Всі родичі гарбузові на одній ялинці: у музеї триває виставка новорічних прикрас

Всі родичі гарбузові на одній ялинці: у музеї триває виставка новорічних прикрас
  • Прикраси. В музеї історії міста Козятин кілька років поспіль триває акція Ялинкові прикраси з бабусиної скрині». Завдяки їй вдалося уже зібрати 500 раритетних давніх ялинкових новорічних прикрас.

Цього річ до  музею у місті Козятин передали раритетні ялинкові прикраси родини італійця Тіто, який у 1897 році перебрався жити до села Жежелів.

«Ще у 12-річному віці Тіто переїхав сюди разом з дядьками  на запрошення Бердичівського купця, -- розповідає Лілія Макаревич,  директор музею історії міста Козятин. Панич запропонував  іноземцям роботу на Жежелівському гранітному кар'єрі. Адже  італійці вміли обробляти камінь. Згодом він закохався у  місцеву мешканку Климку, вона була уродженку села. Любов  їх і поєднала на віки і вони одружилися. Італієць мав з коханою емігрувати в Америку, але захворів. Й назавжди залишився серед українців. Жила родина дуже добре. Їм Бог послав дев'ятьох нащадків й велику родину, нащадки якої й досі проживають в рідному селі. І ось правнучка італійця, Валентина Купчик, вирішила долучитися до акції і принесла ялинкові прикраси їхньої родини, які зберігалися на горищі. Це скляні овочі: огірочок, цибулина, і кульки - 60 -хх років. За правління Микити Хрущова, коли були п'ятирічки по вирощуванню овочів, чи птиці, виходили цілі серії тематичних ялинкових прикрас. В нас є скляні півники, курчата, фрукти. Овочі: баклажани, квасоля, горошок зелений. І так колись «овочами» прикрашали ялинку".

Відео дня

У фондах музею вже зібрано 500 раритетних ялинкових прикрас. З них половина рідкісних та тих, що мають історичну цінність. «Серед них: казковий персонаж Іван-царевич з жар-птахом  у руці приблизно 1930-их років. Вона були виготовлена до ювілею О. Пушкіна. Іграшка автентична повністю із вати. Вона прибула з горища господарів з селі Кухарі на Київщині, де проживали далекі родичі Михайла Грушевського. Безліч монтажних іграшок зі стеклярусу та дротиків, які були популярними у 50-60-і роки, -- продовжує Лілія Маркевич. У фондах зберігаються скляні іграшки казкових персонажів,  наприклад крокодил Гена. Якось цю іграшку ми помітили в продажі на одному з аукціонів. Я забажала придбати її для нашого музею. Однак продавець забажав відразу всю суму коштів, і відмовився надсилати після платою. Тоді  ж до нас в музей завітала наша місцева мешканка і принесла Крокодила Гену, цю красиву ялинкову прикрасу. Тож я переконалась, що  потрібно мріяти і мрії обов’язково стануть реальністю», - додає пані Лілія.
У фондах музею зберігаються іграшки у формі футбольних м'ячів, які випускалися у 1950-х-60-х роках в період сплеску перемог та популярності футбольної команди «Динамо». Одними із найдавніших у музеї - є ялинкові прикраси із картону. Вперше їх придумали у Дрездені в Німеччині.  Саме ними прикрашали ялинки в царські часи, наприкінці  19 століття.

«В 1937 року їх випускали широкою серією.  Такі іграшки чіплялися за нитку. Це були тварини, мавпочка  із барабаном, дикі лебеді. Це найстаріші автентичні прикраси  у нашому фонді. І всі вони одного кольору. Завдяки цим іграшкам ми дізнаємось яким було наше історичне минули і як колись святкували Новий рік. Ще цікаво, що В 1937 року вийшла велика серія кульок на яких були зображені члени народного комісаріату України і СРСР. Це прикраси із з портретами Леніна, Сталіна. Ці іграшки сьогодні є на аукціонах і вони дуже дорого коштують і користуються попитом у колекціонерів. І ми віримо, що можливо одного дня вони теж доповнять колекцію нашого музею», - резюмує Лілія Павлівна.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up