Ловили амури по 16 кіло і сомики більше кілограма. Везло й коту Мурку

Ловили амури по 16 кіло і сомики більше кілограма. Везло й коту Мурку
  • В понеділок, 20 червня завершився період нересту в ставках і річках Козятинщини.
  • В четвер, 23 червня ми поцікавилися у рибалок, яка риба ловиться і на що її ловлять.
  • Репортаж з місця події

Почали ми прогулянку ставками нашого краю від моста, що біля стадіону «Локомотив» Там двоє рибалок тільки закинули вудки.Тож ясна річ, що ще нічого не зловили. З іншої сторони Водокачки закинув спінінги рибалка Козятинського клубу рибалок Володимир. Вони з сином сидять з самого ранку впіймали 2 сомики. 

— На що ловите? —  запитуємо їх.

Відео дня

Кажуть:

— Ловимо на кукурудзу, сидимо на коропа, тільки він не бере.

— А на що сомики впіймали?

— Також на кукурудзу. Сомики на все беруть, мабуть немає такої наживки, щоб він не брав, — каже Володимир. 

— Так ви не малі сомики впіймали, це такі тут ростуть? 

— Ростуть сомики ще більші, — каже Володимир. В Минулому році на Водокачці рибалка нашого клубу спіймав сомика вагою півтора кіло, ловили білого амура 16 кг.. До Володимира підійшов кіт і став тертися об ноги. Рибалка відійшов у сторону і дав котові одну із двох рибин свого улову. Мурко взяв подарунок і побіг у двір, а Володимир каже:

— Риба ловиться чи не ловиться, а коту завжди везе. Хтось з ним поділиться уловом. Буває так що спіймаєш одну рибину, то й йому її віддаси.

З Водокачки ми поїхали на сільський ставок. Самі рибалки називають його клубний. Там від садиб приватного сектору сидів лише один любитель тихого полювання. До нього ми не підходили, поїхали до колгоспного ставу.

Тут ми зустрілися з 7-ма рибалками і жоден з не міг похвалитися уловом. Пан Ігор навіть кльову не бачив, хоч перепробував і горох, і кукурудзу, і пуфіки. Що то за наживка пуфіки, нам пояснив рибалка Кіріл, який рибалив на кладці з подругою по рибальському цеху Юлею. Він каже пуфік — це єдина наживка, на яку не кидаються канадські сомики.

Юля з Кірілом

Спробували дізнатися, як ловиться риба після нересту у любителів тихої охоти, які в пошуках кращого лову виїжджають за межі Козятина. На жаль, поспілкуватися з ними на тему риби не представилось можливим. Кого з них не запитали, займаються зовсім іншою, як вони кажуть самі, справою потрібною для перемоги над орками. Пани Юрій, Максим, Микола сказали:

— Ми в цьому році на рибалку не виходили, тому що ніколи.

Один з рибалок риболовного клубу сказав:

— Яка рибалка? Риба після нересту ще пів місяця відходити буде

Трофеївець Ігор

Рибалка риболовного клубу «Трофей» Максим каже:

 — Риболовля для більшості її любителів — то як відпочинок, по-особливому, коли відпочиває не тільки тіло, а й душа. Кожен на риболовлю збирається по своєму і готує, своє рибальське спорядження. Також по своєму, я притримуюся тільки мені зрозумілих правил та ритуалів.Тільки я свій відпочинок змінив на форму хакі і вудка у мене зараз волонтерська.

— Для риби клювати чи не клювати правила за декілька десятиліть змінилися. Раніше коли я ще був підлітком, —  розповідає рибалка «Трофею» Андрій, — ніхто не слухав погоду, брав вудки і йшов на ставок і поверталися додому з рибою в будь- яку погоду. Це зараз в більшості випадків риба краще ловиться після дощу, коли дує легенький південний чи західний вітер. Зараз погода досить серйозно впливає на клювання різної риби заперечувати такий факт було б неправильно. Причому, на різних видах риби зміна погоди в ту чи іншу сторону може позначитися по-різному. Важливими погодними факторами, що впливають так чи інакше на клювання риби, є атмосферний тиск, температура повітря, наявність або відсутність опадів і вітру. Все це важливою мірою може послабити клювання, звівши його нанівець, або, навпаки, різко посилити, як в одну так і іншу сторону. Часто ці фактори тісно пов’язані між собою.

— А на що найкраще ловиться риба коли для неї сприятливі умови для доброго апетиту?

— З наживок для кожного виду риби вона своя. Для карася краще підходить хліб, чи черв’як. Для коропа чуть не доварена картопля, горох, кукурудза і той же черв’як. Для хижої риби такої, як окунь, судак, щука найкраща приманка живець. Можна впіймати хижака і на інші наживки, в цьому плані бажання риби пояснити важко. Можна сидіти з картоплею на коропа, а він потягне черв’яка чи карасю більше сподобається картопля від черв’яка чи хліба.

До слова, у період з 23 по 30 травня 2022 року рибінспектори Вінниччини задокументували 31 порушення законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. За даний період на порушників накладано штрафів на суму 2 040 грн. Збитки, завдані рибному господарству України, склали майже 32 тис. грн.

Читайте також:

«Пополиває та погримить»: над Україною крутиться циклон. Про погоду на сьогодні, 23 червня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Evgeniy Morrison

    А шо пятий ставок? Там можна ловити?

keyboard_arrow_up