«У перші дні на 102 було по 150 викликів»: як працюють правоохоронці у воєнний час

«У перші дні на 102 було по 150 викликів»: як працюють правоохоронці у воєнний час
  • Інтерв’ю. У перші тижні війни поліція отримувала вп'ятеро більше викликів, порівняно з мирним часом.
  • Як працюють наші правоохоронці зараз, яка ситуація зі злочинністю та чи порушують козятинчани комендантську годину?
  • Про зміни у роботі поліції від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну розповів очільник козятинської поліції

Днями працівники Національної поліції України відзначали своє професійне свято. Та цьогоріч святкування не на часі. В країні йде війна. Кожен українець — на своєму фронті. Збройні Сили України захищають від ворога та ведуть оборону на передовій, поліцейські — цілодобово патрулюють та забезпечують правопорядок тут, на місцях. 

Про робочі будні наших поліцейських поговорили з начальником козятинського відділення поліції Романом Андрущаком 

Відео дня

Розпочався п’ятий місяць повномасштабного вторгнення росії в Україну. Розкажіть, як у зв'язку з цим змінилася робота поліції?

— З першого дня війни поліція перейшла на посилений варіант несення служби. Добу працюють, добу відпочивають, без вихідних. І вранці, і ввечері збільшили патрулювання вулиць. Під особливу увагу взяли залізничний вокзал, більше часу приділяємо профілактиці правопорушень, в тому числі і дотримання комендантської години. Нагадаю, вона у нас триває з 23.00 до 5.00. Перших 20-30 днів війни дуже було багато викликів, особливо у перші два тижні. Наприклад, якщо у день в середньому у нас фіксується 25-40 викликів, то в ці дні, їх було 150. Така ситуація була не тільки в Козятині, а й по всій Україні. База сіла. Кілька днів лінія 102 не працювала взагалі. Співробітники в день наїжджали по 300 кілометрів на автомобілях.

Про що люди повідомляли у викликах у перші дні війни?

— Виклики були інформаційного плану — там горить лампочка у сусіда, там п'яний йде по вулиці, підозрілий говорить по телефону тощо. Люди повідомляли про все. Багато було хибних, типу «літають дрони». Людям все здавалося підозрілим. Але нічого, справилися. Тоді якраз організували тероборону, взвод охорони. І разом з ними проводили патрулювання. Щоб ви розуміли, в день по трасі проходило близько 12-15 тисяч автомобілей. Житомирська дорога була перекрита і люди з областей, де велися бойові дії (Київська, Харківська, Миколаївська), їхали через Білу Церкву, через Козятин. В основному це були сім'ї з дітьми, з домашніми тваринами, з речами.

Чи фіксують зараз працівники поліції порушення у комендантську годину і якщо так, то які?

— В основному комендантську годину порушує молодь. Люди повертаються додому від гостей, з відпочинку. Ми їх ідентифікуємо, доставляємо до райвідділу і на ранок передаємо список до військкомату, де в свою чергу їм вручають повістки. Далі йде процедура проходження медкомісії у Збройні Сили України. Таким чином. Коли був «сухий закон» і алкоголь не продавали, таких випадків майже не було. Хочу додати, що з перших днів війни почалася проводитися активна боротьба з самогоноварінням. За всі дні війни у жителів району вилучили більше трьох тонн браги і спиртовмісних речовин. Крім того виявили більше півсотні фактів зберігання, вирощування та збуту наркотичних рослин. Наразі на території області триває операція «Мак». Реагуємо на всі заяви та повідомлення громадян.

►Волонтери Хмільницького району придбали для поліції автомобіль

Яка взагалі ситуація зі злочинністю?

— Кількість крадіжок зменшилася в три-чотири рази. Оскільки під час воєнного стану збільшилася кримінальна відповідальність за це. Всі злочини, всі крадіжки, кваліфікуються, як тяжкі. Покарання — від семи років позбавлення волі. Якщо брати у загальному по крадіжках, то в минулому році їх було 90, в цьому році — 60. Було 24 «квартирника», в цьому році їх лише 10. Також за час війни на території району виявили 13 фактів незаконного обігу зброї, боєприпасів. Загалом кримінальна ситуація контрольована. Дякую громадянам, які були нашими вухами та очима. Всі об'єдналися на спільну справу і добросовісно несли службу захисту свого населеного пункту. 

Як здійснюються наразі патрулювання територій?

— У нас посилене патрулювання по всіх зонах відповідальності. Зробили пересувні, піші патрулі. Це Самгородоцька зона (оперуповноважений, дільничний), Глуховецька зона (дільничний, оперуповноважений) та Махнівська зона відповідно так само. По Козятину працює три автопатрулі і п’ять піших патрулів. Це щоденно і цілодобово. Перший час допомагало громадське формування.

Чи було у нас затримання диверсійних груп?

— У нас особисто не було. Ми відпрацьовували всіх осіб, які схильні чи виявляли прихильність до російської федереції, всі їхні зв’язки. Бо були такі  люди, які казали: «Прийдуть наші» і тому подібне.

Чи є наразі зміни у складі поліції? Можливо, він збільшився?

— У перші дні у нас були співробітники з Київщини, яких військові дії тут застали. Хтось був у відпустці, хтось приїхав у гості і тут війна. Вони кілька тижнів несли службу у нас і допомогали. В тому числі, були курсанти Академії внутрішніх справ, один курсант, який родом з Чернігівщини, був у нас цілий місяць. Крім того, у нас є у райвідділі несе службу жінка, співробітник поліції з Генічеську. Вона була під окупацією, розповідала, як виїжджала, як проходила блокпости…

У нашій громаді є багато переселенців. Ви проводите з ними роботу?

— Наші співробітники ведуть активну роботу з переселенцями. 99,9 відсотків — це порядні люди, але є і такі, що зловживають спиртними напоями. За цей час переселенцями було скоєно 5 злочинів. Це крадіжки і на Новій пошті, і в супермаркетах. 

Наостанок нашого інтерв’ю Роман Андрущак подякував козятинчанам за правосвідомість, тим хто волонтерив і продовжує це робити, тим, хто був на блокпостах. І наголосив про необхідність дотримуватися комендантської години. Це потрібно для безпеки нашої держави.

Читайте також:

Майже 1,5 тонни браги та 15 літрів самогону: у Козятині знову накрили самогонну точку

Операція «Маячок» у Козятині: лише один водій не надав перевагу в русі «швидкій»

Роман Андрущак: «Дотримуйтеся правосвідомості в сфері дорожнього руху»

Сіяв, культивував та сушив коноплі: у селі Козятин поліцейські затримали місцевого наркомана

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Игорь Даги

    На них бідолашних лиця немає, так працюють біля кав'ярень з кавою.
  • Читач78

    а я вам підкажу, як "працюють" "правоохоронці". власне, якщо пам'ятати, що мусора не люди, мусора гірше русні, їх взагалі не повинно існувати - то не треба буде й підказувати
  • Василий Скусниченко

    Коли в Козятині знову запрацює МРЕВ? Коли до ладу приведуть вулиці з регулюванням дорожнього руху?

keyboard_arrow_up