Церковне свято 28 листопада — кому моляться сьогодні віряни, прикмети та заборони дня

Церковне свято 28 листопада — кому моляться сьогодні віряни, прикмети та заборони дня
  • Що можна робити 28 листопада, а що суворо забороняє Церква — читайте в матеріалі
  • А також дізнайтеся церковний календар на 28 листопада: відео

28 листопада православні віряни славлять трьох мучеників, які постраждали за прихильність до християнської віри — Гурія, Самона та Авіва. Ці святі відомі як покровителі сімейного вогнища, захисники дружин від чоловічого гніву, а також, як ті, що зцілюють від зубного болю.

Гурій та Самон були звичайними мирянами, що жили у ІІІ-IV сторіччі в період насадження язичництва імператором Діоклетіаном. При спробі втекти з міста Едесса їх спіймали та змусили відректися від віри. Роками вони були в’язнями, однак це їх не зломило. Тоді мученикам відсікли голови.

За прихильність по християнської віри постраждав також диякон Авів, коли при владі був імператор Ліциній — прихильник язичництва. Проповідника покарали після доносу на нього. Авів був спалений заживо, але його тіло залишилось неушкодженим.
Родичі поховали його разом з Гурієм та Самоном.

Відео дня

Православне свято 28 листопада - день пам'яті преподобного Паїсія

Паїсій (в миру - Петро) народився в Полтаві в родині священика. Коли хлопчикові було 13 років, його віддали в Київську Духовну академію. У 17 років почав мандрувати по монастирях у пошуках наставника. У 1741 році був пострижений в рясофор з ім'ям Парфеній, потім перебрався в Києво-Печерську лавру.

Після цього відправився до Валахії, йому йому дали благословення на життя в пустелі. Довгі роки віруючий шукав собі вчителя, але так і не знайшов. У 28 років був пострижений в мантію з ім'ям Паїсій, до нього стали приходити ченці з проханнями про послух. Таким чином святий був покликаний на подвиг послуху

Народні прикмети

  • Йде мокрий сніг — буде непогожий і холодний травень.
  • Якщо сьогодні випав сніг, то він пролежить до весни.
  • Голосно іржуть коні — зима буде теплою і м'якою.
  • Вітряна погода означає, що і на святого Миколая буде вітер.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні починається Різдвяний піст, тому християнство суворо забороняє вживати в їжу продукти тваринного походження. Крім того, в цей день не можна вінчатися і одружуватися, прибирати в будинку, рибалити і полювати. Як і в будь-яке інше церковне свято, утримайтеся від конфліктів і образ.

Що можна робити 28 листопада

Слов'яни в цей день працювали, веселилися і мало їли. Після виснажливої роботи люди ходили в лазні — вірили, що разом з брудом змивають гріхи. Православні віруючі 28 листопада ходять до церкви і моляться за здоров'я, а також про зцілення від хвороб.

Цього дня 28 листопада 2022 року іменини відзначають: Дмитро, Микита, Самсон, Пилип, Петро, Григорій.

Читайте також:

Гороскоп на 28 листопада-4 грудня 2022 року для всіх знаків Зодіаку

Календар іменин на листопад 2022: кого і коли вітати з днем ангела

Церковний календар на листопад 2022 року: православний і греко-католицький

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up