Бога отця, Бога сина, Бога святого духа: як наші земляки Свято Трійці відзначали

Бога отця, Бога сина, Бога святого духа: як наші земляки Свято Трійці відзначали
  • Свято Зішестя Святого Духа називаємо ще П’ятидесятницею, бо воно святкується у 50 день після Пасхи. Ми цей празник називаємо ще й Трійцею — Бог отець, Бог син, Бог Святий Дух. На це свято ми побували у двох храмах ПЦУ. Як то було — у нашій розповіді

Почали з церкви святого Іллі, що на вулиці Васьковського. Отець Роман тільки готувався до служби Божої. По всій церкві була розвішана та розстелена зелень, а біля церковної лавки, що всередині храму прихожани купували свічки. Віруючі ще підходили. Одну з них ми запитали, що для неї означає свято трійці?

 — Я не святкувати прийшла, я хочу щоб позитив, який відчувається в церкві, мав якийсь відбиток в своїй душі, — сказала козятинчанка Олена.

Відео дня

Наступною нашою зупинкою була церква Покрови пресвятої Богородиці. Настоятель храму отець Василь саме проводив службу Божу. Серед вірян помітили прихожанку в якої дитинство і юність пройшло на Прикарпатті і вона завжди охотно ділиться звичаями, які поширені на Франківщині.

 — У нас на свято Трійці християни прикрашають свої храми свіжими гілками зелені і самі стоять з квітами та зеленню. На підлогу стелять зелену траву, татарське зілля і запашну лепеху. У нас свято Зішестя Святого Духа називають «Зеленими Святами», а тиждень — «Зелений», адже зелень — це барва відновленого життя і зростання. В цей день всі священнослужителі проводять службу Божу в зелених ризах, — сказала вона. Пройшлися ми очима по храму майже все так, як розповідала Оксана. Значить і на Козятинщині збереглися добрі традиції освячення зелені.

Священик продовжував службу Божу. В молитвах святкової літургії отець Василь просив у Всевишнього, щоб він надав сил і захистив наших воїнів на фронті і повторював таку процедуру декілька разів. Коли служба Божа завершилась він першими привітав захисників України передової.

— Якби не вони там, то ми б тут не стояли з цією зеленню і у нас не було б цього свята. Тому хочу привітати з святом Трійці, або П’ятидесятниці першими саме наших воїнів, — сказав отець Василь.

Потім подякував прихожанам церкви, що прийшли на свято до храму і попросив всіх присутніх вийти на подвір’я для освячення зелені.

На дворі священик ще раз провів коротку святкову літургію і приступив до освячення.

Коли Отець Василь пройшов колом перший раз прихожанка Алла сказала:

— Два в одному — освячення зелені і кондиціонер, для прохолоди батюшка води не шкодує

Пройшовши з освяченням зелені по третьому разу, настоятель храму вже від себе подякував воїнам, що славно воюють, привітав усіх з святом і всі прихожани церкви разом з церковним хором заспівали для всіх і для України многії літа.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up