Створюють дизайнерські екосумки, щоб допомогти українцям

Створюють дизайнерські екосумки, щоб допомогти українцям
  • У Козятині започаткували арт-проект, якого місто ще не бачило.
  • Дванадцять художниць вручну розпишуть фарбами шопери.
  • Екосумки продадуть, а за виручені кошти заправлять машину, яка доставить гуманітарну допомогу для мешканців сіл, що перебували під окупацією рашистів

У Козятині діє громадська організація «Краплина турботи». Від початку повномасштабного вторгнення її учасники активно волонтерять — допомагають нашим мужнім воїнам та українцям, які були змушені покинути свої домівки через війну. У квітні «Краплина турботи» отримала гуманітарний вантаж з Німеччини. Його привезли для переселенців, які знайшли прихисток у Козятині та селах колишнього Козятинського району.

— Люди вклали свої гроші, близько тисячі доларів витратили тільки на бензин, тому що автомобіль їхав декілька діб, — розповідає Тетяна Міщук, керівник ГО «Краплина турботи». — Ми вже його роздали людям і виникло питання, як доставити гуманітарний вантаж знову. Паливо подорожчало, у нас в Козятині назбирався теж вантаж, який ми планували відправити на Київщину, і зупинилося все, тому що пального немає. Його можна дістати, але потрібно заплатити чималі гроші. Я міркувала, що можна такого придумати, де б взяти кошти. Просто просити у людей не хотілося, хотілося їм щось віддати.

Відео дня

Так і виникла думка створити дизайнерські екосумки. Сама ідея, каже Тетяна, зародилася ще задовго до повномасштабної війни, але події, що відбуваються в нашій країні нині, трохи її трансформували. Відтак взялися за реалізацію. На прохання Тетяни майстриня Олена Дащенко безкоштовно пошила 15 шоперів.

— Така торбинка цінна, — пояснює Міщук. — По-перше, це екологічно. По-друге, це зараз дуже модно. Нам хотілося, щоб вони були по-справжньому особливими. А оскільки зараз популярно розписувати речі спеціальними фарбами, то закупили різні кольори для створення шедеврів. Залишилось тільки знайти майстрів, які це зможуть втілити в життя.

Що планують зобразити

Тетяна Міщук спільно з Вікторією Хоманець зібрали команду творчих людей, які зараз працюють над дизайном шоперів. Це — 12 художниць. Більшість із них козятинчанки, та є й одна дівчина, яка тимчасово переїхала до нашого міста на час війни. Усі вони із різних сфер — це не лише професійні художниці, а й журналістки, школярки, студентки і просто творчі особистості.

Наймолодшій учасниці 12 років. Її звуть Юлія Вакар. Вже три роки вона опановує живопис у Дитячій школі мистецтв, а нещодавно, буквально за кілька днів до початку вторгнення рашистів, дівчинка почала ходити на вокал до Центру дитячої та юнацької творчості. Дизайн своєї сумки юна художниця вже продумала.

— У мене буде посередині серце, а по боках руки, які його тримають, — каже Юлія. — Цей малюнок символізує те, що люди люблять Україну, підтримують її і ніколи не покинуть.

Ще одна учасниця — журналістка і поетеса Леся Кесарчук. Дівчина запланувала написати на шопері з одного боку рядки з власного вірша, а з іншого зобразити калину.

— Зараз дуже популярна пісня «А ми тую калину підіймемо», це як другий Гімн, — пояснює свій вибір Леся. — І це найпростіше, що я можу намалювати.

Майстриня Наталка Баштова, яка не лише пише картини, а й виплітає гердани та займається рукоділлям, розробила дизайн сумки в етностилі. Жінка зобразить ляльку-мотанку — традиційний оберіг для України. Такий вибір не спроста — останнім часом Наталка захопилася виготовленням ляльок-мотанок.

— З давніх-давен українські жінки були не просто трудівничками і жінками, які народжують дітей, вони були берегинями, — пояснює Баштова. — Вони берегли свою сім’ю, своїх дітей, своїх чоловіків молитвами і лялька-мотанка була одним із культових оберегових предметів. Вона мотається за певними правилами. Лялька-мотанка була перепусткою, наприклад, на українські вечорниці. Коли хворіла дитина, теж певний вид ляльок-мотанок мотався. І на даний час лялька-мотанка як символ нашої української душі, душі української жінки і символ оберегу для всієї країни. Вона дуже близька до серця і я думаю, якщо торбинка з лялькою-мотанкою буде в руках людини, яка любить свою Батьківщину, вона буде натхненням ще для тих, хто буде бачити цю торбинку. Посмішка, віра в перемогу і напевно цей стан непереможності в душі також допоможе нашим хлопцям звільняти нашу країну.

«Хочеться зібрати якомога більше»

Екосумки наразі готуються. Деякі учасниці вже завершили свій дизайн. І повірте, там без перебільшення справжні шедеври.

— Хочеться в цей складний час створити щось світле та прекрасне і цей проект саме такий — світлий, добрий та надихаючий, — ділиться враженнями Тетяна Міщук. — Він об’єднав багатьох людей! Чекаю з нетерпінням на кожну роботу. Це як новонароджені діти. Вони усі будуть різні, але такі особливі, наповнені любов‘ю та одним бажанням — перемоги.

Щойно усі шопери будуть готові, організатори акції проведуть лотерею та аукціон, на яких розіграють дизайнерські екосумки від наших талановитих козятинчанок. А виручені гроші спрямують на благодійність.

— Ми збираємо кошти на закупівлю палива, для того, щоб відправити гуманітарний вантаж у села, які були під окупацією, — каже Тетяна. — Звичайно, мені хочеться якомога більше зібрати, 20 тисяч, 25, 30. А якщо буде ще більше, це взагалі класно, тоді можна буде продуктів закупити. Ще у нас є запити від військових на літній одяг та взуття.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up