Козятинчани освячували спасівські кошики та молилися Господу за захисників України

Козятинчани освячували спасівські кошики та молилися Господу за захисників України
  • В неділю,14 серпня православні відзначають перший із 3-х літніх Спасів — Медовий Спас. Ще це свято в народі називають Маковеєм. Церковна назва цього свята — Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього.
  • Ще це свято приурочене до початку іншої важливої події. У цей день починається Успенський піст. Як відзначали Маковея Козятинчани — читайте репортаж з місця події.

Свято Маковія  — це пам’ять за 7-а мучениками Маковеями, які постраждали за істинного правдивого Бога. Церковна назва цього свята «Походження чесних древ животворящого христа». Маковійом його називають через братів Маккавеїв, які прийняли мученицьку смерть за віру.

За традицією, ми побували в Православній церкві України в церкві Покрови пресвятої Богородиці. Настоятель храму протоієрей Василь Влізло саме проводив службу Божу. В молитві до Бога він просив у Всевишнього захисту для наших воїнів і миру для України. По завершенні святкової літургії отець Василь подякував всіх хто прийшов до храму та запросив всіх прихожан вийти на подвір’я церкви для освячення спасівських кошиків

Відео дня

На Медовий Спас господині в свої лозові кошики перш за все поклали голівки маку та баночки з медом. Якщо мед натуральний від бджілок, то голівки маку з поля. Тільки й з маленького дикорослого маку віряни-українки за художнім оформлення кошиків нагадували собою віночки різнотрав’я зібрані на полі. Серед спасівських букетів найчастіше жінки брали айстри, чорнобривці, квіти соняхів, листя барвінку, колоски пшениці і лікарські трави — м’яту, полин, любисток та чебрець.

Перед освяченням отець Василь отець Василь ще раз звернувся в молитві до Бога. Бійці передової часто звертаються до нього, щоб ми тут всі молилися за них. Тому настоятель храму в кожній молитві просить у Господа милосердя для наших воїнів. Після молитви отець Василь спочатку освятив прихожанам воду, а потім тричі покропив свяченою водою спасівські кошики, ясна річ, разом з прихожанами храму.

Кумедний епізод стався з маленькою Веронікою, якій в свої рік та 8 місяців набридло стояти біля бабусі. В момент коли отець Василь проходив освяченням друге коло, вона вибігла перед священиком. Настоятель храму тримав над голівкою малечі щітку, з якої опустилося декілька краплин свяченої води. Водна процедура маленькій прихожанці сподобалась, а коли помітила, що на неї дивиться об’єктив фотоапарату, прикипіла всім тілом до рідненької бабусі.

Після освячення отець Василь ще раз подякував прихожанам, що прийшли на свято Спаса і нагадав, що слідучуюча служба Божа буде присвячена захисникам України, які воюють на фронті.

 Читайте також:

У Козерогів можливі неприємності, а в Скорпіонів намічається радісна подія. Гороскоп на наступний тиждень

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up