Без сосисок і цукру, зате з булгуром і лобіо. У дитячих садочках харчують по-новому

Без сосисок і цукру, зате з булгуром і лобіо. У дитячих садочках харчують по-новому
  • На початку навчального року ввели в дію нові норми харчування у школах, дитсадках і таборах.
  • На основі цих норм розробили рекомендоване меню, до якого входять досить цікаві страви.
  • Чи дісталася ця інновація до Козятина?

Ми звикли до того, що наших дітей у садочках годують манною кашею і тими стравами, які ми зазвичай готуємо вдома - макарони з відвареними сосисками, пюре з котлетою тощо. Втім, від цієї практики будуть поступово відходити.

Із 1 вересня цього року набули чинності нові норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Відповідну постанову прийняв Кабінет міністрів. У нових нормах, зокрема, дозволили використання безлактозного молока, якщо дитина не переносить молочні продукти, а також зменшили споживання солі і цукру. До прикладу, чай та какао мають бути взагалі без додавання цукру.

На основі цих норм шеф-кухар Євген Клопотенко спільно з командою проекту CultFood розробив рекомендоване чотиритижневе меню для шкіл і дитячих садків, куди входять також безглютенові страви, адже є діти, які мають алергію на продукти з глютеном. Лобіо з квасолі, мінестроне, суп авголемоно - це далеко неповний перелік страв із незвичними назвами. Втім у цьому меню є й вінегрет. Щоправда, якщо ви уявили порізані кубиками цибулю, маринований огірок і відварені овочі, заправлені соняшниковою олією, мусимо вас розчарувати. Бо вінегрет у новому меню, зовсім не той вінегрет. Але у списку страв багато овочів, різних каш, запіканок, курячі нагетси, які так смакують дітям, борщ і навіть ліниві голубці.

Відео дня

Козятинчанка Ірина, яка водить дочку до садочка №6, каже, що нещодавно у дошкільному закладі почали впроваджувати нове меню.

- Нам надіслали з садочка повідомлення, - розповідає жінка. - Сказали про це нове меню і попросили зранку погодувати дітей, бо не знають, чи діти будуть таке їсти. Ввечері запитала дочку, що давали у садочку? Вона мені каже: «Була якась липка каша»”.

Чи усі садочки Козятинської громади перейшли на нове меню і як змінилися підходи до харчування у дошкільних навчальних закладах, ми запитали в Управлінні освіти та спорту. В освіті кажуть, що з середини жовтня усі садочки Козятинської ОТГ харчуються за єдиним меню, яке затверджене Держпроспоживслужбою. Раніше для кожного дитячого садка розроблялося окреме меню. У новому справді є елементи з чотиритижневого меню від Євгена Клопотенка.

- Зараз з’явилися такі каші як кускус, булгур, чого раніше не було, - каже Інна Мадей, начальник управління освіти та спорту. - Став більш різноманітний асортимент каш. Раніше ми їли тільки манну. Але для батьків, які слідкують за новинками в харчуванні, це не є новим. Так само і відсутність цукру. Говорять, що цукру не дають, бо шкодують цукру, але це норма. До двох років взагалі діти не повинні знати, що таке цукор. Одні батьки задоволені, бо це здорове харчування, інші не задоволені, кажуть, що шкодують цукор давати дітям, а насправді це зовсім інший підхід.

Наскільки подорожчало харчування цього року?

У середині жовтня не лише ввели єдине меню для дитячих садочків, а й затвердили нову вартість харчування у школах та дитсадках Козятинської громади.

У садочках, як і раніше, половину від вартості харчування покриватиме міський бюджет, половину доплачуватимуть батьки. Для ясельної групи половина вартості коштуватиме 17,35 гривні, для дітей інших груп - 23,75. Тож батькам доведеться викласти з гаманця на три гривні більше, ніж минулого року. Додамо, що ця вартість харчування встановлена як для дитячих садочків, так і для дошкільних відділень у складі ЗНВК міста Козятина та сіл Козятинської громади.

Учні 1-4 класів шкіл Козятинської ОТГ харчуватимуться за рахунок міського бюджету. Середню вартість сніданків (обідів) встановили на рівні 22 гривні. Цьогоріч безкоштовним харчуванням забезпечать також учнів 9-11 класів, які підвозяться до шкіл.

Додамо, що безкоштовним харчуванням забезпечуються діти 5-11 класів та вихованці дитячих садочків, якщо вони входять до категорії:

  • дітей-сиріт;
  • дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • дітей з особливими освітніми потребами та дітей з інвалідністю;
  • дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • дітей із сімей тимчасово переміщених осіб;
  • дітей, батьки яких брали участь в антитерористичній операції та беруть безпосередню участь в операції об’єднаних сил;
  • дітей, батьки яких загинули або отримали поранення під час антитерористичної операції та операції об’єднаних сил;
  • дітей, батьки яких отримали інвалідність як учасники бойових дій;
  • дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків;
  • дітей соціально-незахищених категорій, які опинилися у складних життєвих обставинах.

 

Читайте також:

Який дитсадок закріплений за вашою вулицею?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up