Чекаємо на Різдвяний піст

Чекаємо на Різдвяний піст

28 листопада розпочинається Різдвяний піст, котрий триватиме по 6 січня включно.

Названий піст має також назву Филипового посту, тому як розпочинається у день пам’яті святого апостола Филипа.

Сенс цього посту складається у підготовці до свята Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Відео дня

Піст — це насамперед утримання від гріха. У ці дні треба тільки уважніше замислитися над сенсом свого життя, поміркувати над питаннями: для чого я живу? Що зі мною буде далі? Відповіді слід шукати в читанні Нового Заповіту, творах Святих Отців і учителів Церкви (наприклад, “Лествиця”, “Древній патерик”, твори Єфрема Сиріна, книг про Антонія Печерського, Аліпії Голосіївської). Необхідно частіше відвідування православного храму. Молитва церковна, молитва домашня, сповідь у церкві та причастя Святих Христових Таїн є обов’язковими складовими у період посту. Мета посту: побачити свій гріх, покаяння, набуття смирення, доброчинностей і головне - любові до ближніх.

Відносно раціону у дні Різдвяного посту, то це слід обговорити зі своїм священиком індивідуально. Цей піст не такий суворий, як, наприклад, Великий піст.

Ні в якому разі не дозволяється зводити піст до утримання в їжі. Без молитви і покаяння це буде навпаки в шкоду.

Дітям, людям похилого віку, вагітним, тим, хто важко працює, піст в утриманні від яєць, молока і м’яса значно полегшується, а то і не благословляється взагалі.

Пам’ятаймо, що піст — це утримання від лихослів’я, гордості, гніву, подолання в собі байдужості. Таке духовне життя допоможе головному: зустріти Бога, очистити душу від гріха та стати на шлях спасіння для життя вічного з Господом нашим Ісусом Христом та з усіма святими.

Пресвята Троїце, Боже наш, помилуй нас!

Андрій Горниш, кандидат богослов’я

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up