Telegram козятинчан атакують шахраї. Як захиститися у кіберпросторі?

Telegram козятинчан атакують шахраї. Як захиститися у кіберпросторі?
  • Небезпека. Останніми днями козятинчани почали скаржитися на те, що їхні телеграм-канали зламують шахраї.
  • Схема не нова — аферисти створюють копії і від імені того чи іншого користувача розсилають повідомлення, що нібито потрібні кошти чи то на лікування, чи то на інші важливі життєві проблеми.
  • У Кіберполіції пояснити, як убезпечити себе у кіберпросторі

Важко уявити сучасний світ без інтернету. Якщо раніше інтернет використовували в цілях щось почитати, дізнатися ту чи іншу інформацію чи переглянути відео, то зараз без нього неможливі практично всі сфери життя. Адже це і робота онлайн, і навчання, і рецепти тощо. В інтернеті можна придбати одяг, харчі, ліки, оплатити комунальні платежі тощо. Водночас, така онлайн-активність призвела до зростання шахрайства. У кожного з нас є свої сторінки та канали у телеграмі, фейсбуці, вайбері, твіттері, інстаграмі тощо. Паролі, логіни, акаунти можуть стати вразливими до шахрайських схем. Все це було і раніше. Кіберзлочинці зламували ключі безпеки та конфіденційності, та робили пости від імені справжніх користувачів у цілях виманити гроші. 

Та з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ці атаки почастішали.

Ворог не раз намагався зламати інтернет-систему як банківського, так і інформаційного рівня. Не минуло це і козятинців. Так, до прикладу, останнім часом наші земляки почали скаржитися — штурмують телеграм-канали.

Відео дня

«Попередження! Бачу, як по Козятину пішла хвиля створення фальшивих копій сторінок в Телеграм, — написав Сергій Сиваківський. — Від імені порядних людей просять позичити гроші чи допомогти. Прошу всіх бути уважними та не попадатися на обман. Сторінки реально не відрізнити. Хто б і що у вас не просив кудись переказати, врятувати чи виручити, спочатку наберіть людину і переконайтеся».

Подібна інформація ширилася і в колах наших знайомих. Зокрема розповідали, що тим аферистам, яким вдалося зламати канал, розсилали повідомлення типу терміново позичити гроші, чи потрібні кошти на лікування.

Та є і такі користувачі, яким пощастило більше — їхні телеграми атакували, але не до кінця. Про спробу зламати сторінку надходили смски.

— Мені прийшло повідомлення, що мій телеграм хотіли зламати. Я встигла встановити двоетапну перевірку. Невідомий об’єкт — російської прописки, — розповіла козятинчанка Наталія. — А у багатьох моїх знайомих все ж зламали і канали. Тож раджу встановити двоетапну перевірку у налаштуваннях.

На сайті Кіберполіції постійно пишуть попередження про загрози у віртуальному просторі. Там наголошують — ворог атакує українців не лише за допомогою зброї. Ще один фронт – кіберпростір. Тож нагадали базові правила, які допоможуть мінімізувати ризики постраждати від дій інтернет-злочинців.

А ось поради, які стосуються конкретно облікового запису в Telegram. Щоб він був під максимальним захистом, слід переглянути такі налаштування:

 

Опитування

Чи атакували шахраї ваш телеграм?

Додамо, на ринку праці активізувались шахраї. Розповідаємо як не потрапити на їх гачок

Читайте також:

У поліції пояснили, як вберегти банківську картку та не стати жертвою шахраїв

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up