Готуємо вдома: долма з виноградного листя

Готуємо вдома: долма з виноградного листя
  • Голубці — одна з улюблених страв українців, але ціна на капусту цьогоріч кусається. Та чи знали ви, що можна готувати голубці з листя винограду, яке можна нарвати безкоштовно?
  • Ця страва є у кухнях багатьох народів. Її готують і в країнах середземномор’я, і в Грузії, і у Вірменії, але називають по-різному — турки кажуть на неї «сарма», грузини та вірмени — «долма».

Спосіб приготування дещо відрізняється від того, яким ми користуємося для голубців, але зробити долму зовсім не важко.

Інгредієнти:

 

  • 4–5 пучків виноградного листя
  • 500 грамів фаршу (свинина або яловичина, або суміш яловичина+свинина в рівній пропорції)
  • 3 цибулини
  • 1 помідор (можна замінити на 1 чайну ложку томатної пасти)
  • 1 кавова чашка рису (75 мілілітрів)
  • Півсклянки води
  • Сіль і перець за смаком (зі спецій ще можна покласти кмин (його ще також називають зіра) і м’яту)

Спосіб приготування:

Спочатку нам треба підготувати листя. Підсолену воду в каструлі доводимо до кипіння, занурюємо туди листочки і проварюємо декілька секунд. Щойно листочок змінить колір на тьмяніший, акуратно дістаємо і кладемо в миску з холодною водою. Якщо листки будуть у воді, з ними легше працювати.
Тепер переходимо до фаршу. Ріжемо дрібно цибулю і помідор, в окрему миску кладемо фарш, цибулю з помідором чи томатною пастою, сирий рис, воду, спеції. Усе це ретельно перемішуємо і добре мнемо руками, як фарш на котлети.

Відео дня

Формуємо голубці. Беремо листок, відриваємо корінець, яким він кріпився до лози, кладемо на дошку для нарізання чи на стіл жилками догори. Та частина, де був корінець, має бути повернута до вас. Кладете на нижню частину по центру трохи начинки і загортаєте.
Окремо треба приготувати соус, в якому голубці будуть тушкуватися. В окріп кладемо сіль і одну столову ложку томатної пасти, ретельно перемішуємо. На дно каструлі з товстим дном кладемо декілька порваних листочків, зверху виклаємо голубці і виливаємо соус. Рівень води має бути на 1 палець вище від голубців. Далі накриваємо голубці зверху керамічною тарілкою, каструлю накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні, як звичайні голубці.
Готову страву можна подати до столу разом із грецьким йогуртом. Це чистий йогурт без наповнювачів. Охолоджена сарма смакує значно більше.

Наостанок маленька порада. Якщо у вас залишиться виноградне листя, його можна заморозити, потім розморозити і накрутити нових голубців.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up