У Білопільському музею хліба провели свято «Народу вічний оберіг» онлайн

У Білопільському музею хліба провели свято «Народу вічний оберіг» онлайн
  • Щороку Музей Хліба у селі Білопілля готувався до зустрічі гостей, як справжній господар чепурився, прибирався і з нетерпінням очікував гостей. Готувався до обласного свята обрядових хлібів та дідухів, в рамках заходу «Народу вічний оберіг».Так було багато років поспіль, так мало би статися і цьогоріч, якби не війна
  • На цей раз працівники музею підготували свято в онлайн-форматі

— Із 1986 року стало традицією щороку проводити на базі Музею районне свято Урожаю. А із 2009 року районний театралізований конкурс – виставку «Дідух - національний символ родоводу». Останні сім років 19 серпня на базі Музей Хліба проходило обласне свято-виставка обрядових хлібів та дідухів «Народу вічний оберіг». До свята готувалися всією великою, дружньою громадою, навколишні села, район і область. Ми завжди гостинно відкривали свої двері для всіх, хто шанує і трепетно оберігає народні традиції, хто примножує найяскравіші вияви спадщини і правічні звичаї українців, — пише Группа «Комунальний заклад «Музей Хліба с. Білопілля»

Свято збирало також чимало самобутніх майстрів-умільців: вишивальниць, гончарів, майстрів живопису, рогозоплетіння, витинанки, які продовжують творити та відновлювати прадідівські ремесла. Та в особливій шані цього дня були умільці соломоплетіння, які презентували зроблені з останнього снопа дідухи, вони вражали своєю красою.

Фестиваль став своєрідним гімном хліборобській праці, яка творить найсвятіший зі всіх скарбів землі – ХЛІБ! Шанобливе ставлення до хліба, закладене в свідомості українців з давніх-давен, переходить у третє тисячоліття!!! На жаль, цьогоріч фестиваль неможливо провести через страшні обставини військового часу…

— Обжинки ставали великим і довгоочікуванним дійством, що супроводжувався піснями… І сьогодні, у такий непростий для нашої країни час, це свято набуває особливого значення — єднання і нашої духовної сили. Обжинки - не просто свято урожаю, це данина традиціям, які вшановували наші пращури і збережуть наші нащадки. І знову, як колись, люди несуть по вулиці вінок і дідух, закликаючи всіх єднатися: і тих, хто чує їх зараз, і тих, хто співав цих пісень раніше, і тих, хто співатиме їх в майбутньому. Знаючи про своє коріння, ми ніколи не забудемо, хто ми!!!!!!

Пропонуємо переглянути відео-захід, який підготували но за підтримки: аматорського гурту «Селищани» під керівництвом Коломієць Антоніни Василівни, учениць 11-го класу Білопільського ЗНВК Роїк Людмили та Гарикіної Тетяни, випускниці закладу Гулієвої Ельміри та Рибачук Надії і Харманенко Ірини.

 

 

Читайте також:

Самгородчан запрошують долучитися до благодійного ярмарку на підтримку ЗСУ. Варіанти участі

Їли пироги, слухали пісні та збирали гроші на ЗСУ: як село Козятин відзначило свої іменини

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Альоша Капніст

    Спасибі Г Дубенкову за створений ним національний проект

keyboard_arrow_up