу тим особам, які внесені в єдиний реєстр судових експертів. Через це в клопотанні має бути зазначено, наприклад: “Прошу доручити проведення експертизи, допустимо, Вінницькому обласному бюро судово-медичних експертиз”.

— Із майже всіх, хто до нас йде в газету, приблизно 90%, це люди з тілесними ушкодженнями. Коли починаємо розбиратись, виявляється, немає ЄДРу про факт нанесення тілесних ушкоджень. Як це має відбуватися?

— ЄДРу може й не бути. Тоді не буде й клопотання, не буде експертизи. Це все проводиться тільки в рамках ЄДР.

— Якщо поліція прямо протидіє...

— Тоді потрібно оскаржувати дії слідчого, в зв’язку з невнесенням відомостей до ЄДР, що передбачено ст. 303 КПК України.

А потім особа має право подати клопотання про проведення експертизи, тому що експертиза проводиться тільки в рамках ЄДР.

— А якщо ушкодження середньої тяжкості, де вже обов’язковий прокурор, то як це виглядає?

— По цих справах обвинувачення підтримує прокурор. Є справи приватного обвинувачення, а є справи загального обвинувачення.

— Що таке справи приватного обвинувачення?

— Це справи, які не можуть будуть внесені в ЄДР,  без письмової заяви потерпілого. У основному, це легкі тілесні ушкодження. Є й інші, є середні за ст. 122 ч. 1. Вона також на сьогодні внесена до справи приватного обвинувачення. Якщо не буде заяви потерпілого безпосередньо в правоохоронні органи, що “Прошу притягнути особу таку і таку за нанесення тілесних ушкоджень до кримінальної відповідальності”, правоохоронні органи не зможуть розпочати розслідування. Але якщо вже внесли, то мають обов’язок провести розслідування. Але в такому разі особа потім має право відізвати свою заяву і справа закриється в зв’язку не з примиренням, а відмови від підтримки обвинувачення. Так це звучить.      

— Резонансу на всю Україну набула подія в Козятині, коли патрульно-постова служба, зі слів потерпілого діабетика, сприйняла його як п’яного в громадських місцях. По    дорозі до райвідділу серйозно побили. Він має приховану черепну травму, розтрощене перенісся. Слідчі не вилучили закривавлений одяг, не провели експертизу машини. Це є в ЄДР.  Як при таких діях діяти потерпілому?

— Не всі у нас люди юридично обізнані. І як правильно проводити, допустимо, ті чи інші слідчі дії, в кожному конкретному випадку треба дивитися по матеріалах справи. Ви вибрали таку фабулу, що по дорозі діабетник мав симптоми (хиткість ходи, вживав перед цим ліки, був специфічний запах, схожий на запах алкоголю). Далі поліція сприйняла його як такого, що вживав алкогольні напої, потім неправильно зареєстрували. За такою ситуацією прокурор зобов’язаний був внести відомості про злочин  до ЄДР і, звісно, що доручити проводити це судове розслідування, виявляти ці обставини. Але в більшості випадків люди, які зіштовхуються з цією проблемою, юридично не обізнані і без допомоги адвоката не можуть впоратися з юридичними нюансами, адже в даному випадку, це кримінальне провадження. Практично там розібратися потерпілому дуже складно. На жаль, таке законодавство.

— Отож, співробітник поліції і співробітник прокуратури може подати подання? Чи тільки співробітник поліції?

— Теоретично, може бути, що прокурор подасть. Але в будь-якому випадку слідчий подає, тому що на сьогодні провадження знаходяться тільки в провадженні слідчого. У прокурора провадження на сьогоднішній день вже немає. Прокурор здійснює процесуальне керівництво досудового розслідування. Фактично слідчі вносять сьогодні подання, але право на це звернення має і потерпілий, і адвокат. Тільки це має бути в рамках кримінального провадження, внесеного в ЄДР.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:38 Україна повернула тіла ще 121 полеглого воїна 16:29 Вручили державні нагороди родинам загиблих військових Козятинської громади photo_camera 15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up