Наші музейники здивували вінницького художника Олександра Никитюка автопортретом 30-річної давнини

Наші музейники здивували вінницького художника Олександра Никитюка автопортретом 30-річної давнини
  • Днями до Музею історії міста Козятин завітав відомий вінницький художник, уродженець Козятина Олександр Никитюк. Наш земляк відомий на Вінниччині, в Україні та на зарубіжжі менеджер, куратор, художник, засновник і голова правління обласної громадської організації «Лабораторія актуальної творчості»
  • Чим наші музейники здивували гостя?

За інформацією Музею історії міста Козятина, в творчому доробку Олександра Никитюка понад 30 виставок, як у Вінниці, так і по Україні й у ближньому зарубіжжі. Має три вищі освіти, одна художня — факультет станкового живопису і графіки, друга педагог історик, а третя — Школа арт- менеджменту при Асоціації артгалерей України. В свій час працював в Козятинському Центрі позашкільної роботи з дітьми та підлітками.

Олександр не єдиний на Вінниччині художник, який займається актуальними візуальними практиками: провокував в свій час боді — артом і перфомансом в «Ініціації», перетворював в мультимистецький простір цілий під знос будинок у Вінниці «Андеграундом». За його ініціативи і за участю молоді з різних куточків світу та за підтримки влади було засновано єдиний в Україні, пов’язаний з історичною минувшиною, міжнародний зимовий ленд- фестиваль «Аплікація духа», буклет з якого подарував нашому музею. Олександр є у часником і засновником багатьох інших цікавих проєктів, географія арт — подій за його участю надзвичайно різноманітна, а саме: карпатські и подільські «Шешори» , «Арт-Поле», «Могрица» на Півночі, київські «Весняний вітер» й «ГогольFEST»,« Форт Місія » на кордоні з сусідньою Польщею, міжнародний фестиваль «Живий вогонь», всього не перелічити.

Відео дня

— Впродовж усього періоду Олександр не забуває про рідне місто, підтримує зв’язки. Подарував під час організації музею колекцію ікон на дереві. Музейники у 2015 р. запросили в рідне місто художника і підготували персональну виставку Олександра «Джерела свідомості», яку радо і з задоволенням відвідали наші місцеві мешканці.

А декілька років тому взяв участь у арт-проєкті, який проходив з ініціативи художниці Тетяни Куліш та Козятинської міської ради «ART-ВОДОКАЧКА» і подарував зістарений пейзаж Водокачки з «венеціанським» містком, як він його називає .

Днями він перебував з сестрою в нашому місті і завітав до музею. Працівники скарбниці культурних надбань міста залізничників здивували вінницького митця, продемонструвавши автопортрет 30-річної давнини й картину, які були знайдені у занедбаному під знесення приміщенні районного будинку культури.

— Треба було бачити в ту мить обличчя митця. Олександр розповів історію створення їх в ті скрутні часи безгрошів’я й суцільного дефіциту. Виявилось, що «Автопортрет» написаний на підручних матеріалах змішаними фарбами , в тому числі й типографськими. На наше прохання Олександр Никитюк залишив на звороті свої автографи. Музейники провели невеличкий екскурс залами музею й з задоволенням поспілкувалися з непересічною творчою персоналією, — йдеться у повідомленні

Читайте також:

На фестивалі-конкурсі мистецтв «Golden fest» козятинські гуртківці та педагоги здобули перемоги

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up