Патріотичний концерт, проєкт «Я люблю Козятин» і новий гурт: яскраві культурні події року

Патріотичний концерт, проєкт «Я люблю Козятин» і новий гурт: яскраві культурні події року
  • Нинішній 2022-ий був небагатим на заходи, адже через повномасштабну війну цьогоріч не проводили навіть День міста.
  • Проте наші митці продовжують тримати культурний фронт, втілюють у життя цікаві проєкти і допомагають Збройним силам України.
  • Згадуємо головні культурні події за останні 12 місяців

Цьогоріч у Козятині вперше провели інтерактивний вертеп «Дорогою мудреців», який облаштували у фойє Міського будинку культури. Це було незвичайне театралізоване мінідійство, адже грали не лише актори, а й самі глядачі. Та була одна умова — аби зайти до вертепу, треба було обов’язково перевтілитися в образи мудреців. Переодягнувшись у накидки та тюрбани, глядачі проходили через три кімнати, де слухали історію про народження Ісуса, а на виході з вертепу їх чекали янголи з благою звісткою та подарунками.

Це був один із заходів, які провели в рамках новорічно-різдвяних святкувань. Окрім інтерактивного вертепу, у січні цього року виступав також академічний ансамбль пісні і танцю Вінницької обласної філармонії, а ще вихованці «Зорянки-Арт» дали виставу «Ніч перед Різдвом». А потім ми на довгий час забули, що таке вистави та концерти, бо почалося повномасштабне вторгнення росії.

Зібрали 24 тисячі для ЗСУ

Перший культурний захід в умовах великої війни відбувся у Козятині 15 квітня. Просто на центральній алеї міського скверу облаштували імпровізовану сцену, де виступив козятинський рок-гурт «Draft». Хлопці відіграли концерт, під час якого презентували нову пісню, композиції, написані як раніше, так і після 24 лютого, відомий хіт «Лютий Козятин», а ще разом із глядачами заспівали наостанок «Ой у лузі червона калина».

Відео дня

Виступ гурту «Draft» пройшов у домашній атмосфері. Після завершення концерту глядачі підходили до музикантів і робили з ними фото на пам’ять. А ще козятинчани долучилися до гарної справи, адже головною метою хлопців було не лише подарувати глядачам драйв і позитивні емоції, а й зібрати кошти для військових. Спільними зусиллями для ЗСУ вдалося зібрати 24 тисячі гривень. Долучилися не лише ті, хто прийшов на концерт. Після закінчення виступу літня жінка, яка мешкає в будинку навпроти парку, передала хлопцям 200 гривень. Вона дивилася увесь концерт з вікна.

Розписували екосумки

У травні громадська організація «Краплина турботи» організувала благодійний мистецький проєкт. Майстриня Олена Дащенко пошила 15 шоперів. Голова громадської організації Тетяна Міщук спільно з Вікторією Хоманець згуртували художниць, які продумали дизайн екосумок і власноруч розписали кожну спеціальними фарбами. Наймолодшій учасниці, Юлії Вакар — 12 років. А ще серед художниць, які взяли участь у проєкті, була Анна Зінчук, яка переїхала до нашого міста з Харкова, тікаючи від війни.

Майстрині зобразили на шоперах Тараса Шевченка, перлину нашого міста — вокзал станції Козятин, легендарного пса Патрона, традиційний оберіг-мотанку, українське поле і не тільки. Кожна екосумка вийшла унікальною і не схожою на інші. Готові торбинки продавали, а виручені кошти спрямовували на благодійність.

Картина-пазл Козятина

Торік у місті вперше відбувся пленер «Арт-Водокачка». Художники з різних куточків України приїхали до Козятина і писали пейзажі наймальовничішого куточка нашого міста — зони відпочинку на острові. Свої роботи майстри пензля передали у дар Козятинській територіальній громаді. В майбутньому полотна стануть частиною експозиції мистецької галереї, яку планують відкрити у місті.

Цього року «Арт-Водокачка» знайшла своє продовження у дещо зміненій формі. Через повномасштабне вторгнення покликати майстрів із інших міст було доволі проблематично, тож долучилися місцеві художники, серед яких були як професіонали, так і аматори. Вони створили картину-пазл Козятина за ескізом аквареліста Тетяни Куліш. Це — дев’ять полотен, на яких представлені знакові місця нашого міста — вокзал, парк, місток через Водокачку, лавка-сердечко на площі, пам’ятник-паровоз, костел та старовинна водонапірна вежа. Через усі картини проходить мапа Козятина. Кожна з робіт — це одночасно і цілісне зображення, і частина великого пазлу.

