Добрий Хелловін

Добрий Хелловін

Нещодавно небувалого  розголосу набуло свято Хелловін, яке прийшло до нас з західної Європи.

Громадська організація «Рідне місто» минулого тижня влаштувала тематичну вечірку, присвячену цьому святу. Близько 20 дітей відвідали наш захід. Найсміливіші прийшли в костюмах відьом та Дракули. Метою свята було донести дітям, що можна по-доброму зустрічати його. Учасники дійства вирізали Джека-ліхтаря, розмальовували повітряні кульки різними обличчями на тематику Хелловіна. Найцікавішим заняттям для дітей виявилося виготовлення виробів з паперу. Це були маски для обличчя, коти та сови на паличках тощо. Діти грали в ігри англійською мовою та вивчали лексику до теми Хелловіна. Звичайно ж, не залишилися без цукерок, які вони отримували за гарні знання та вміння.

Віталій КРЕДЕНЦЕР

Відео дня

Батьківщиною Хелловіна вважається територія сучасної Англії, Ірландії та Північної Франції. Саме там мешкали племена кельтів, які ще в дохристиянську епоху 31 жовтня відзначали кінець збору врожаю і прихід нового року. Язичники вірили, що в цей день світи живих і мертвих стикаються. У деяких країнах Хеллоуїн називають Днем реформації, Кельтським Новим роком, Днем мертвих і т. д.

У цей день прийнято вдягатися в страхітливі костюми і цим відлякувати нечисту силу.

Костюми на Хеллоуїн були придумані з метою захисту від примар померлих. Кельти одягалися в звірині шкури, гасили вогні в будинках і виставляли на вулиці їжу - дари для духів. Традицію святкування Хелловіну в Північну Америку принесли європейські емігранти, які в свою чергу перейняли її у кельтів.

Символом цього свята став ліхтар, вирізаний з гарбуза, який називають Джеком. Перші Джек-ліхтарі в давнину вирізали не з гарбуза, а з ріпи, вони були невеликих розмірів і їх виставляли по кілька штук на кожне вікно, а також підвішували до воріт і даху. Але є версія, що кельти використовували саме гарбуз. У них жерці запалювали свічки і цей вогонь захищав поселення від привидів. У деяких країнах до Хелловіну спеціально вирощують гігантські сорти гарбузів, так як попит на цей городній овоч в свято дуже великий.

У Хелловіна два кольори: чорний, який представляє смерть і темряву ночі, і помаранчевий, що символізує збір урожаю в році, що минає.

Тільки в Америці щорічно прості громадяни витрачають на підготовку до свята більше 2,5 мільярда доларів, і це без купівлі солодощів.

Свою лепту в «жахливий» бюджет вносять престижні курорти і дорогі готелі, які витрачають величезні суми на проведення свята і на вручення призів. Наприклад, найбільший грошовий приз в 25 тисяч доларів все в тій же Америці дається тому, хто виріже найоригінальніший Джек-ліхтар з гарбуза.

Хелловін був включений у список найбільш поширених фобій (самайнофобія) серед дітей. Батькам таких доводиться супроводжувати своїх чад в поході за збором солодощів.

Шоколад популярніший карамелі, хоч і дорожчий. Так що Хелловін можна сміливо назвати ще й святом щедрості. Можливо, роздаючи шоколадні цукерки, люди прагнуть підкреслити своє матеріальне благополуччя.

Найпохмурішим Хелловін у всьому світі вважається в Мексиці. Мексиканці в цей час відзначають День мертвих, ходять на могили своїх предків. Ні про які веселощі і мова не йде.

Найтихіший Хелловін в Китаї. Місцева назва цього свята - Teng Chieh - «День поминання предків». Консервативні китайці збираються вдома в сімейному колі і без костюмів та гучних вечірок шанують пам'ять померлих. Перед їх фотографіями ставлять їжу і запалюють свічки.

Існує повір'я, якщо в Хеллоуїн надягнути свій одяг навиворіт і пройти задом наперед, то опівночі можна побачити відьму.

Американці, які почали святкувати Хелловін вже більше ста років тому, вважають його найвеселішим костюмованим фестивалем, якого чекають, як дорослі, так і діти, мабуть, навіть більше, ніж Різдва або Нового року.

Найпоширенішим марновірством на Хеллловін вважається те, що, заглянувши в дзеркало опівночі, можна побачити свою смерть. Хоча в деяких країнах молоді дівчата намагаються побачити у відображенні свого судженого.

У 2010 році місто Беллвілль (штат Іллінойс) стало останнім американським містом, в якому заборонено грати в «Гаманець або життя» дітям старше 12 років. Підлітків можуть оштрафувати на суми від 100 до 1000 доларів.

