Преображення Господнє та Яблучний Спас: традиції, прикмети та заборони у цей день

Преображення Господнє та Яблучний Спас: традиції, прикмети та заборони у цей день

Сьогодні православні віруючі відзначають два великі свята - Преображення Господнє 2022 та Яблучний Спас 2022. У цю дату прийнято ходити до церкви, ставити свічки, молитися святим та дотримуватися християнських традицій.

Сьогодні православна церква відзначає велике свято – Преображення Господнє. Це свято пов’язане з подіями земного життя Ісуса Христа. Преображення Господнє – явище слави та Божественної величі Ісуса Христа перед трьома апостолами під час молитви на горі Фавор (Ізраїль, 588 метрів в 9 км від міста Назарет), описане в Євангеліях. Під час молитви на цій горі учні Ісуса Христа трьох свідків воскресіння Петро, Яків та Іоанн побачили, як Учитель преобразився: Його обличчя засяяло, як сонце, а одяг став білим, як світло. 

Прикмети 19 серпня

  • яка погода на Яблучний Спас, така буде і на Покров (14 жовтня);
  • 19 серпня сухий день - осінь буде без дощів, сонячний і жаркий - чекайте морозну зиму;
  • якщо до цього дня листя на деревах пожовкли - скоро різко похолодає.

Що сьогодні не можна робити

У день Яблучного Спаса заборонено важко працювати, шити, в'язати і займатися будь-якими домашніми справами, крім готування і садівництва. Також сьогодні заборонено вбивати комах.

Що можна робити 19 серпня

До цієї дати господині робили заготовки з яблук. У саме свято в церквах проводяться богослужіння, можна святити яблука і мед. На Яблучний Спас прийнято пригощати фруктами знайомих і незнайомих людей.

Відео дня

Читайте також:

Козятинчани освячували спасівські кошики та молилися Господу за захисників України

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up