Презентація артпроєкту «Я люблю Козятин Незалежної України» відбулася у парку на початку серпня. На заваді не стала навіть дощова погода — Анастасія Ільчук, яка виконала для гостей заходу дві композиції, співала під парасолькою. А роботи місцевих художників експонувалися у Музеї історії міста протягом більш ніж двох місяців.

Лавандовий вернісаж

Влітку цього року у місті відбувся ще один благодійний захід, під час якого збирали кошти для наших захисників. Місцеві художники, поети та фотохудожники взяли участь у вернісажі «Лаванда надихає — ЗСУ перемагає». Митці надихалися атмосферою лавандового поля, після чого кожен учасник створив унікальну роботу на лавандову тематику. Долучилося 25 талановитих козятинчан як дорослих, так і зовсім юних. Вони підготували живописні полотна, світлини і навіть вірш-освідчення у коханні.

Загалом до лавандового вернісажу створили понад три десятки робіт, які представили до продажу на початку вересня. Захід проходив під відкритим небом у міському сквері. Планували, що вернісаж триватиме впродовж трьох днів, втім обставини склалися так, що третій день заходу довелося скасувати. За два дні вдалося зібрати 18 тисяч гривень. Зокрема, найдорожчу роботу, представлену на вернісажі — пейзаж художника Віктора Кльоца, викупив син митця і подарував до фондів Музею історії міста Козятин.

Нові пісні

Козятинський рок-гурт «Formless Reflection», який працює у напрямку progressive deathcore, цього літа випустив новий EP-альбом. Він має назву «Consequence», що у перекладі з англійської означає «наслідки». Над його створенням хлопці працювали впродовж двох років, а всі кошти, виручені з реалізації, планують пожертвувати на армію.

Загалом альбом складається із чотирьох треків, повністю англомовних. Кожна пісня розповідає про наслідки. На три з них відзняли кліпи — це «Insurgent terra» (Земля, що повстала), «Cerberus effect» (Ефект Цербера) та «Purification of essence» (Очищення сутності). До речі, відеороботу для першої з перелічених пісень знімали у Міському будинку культури, коли там тривав ремонт.

Записати пісні допомогли підписники

Вокаліст гурту «Draft» Сергій Гайдучок восени започаткував сольний акустичний проєкт. Він написав текст до пісні і звернувся через соцмережі до своїх підписників із проханням його підтримати. Усім, хто бажає почути нову композицію, Сергій запропонував кинути на картку по 5 гривень. Всього за один день вдалося зібрати суму, необхідну для того, щоб записати трек на столичній студії «FDR Media». Прем’єра пісні «Кольоровий сон» відбулася на радіо 27 вересня.

Другу композицію у рамках свого сольного проєкту Сергій Гайдучок випустив у середині жовтня. Вона має назву «Пісня вітрам». Так само, як і попереднього разу, кошти для запису на студії вдалося зібрати завдяки підписникам у соцмережах. Чи продовжить вокаліст гурту «Draft» свій сольний проєкт, побачимо згодом.

Поповнення в музичній родині

Цієї осені у рок-просторі Козятина з’явився новий гурт. Він має назву «Eldmeris» і складається з п’яти учасників: двох хлопців та трьох дівчат. До речі, дівчата раніше грали у «Survgen». Це був перший суто жіночий козятинський рок-гурт, допоки до команди дівчат не приєднався хлопець.

Гурт «Eldmeris» вже навіть встиг випустити першу пісню. Вона має назву «Люди такі як є» і доступна до прослуховування на YouTube. Ми планували познайомити наших читачів із новим гуртом, втім через регулярні відключення електроенергії наша зустріч відклалася на невизначений термін. Сподіваємося, що вже у новому 2023 році ми поспілкуємося з учасниками і розповімо про них значно більше.

 

Читайте також:

У міському будинку культури відбувся «Музичний вертеп»

Янгол, карта України та вертеп: як прикрасили Козятин до свят

«Діти зробили неймовірне»: у Козятині відбулася прем’єра вистави «Дюймовочка»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up