У Козятині менше розлучаються, а народжується більше дівчаток

У Козятині менше розлучаються, а народжується більше дівчаток
  • Мирна статистика. Повномасштабна війна триває вже більше восьми місяців, але життя триває: хтось одружується, хтось розлучається, хтось радіє народженню діток.
  • Яка ситуація з цим у Козятині, ми дізнавалися у місцевому ДРАЦСі

За перші пів року 2022 в Україні зареєстровано рекордну кількість шлюбів — 103 903. Це на 21% більше, аніж за той самий період у 2021 та абсолютний рекорд за останні 7 років. З березня по вересень цього року в Україні зареєстровано 151 671 сім'ю. За аналогічний період 2021 року було створено 143 тисячі сімей. У Козятині також зростає кількість одружень.

— Від початку 2022 року у відділі станом на 27 жовтня зареєстровано 353 шлюби. Від початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого на кінець вересня на весільний рушник стали 293 пари, — каже головний спеціаліст Козятинського відділу ДРАЦС у Хмільницькому районі Вінницької області. Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Оксана Долюк, — А от реєстрація розірвання шлюбів зменшилася в рази. З 24 лютого 2022 року по 30 вересня зафіксовано всього лише 22 розлучення.

Відео дня

— Як проходить церемонія реєстрації шлюбу і скільки вона займає часу?

— Пари, у яких є хоч один військовий, в більшості випадків бажають скороченої процедури. Кажуть: наші урочистості — це наша перемога на фронті. Така реєстрація займає близько 20 хвилин. Реєстрація всіх інших пар з урочистостями триває пів години, — відповідає Оксана Долюк.

Під час війни, з 24 лютого, у Козятині зареєстрували народження 301 дитини. Серед них більшість — 156 — дівчатка. Хлопчиків народилося на 11 менше — 145.

Найчастіше батьки називають своїх донечок Міланами, Соломіями Софіями. Серед популярних хлопчачих імен — Максим, Матвій, Артем.

Іноді батьки вибирають рідкісні імена. Цьогоріч у Козятині зареєстрували Ладу, Аделіну, Андріану, Ясмін, Жасмін, Мікаєлу, Амалію, Стефанію і подвійне ім’я Варвара-Вікторія. 

— Після виступу гурту Kalush Orkestra з піснею Стефанія на Євробаченні 2022 ім’я Стефанія стало набирати популярності, — зазначила Оксана Долюк. 

Серед хлопчиків рідковживані імена — Дамір, Роберт, Мойсей, Тимур, Устим та Амір, —

сказала пані Оксана.

Найбільше українці віддають перевагу традиційним іменам, однак не обійшлось без трендових і нестандартних імен, повідомили на Facebook-сторінці Мін'юсту.

Серед жіночих імен для дітей найпопулярнішими стали Анна, Софія, Марія, Вікторія, Анастасія, Соломія, Олександра, Поліна.

Після перемоги України на Євробаченні-2022 популярності також набирає ім’я Стефанія – на честь тріумфальної пісні Kalush Orchestra.

Найпопулярнішими іменами для хлопчиків уцьому році стали Артем, Олександр, Максим, Богдан, Марк, Дмитро, Михайло.

Також під час війни стали популярними імена, пов’язані з новими видами зброї, яку ЗСУ успішно використовує проти окупантів. Найпопулярнішим «військовим» ім’ям серед українців стало Джавеліна/Джавелін – на честь американського протитанкового ракетного комплексу. Новонароджених хлопчиків також називають назвою турецьких бойових безпілотників – Байрактар.

Які незвичні імена використовували українці:

Жіночі: Квітослава, Дзвенислава, Червонка, Йордана, Євангеліна, Чіамада-Аделіна, Фрея, Жасмін, Хозяйка, Аріель, Зореслава, Міссі.

Чоловічі: Миролюб, Варфоломій, Князь, Северус, Зореслав, Мойсей, Лорд, Марілуіз, Миродар, Добромир, Граф.

Найчастіше українці заводять сім’ї у віці  20-29 років. Цікавим фактом є те, що кількість одружених в категорії 60 років і старші є вищою, ніж у категорії 55-59 років. Найменше шлюбів у категорії молоді до 18 років.

Читайте також:

Козятинський ЦНАП став частиною мережі Дія Центрів. Перелік послуг

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ольга Корчевнюк

    Щастя молодим!!!!!
  • Анжела Олицька Бондарчук

    😁😁😁😁👍👍👍
  • Олег Олицький

    👍👍👍👍🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦

keyboard_arrow_up