Зачаття Іоанна Предтечі та День Іраїди: дізнайтесь про традиції, прикмети та заборони 6 жовтня

Зачаття Іоанна Предтечі та День Іраїди: дізнайтесь про традиції, прикмети та заборони 6 жовтня
  • У четвер, 6 жовтня, відзначається Всесвітній день охорони місць проживання. У православній церкві святкується зачаття чесного, славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, а також вшановується день мучениці діви Іраїди.

6 жовтня – День Іраїди

Протягом усієї історії розвитку людина змінює природу, у тому числі і середовище існування тваринного і рослинного світу. Темпи зникнення видів наразі різко зросли і до переліку видів тварин та рослин, що зникають, залучаються все нові й нові види, які до цього були цілком життєздатні.

Вчені б’ють на сполох: за 19 століть нашої ери на Земній кулі зникли 150 видів ссавців (переважно великих) і 139 видів птахів.

Відео дня

Порушення довкілля відбувається внаслідок антропогенних впливів, які докорінно змінюють умови життя диких тварин, а саме вирубки лісів, осушення боліт, розорювання степів, перелогових земель, створення водосховищ тощо.

Всесвітній день охорони місць проживання заснований для того, щоб нагадати людству про те, що ми, люди, є лише частиною природи, ми живемо і розвиваємося за її законами.

6 жовтня – день зачаття святого Іоанна Хрестителя

6 жовтня православна церква вшановує пам’ять святої мучениці Іраїди, яка проживала в Олександрії. Одного разу вона вирушила до джерела, щоб набрати води. У цей момент до берега причалив корабель, на якому знаходилося безліч жінок, чоловіків, ченців і дияконів. Всі ці люди були в оковах. Їх за сповідання християнської віри везли на муки.

Несподівано Іраїда спалахнула великою любов’ю до Господа. Вона добровільно приєдналася до в’язнів, і разом з ними була укладена в кайдани. Коли корабель прибув в єгипетське місто Антінополь, Іраїду перш інших піддали жорстоким катуванням, а після усікли мечем.

Церковний календар на 6 жовтня: відео

Традиції та звичаї на 6 жовтня

Зазвичай цей день видавався досить холодним, і здебільшого саме 6 жовтня починали топити печі
Говорили, що в цей день обов’язково потрібно утеплити будинок, протопити хату, заготовити дрова на зиму.

Також моляться Іоанну Хрестителю і просять його про милість. Іван відомий під ім’ям Предтечі і є пророком, який передбачив явлення Христа і охрестив його у водах Йордану.

Вважається, що зачаття Іоанна Предтечі – це день, коли можна зрозуміти, яка доля на тебе чекає надалі. Наші предки у цей день молилися святому і просили його здоров'я дітям. Безплідні пари молилися про майбутню дитину.

6 жовтня ворожили на власну долю. Для цього вирушали до місця злиття двох річок, набирали два глечика води (порівну). Потім приносили їх додому і дивилися, вода з якої посудини швидше випарується. Якщо води стало менше в посудині, де знаходилася вода з повної річки, то проблеми збережуться протягом усього року, і навпаки.

Що не можна робити 6 жовтня

  • Перераховувати гроші в гаманці і дрібні монети. Вважається, що це теж може стати причиною подальших проблем з грошима в найближчому місяці.
  • Не можна скаржитися й згадувати власні біди. Той, хто на Іоанна говорить про проблеми та нещастя, ніколи від них не позбудеться. Той, хто мовчатиме і сподіватиметься на краще, отримає щастя.
  • Не можна важко фізично працювати.

Народні прикмети на 6 жовтня:

  • 6 жовтня мало грибів і багато горіхів – чекай суворої зими.
  • Якщо людина народилася 6 жовтня, то її талісманом є опал. Такі люди володіють здібностями майструвати з глини і каменю, є прекрасними народними умільцями.
  • Бур’ян високий – прикмета, що снігу взимку буде багато.
  • 6 жовтня чути крики гусей, що летять на південь дуже високо – скоро настануть зимові погоди.

Іменини:

  • Чоловічі: Інокентій, Микола, Петро, Іван, Андрій
  • Жіночі: Раїса, Антоніна, Іраїда.

Читайте також:

Працюватимуть психолог та тренер: «Слухай» у Козятині запускає перші офлайн -події. Розповідаємо де і коли

Бабине літо заходить в Україну: про погоду на найближчі дні

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up