Чи будуть закривати 10–11 класи у наших школах?

Чи будуть закривати 10–11 класи у наших школах?
  • У мережі ходить новина про те, що з нового навчального року старшокласникам з малих міст і сіл доведеться їздити на уроки у великі міста.
  • Бо відповідно до нового закону про освіту, старші класи будуть тільки у населених пунктах, де проживає більше 50 тисяч людей.
  • Що з цього приводу кажуть в нашому Управлінні освіти?

«Старша школа може стати недоступною для більшості школярів. В Україні йде процес поділу шкіл на три групи: початкові (1–4 класи), гімназії (5–9 класи) та ліцеї (10–12 класи). Мета — відокремити молодшу, середню і старшу школи один від одного.

Але про що мовчать… Про те, що ліцеї, згідно діючого закону, можуть бути створені тільки в містах з населенням більше 50 000 жителів, отже, такі міста, як Козятин, Калинівка, Хмільник, (умовою для створення ліцею повинна бути наявність не менше чотирьох 10 класів (стаття 32 Закону) не зможуть мати старші класи і дітям доведеться їздити на навчання в такі міста, як Вінниця, Житомир, Бердичів і т.д.», — це цитата з допису козятинчанки, депутатки Вінницької обласної ради Ірини Колесник, який вона опублікувала на своїй сторінці у Фейсбук у вівторок, 26 січня. Його поширили більше 100 користувачів, в тому числі й одна з козятинських груп, де цей допис жваво обговорювали в коментарях.

Відео дня

 

Йдеться про Закон України «Про повну загальну середню освіту», який підписав Президент ще у січні минулого року. Він продовжує реформування шкільної системи.

Відповідно до вищезгаданого закону, буде три типи навчальних закладів, які будуть забезпечувати освіту на різних рівнях:

  • початкова школа, яка дає початкову освіту;
  • гімназія, яка дає базову середню освіту (до 9 класу включно);
  • ліцей, що дає профільну середню освіту (старші класи).

Початкова школа зможе бути як окремою школою, так і бути в структурі гімназії. Тоді в такому навчальному закладі діти вчитимуться з 1 по 9 клас. Якщо порівняти з тією системою, яка діє зараз, то це як школа І-ІІ ступенів. За даними Інформаційної системи управління освітою, таких поки що на Козятинщині лише дві — у Кашперівці та Пляховій Глуховецької територіальної громади. Решта наших шкіл дають повну загальну середню освіту на всіх рівнях.

Що стосується ліцею у новій системі, то це має бути окремий навчальний заклад. Хоча у законі допускається такий варіант, що ліцей даватиме ще й базову середню освіту. Тоді тут вчитимуться з 5 по 12 клас. Однак у законі вказано, що заснувати ліцей можуть Верховна рада Автономної республіки Крим, обласні та міські ради, але лише тих міст, де населення більше 50 тисяч.

За даними Вікіпедії, у Козятині станом на 1 листопада 2020 року налічувалося 23,7 тисяч населення. Єдине найближче до нас місто, де мешкає більше 50 тисяч людей — Бердичів у сусідній області.

Цікаво, що новий закон про освіту прийняли ще рік тому, у липні 2020 внесли зміни. Але заговорили про нього лише зараз. Вже навіть зареєстрували петицію на сайті Президента, де вимагають скасувати норму, відповідно до якої ліцеї можуть створювати лише там, де населення більше 50 тисяч.

«У випадку невнесення відповідних змін в цьому році діти не зможуть в зазначених населених пунктах навчатись в старших класах», — йдеться у тексті петиції. Документ зареєстрували 20 січня 2021 року.

Чи справді все так страшно чи поки немає причин панікувати? Аби розібратися з цим, ми звернулися до Управління освіти та спорту Козятинської міської ради.

— Новий закон «Про повну загальну середню освіту» передбачає створення ліцеїв в містах, де населення більше 50 тисяч, але ці ліцеї будуть створені в 2027 році, — пояснює Олена Касаткіна, начальник Управління освіти та спорту Козятинської міської ради. — Я думаю, що до 2027 року норма 50 тисяч буде переглядатися. Тому що було погано вивчене питання. Дуже мало таких міст, де більше 50 тисяч населення. Ми плануємо, що в місті Козятині буде працювати ліцей для учнів 10–12 класів. У цей ліцей підуть ті діти, які пішли 3 роки тому в нову українську школу. І будуть у нас гімназії, де будуть навчатись діти з 1 по 9 клас.

Тому з 1 вересня 2021 року у козятинських школах продовжить працювати стара система — діти вчитимуться з 1 по 11 клас. Наступного навчального року старші класи можуть скоротити лише у деяких сільських школах, де навчається мало учнів. Проте це питання будуть вирішувати влітку й узгоджувати з батьками.

— Можливо, деякі сільські школи, які до нас приєдналися, і де в класі вчиться по 5–6 людей, то логічно буде цих дітей підвозити в заклади, де і вищий рівень викладання, і кращі умови. І я думаю, що батьки на це погодяться. Ми автобусом будемо забирати дітей старших класів і привозити на навчання в Козятин. Але це якщо батьки погодяться, — додає Олена Касаткіна.

До речі, новий закон про освіту справді можуть переглянути. У раді зареєстрували законопроект, який може внести до нього зміни. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила народна депутатка Лариса Білозір. Зокрема, законопроект передбачає, що ліцеї зможуть створювати міські, сільські та селищні ради незалежно від кількості населення.

 

Читайте також:

"Раді, що побачили один одного": для учнів відновили навчання. Репортаж зі школи №9

Яка школа закріплена за вашим мікрорайоном? Перелік вулиць і номери навчальних закладів

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алла Матіщук

    Дуже сподобалась цитата статті : -"Мета — відокремити молодшу, середню і старшу школи один від одного", напрошується на язик вислів  і хочеться даже не цензурною лайкою ...Ви, що там всі з глузду з"їхали зовсім , що ви вживаєте ? перед тим , як  приймаєте ці дибільні закони...Ми працюємо, плотимо податки , для того, щоб наші діти могли отримувати доцільне, безкоштовне  навчання ,,, так ні їм не має його так , як і подальшого життя в цій країні (на горизонті покращення навіть і не видно) Зато своїх чад вони за наші кошти можуть навчати у вищих школах , одівати ,взувати . З такими розкладами скоро в Україні і 50000 чолов. не нарахуємо не то що в населених пунктах...
  • Инга Канцева

    Це вже капець повний,такого ідіотизму як в Українці немає ніде.
  • Любов Погорєлова

    Коротше кажучи,ні вчитись,ні лічитись, ні грітись,ні митись скоро не можна буде.Добре хоч мої діти з Козятина виїхали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up