Олена Слободянюк робить ляльки з серветок

Олена Слободянюк робить ляльки з серветок
  • Майстриня Олена Слободянюк створює каркасні паперові ляльки.
  • У її руках звичайні проволока та серветка перетворюються у тендітних красунь, які наче застигли у танці.
  • Кожна лялька — це частина історії.
  • Де жінка черпає натхнення і як їй вдається робити таку красу з підручних матеріалів?

Це не перше моє знайомство з роботами талановитої Олени Слободянюк. Рік тому я бачила її авторські паперові ляльки на виставці у Музеї історії міста. Кожну свою роботу Олена заряджає енергією натхнення і після споглядання такої краси самій хочеться творити, чи, як мінімум, закружляти в танці.

Майже рік після першої виставки майстриня працювала над новою колекцією. Цього разу вона представила ляльок у вінтажному та етностилі. До створення колекції в етнічному стилі її підштовхнули друзі.

— Вони запитали, чи буду я робити ляльок в національних вбраннях, — згадує жінка. — Я сказала, що я не настільки професіонал, щоб робити в національному вбранні, але етнічні елементи я спробую передати. Я шукала серветки, шукала ідеї і от у мене вийшли такі ляльки. Я не претендую на автентичність костюмів. Це лише моя фантазія.

Відео дня

Першою у колекції з’явилася лялька «Материнське благословення». Вона уособлює матір, яка благословляє свою дочку на шлюб. У її руках — віночок, яким вона прикрасить свою дитину, яка ось-ось стане під вінець.

Ще тут є господиня, яка приймає гостей. Панночка, яка видає дочку заміж . Дві наречені, які зустрічають своїх суджених. Вони вбрані у святковий одяг та віночки. Жінка-знахарка, що повертається з лісу з кошиком, повним трав.

— Це пані, яка захотіла в національному стилі вбрання, тому в неї тут і фантазійне, і етнічне зійшлося, — розповідає про одну зі своїх робіт майстриня. — Тут смужки і хвильки, воно найменше схоже на етнічне вбрання, але вишиванка на серветці і зачіска натякає на етно.

Серед робіт в етнічному стилі не лише українські мотиви. Ще тут є красуня у вбранні з польськими елементами. Її Олена зробила на замовлення друзів.

Як ви вже зрозуміли, кожна лялька — це не просто образ, вона наче героїня окремої історії. Крім етно ляльок майстриня також має колекцію вінтажник.

— Це все фантазійні панночки, яких мені захотілося одягнути в капелюшки, комусь сумочку, комусь парасольку в руки дати. Я фантазувала на різні варіації. Можливо, вони в мене не такі монументальні, трошки легковажні. Тому що деякі у мене в коротких спідничках, літніх. Літній настрій. Бо більшість з них я робила навесні і влітку, — продовжує козятинчанка.

Осінні красуні тут теж є. Їхнє вбрання у темних тонах. Та це не просто чорна серветка, вона прикрашена акриловими фарбами чи декупажем. Олена каже, що у нас не великий вибір серветок, тому часом доводиться використовувати техніку декупажу чи акрилові фарби, щоб надати сукні бажаного вигляду. До речі, розмальовувати серветки Олені допомагає сестра Ольга.

Для того, аби виготовити каркасну паперову ляльку, майстрині необхідні лише серветка, проволока та клей ПВА. Каркас виготовляється з дроту. Потім на нього «вдягається» паперова сукня. Деякі дрібні елементи Олена робить з паперу.

— Вона може бути за вечір зроблена, а може виношуватися місяцями. Залежно від настрою ляльки. Бо в мене завжди є бажання їх робити. А вона може хотіти робитися і не хотіти робитися, — сміється майстриня. — Я колись сміялася, коли художники казали: картина хоче бути намальована чи не хоче, то виявилося, що мої ляльки теж можуть мати бажання. А так досить швидко вони робляться. Коли є час, то можна всю ніч провести і буде готово.

На цій виставці представлено понад 20 ляльок. Усі вони втілюють жіночі образи. Хоча Олена має у планах зробити колекцію чоловіків. Але над ними треба чимало погратися, бо, як каже сама майстриня, серветками легше передати жіночу тендітність, ніж чоловічу мужність. Та це не єдині плани жінки.

— Ще маю бажання зробити серію казкових фей. Тому що у мене вже є біла снігова фея, і ще одна. Я їх тут не виставляла, тому що вони в композицію не входять. Це була б третя лінія у цій виставці, — додає Олена.

Частину своїх ляльок майстриня виготовляє на продаж, частину дарує друзям. Для когось роботи Олени навіть стають оберегами. Наприклад, лялька у лавандових тонах, яку вона виготовила спеціально під стиль весілля.

— Вона не просто з весілля, вона була оберегом для маленького хлопчика. Вона виконала свою справу і завітала в гості до інших панночок, — розповідає Тетяна Яковлєва, власниця ляльки.

— Пані Олена робить такі ляльки, які, мені здається, характерні для нашого міста. Тому що тут не настільки вузлова етно-лялька була розвинена. Тут гралися ляльками дівчатка, але я, наприклад, робила ляльки з кукурудзи. А така лялька може створити цікавий образ, передати настрій і, в принципі, лялька — це оберіг, — ділиться враженнями дизайнер Тетяна Куліш.

Привітати Олену з відкриттям другої персональної виставки завітали колеги та друзі, міський голова Олександр Пузир, керуючий справами виконкому Сергій Заїчко, начальник відділу культури та туризму Світлана Рибінська.

Виставку можна відвідати у Музеї історії міста до 7 жовтня за адресою вулиця Грушевського, 15. Вхід вільний. Не забудьте одягнути захисну маску чи респіратор.

Читайте також:

Двадцять одну паперову красуню представили на виставці

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up