Скляні й картонні іграшки: козятинчани діляться з музеєм раритетними ялинковими прикрасами

Скляні й картонні іграшки: козятинчани діляться з музеєм раритетними ялинковими прикрасами
  • Днями  на музейній у фейсбуці розмістили інформацію про відкриття вище згаданої виставки в Музеї історії міста Козятин.
  • Того ж дня почали надходити перші ялинкові іграшки.

Як пише Директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич, після публікації її передзвонила із с. Жежелів Валентина Купчик.

— З поважною пані ми знайомі лише віртуально, завдяки її доньці, праправнучці італійця Тітто Полло - Олені. ЇЇ пращур причетний до витоків кам’янотесярської справи на Жежелєвському гранітному кар’єрі. У 12-річному віці Тіто разом з дядьками Якубом і Яном Цілєстами - Вінегами з Італії приїхали у 1897 р. на Жежелівський гранітний кар`єр по запрошенню Бердичівського купця 1-ї гільдії Мойсея Дегтяра. Пані Валентина є його правнучкою. Вона пам’ятає, як батьки розповідали, що італієць, який приїхав, закохався у її прабабусю Климку, уродженку села. Любов їх і поєднала на віки, одружилися. Італієць мав з коханою емігрувати в Америку, але на зворотному шляху звідти, захворів й назавжди залишився серед українців. Жили дуже добре, ніколи один одному лихого слова не сказали. Їм Бог послав з чарівною дружиною дев’ятьох нащадків (пізніше одне дитя померло) й велику родину, нащадки якої й досі проживають в рідному селі — пише Лілія Макаревич

Відео дня

Пані Валентина запропонувала скляні й картонні іграшки, які наступного ранку прибули до музею маршрутним автобусом.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up