У багатьох країнах, наприклад, у Франції та Австралії, Хеллоуїн не люблять. У святі вбачають лише рекламування впливу американців.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Влад Лісовий

    Єврейська декомунізація України.

    Загальновідомим фактом є те, що єврейські комміссари і чекісти знищили мільйони Українців в ході громадянської війни і трьох голодоморів в СРСР. Всі лідери українських націоналістів, включаючи Степана Бандеру неодноразово звертали увагу, що комуністичний терор проти Українців був неможливий без участі і підбурювання євреїв. Євреї складали від 30-50% в керівництві концтаборів і радянських каральних органів в пік Сталінського терору.

    Безумовно ключову роль в Українському голокост в 1933 році також грали євреї, що втім не дивно, бо що вони почали різанину ще в 1917 році. Роль головних катів в запуску масових репресій в Україні зіграли керівник ГПУ СРСР Герні Ягода (єврей) і керівник ГПУ в Україні Ізраїль Леплевський (єврей). Характерно, що під час «голодомору» саме війська ГПУ блокували райони, не даючи селянам врятуватися. Саме ж ГПУ фабрикувало справи проти «шкідників», тисячами посилаючи їх на розстріл. Однак цифри, засновані на дослідженнях в архівах Служби безпеки України, говорять про те, що на керівних постах в ГПУ УРСР в 1929-1931 роках євреїв було 38%, а в період Голодомору 1932-1933 років євреї становили 66,6% серед усіх керівників каральних органів республіки. Коли в 1936-му присвоювалися нові звання у військовому відомстві держбезпеки, то серед верхівки НКВС УРСР з 79 осіб євреїв було рівно 60 (тобто 76%). Золотарьов призводить архівний документ - наказ НКВС СРСР від 8 січня 1936 го, де йдеться про присвоєння спецзвань капітанів ГБ (відповідали загальновійськовому полковнику) співробітникам НКВС України. Серед 34 офіцерів - 25 євреїв. Крім того, частина чекістів приховувала своє єврейське походження під псевдонімами. Наприклад, Олександр Розанов - начальник управління НКВС по Одеській області в 1935-1937 роках, пізніше на допиті зізнався: «Я - Абрам Розенбрандт, єврей. Ім'я та національність записав по-іншому від сорому ». Так що Сталіну в справі геноциду Українців дуже сильно допомагали російські євреї про що ніколи не можна забувати.

    Однак до сих пір Українські євреї та Ізраїль заперечують сам факт радянського терору щодо Українців і голодомор, як геноцид Українського народу. Українські євреї і представники Ізраїлю билися в істериці за фактом привласнення нагород Бандері та Шухевичу.

    У єврейському музеї толерантності в Москві є десятки плакатів зі Сталіним, яким представлений у вигляді рятівника єврейського народу.

    З огляду на це, абсолютним маразмом є, то що в ході декомунізації частина українських вулиць отримує єврейські назви.

    В рамках декомунізації, частина українських вулиць перейменовують на честь збожеволілих сіоністів і єврейських расистів. Наприклад, колишню вулицю Васильківську в Дніпродзержинську на вулицю Любавічеського ребе, а вулицю Мініна в Дніпропетровську - перейменували на вулицю Менахема-Мендл Шнеєрсона "(все той же Американський ребе).

    Я просто не можу зрозуміти, чому в честь божевільного єврейського фашиста, який не мав ніякого відношення до України, ми повинні перейменовувати вулиці.

    Ось до речі цитата з промови цього іудейського "святого":

    На планеті йде інтенсивне потепління клімату. Пустеля просувається на північ зі швидкістю 10 км. в рік, зневоднення землі - 25 км. на рік. Уже зараз стародавні центри світу - Афіни, Рим і, головне, Єрусалим (Ізраїль) потрапляють в зону тільки штучного зрошення. Через 20 - 30 років треба буде думати про переселення величезних мас цивілізованих народів на північ від їх нинішнього проживання. На той час на Кубані, в Ростовській області, на Україні буде дивовижний субтропічний клімат, а в Черноземье і на півночі України - клімат сьогоднішнього Передкавказзя. Якщо згадати історію, то потрібно визнати, що ці землі - споконвічні землі давньо - іудейської Хазарії, тобто Ізраїлю, захоплені Київською Руссю в Х столітті. Слов'яни тут тимчасові гості і підлягають виселенню. Нацькувавши Росію на Україну і спровокувавши між ними братовбивчу війну, ми повернемо цю територію і створимо на цих благодатних землях Велику Хазарию - іудейське держава, як і 50 років тому створили Ізраїль, потіснивши палестинців. Сюди переселиться частина ізраїльтян, а слов'янське бидло ми виженемо далеко на північ, за межі Москви. Там буде маленька північна територія - резервація з компактним населенням, резервація, подібна індіанським в Америці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up