Чи повернуться учні до навчання офлайн у вересні?

Чи повернуться учні до навчання офлайн у вересні?
Фото ілюстративне
  • Війна забрала у наших дітей останній дзвоник, адже ці три місяці учні навчалися дистанційно.
  • А чого чекати від майбутнього навчального року?
  • Чи сядуть діти нарешті за парти навіть у тому разі, якщо воєнний стан триватиме восени і чи є надія, що відновлять роботу дитячі садочки?

Останні кілька років перед нашою системою освіти постали серйозні виклики. Спершу пандемія коронавірусу, яка докорінно змінила шкільне життя наших учнів. Через загрозу поширення інфекції школярів мусили відправити на дистанційне навчання. Відтак замість звичної розмови наживо діти могли спілкуватися із вчителями лише через екран смартфона, а 2019–2020 навчальний рік усі завершили в режимі онлайн.

Аби повернути дітей за шкільні парти, Міністерство освіти і науки розробило нові правила для навчальних закладів. За літо їх підготували до роботи в нових умовах і вже 1 вересня 2020-го діти повернулися до навчання у звичному режимі. І хоча через пандемію наші школярі не раз були змушені повернутися до «дистанційки», і вчителі, і учні пристосувалися до нових умов.

Нині перед системою освіти новий виклик — повномасштабна війна. Із початком вторгнення школярів перевели на дистанційне навчання. Останні три місяці нашим дітям довелося знову вчитися онлайн і цьогоріч для них навіть Останній дзвоник був дистанційним.

Відео дня

Багатьох батьків, які мають дітей шкільного віку, цікавить, що чекає на них наступного навчального року.

— У мене дочка — майбутня першокласниця, — каже козятинчанка Ірина. — У вересні їй виповниться шість, вона вже випустилася з садочка і не хочеться цей рік пропускати. Ми написали заяву на прийом до школи, але як воно буде — навіть не знаю. Не хочеться, щоб дитина на онлайн-уроках була, це все-таки перший клас.

У якому форматі буде навчання для наших школярів — залежить від ситуації довкола вторгнення. Поки що термін дії воєнного стану продовжили до 23 серпня. Якщо до кінця літа його не скасують, а, навпаки, продовжать знов, не виключено, що учні Козятинської громади у вересні так і не сядуть за парти. Причина у тому, що в умовах воєнного стану дозволено працювати лише тим навчальним закладам, які мають укриття. При чому це стосується не лише шкіл, а й дитячих садочків.

Завдячуючи нашим військовим, які ціною власного життя боронять нашу країну і не дають ворогу просунутися, на Вінниччині не ведуться активні бойові дії. Втім у нас досить часто лунають повітряні тривоги. Сирени виють по кілька разів на добу, інколи і в той проміжок часу, коли у дітей тривають уроки. Якщо під час уроку оголошуватимуть повітряну тривогу, дітей потрібно буде евакуювати. Втім найпростіші укриття є лише у двох із п’яти шкіл міста.

Парадокс полягає у тому, що побудувати укриття теж немає можливості. Підготувати проект — то не проблема. Проблема у тому, що такі роботи підпадають під категорію «капітальне будівництво», а держава не дозволяє займатися капітальним будівництвом в умовах воєнного стану.

— Нам дозволили займатися лише поточним будівництвом господарським способом, — каже міський голова Тетяна Єрмолаєва. — Це означає, що заклад може робити дрібні будівельні роботи власними силами, до прикладу, шпаклювати. А капітальне будівництво зупинено повністю.

Ось і виходить замкнене коло — школи без укриттів не можуть працювати, поки триває війна, але доки триває воєнний стан, побудувати укриття також неможливо. До того ж, будь-яке сховище має відповідати нормам.

— Наша держава йде за стандартами Фінляндії, — пояснює очільниця громади. — В укритті обов’язково мають бути туалети, умивальники, зали. У Фінляндії в укриттях навіть їдальні є. У нас є укриття у ліцеї і школі № 5, але вони старі і не відповідають стандартам. Ми будемо проводити роботи по їх відновленню. Решта міських шкіл не має укриттів взагалі. А щоб користуватися чужими спорудами захисту, нам треба мати угоду і там так само повинні бути туалети та умивальники, тому що в укритті можна просидіти і дві, і три години.

Що стосується дошкільних навчальних закладів, то із всіх міських садочків укриття можна облаштувати лише в дитсадку № 1. Наразі вивчається технічна можливість, адже там також потрібно зробити водогін і водовідведення і привести сховище у відповідність до стандартів.

— В укритті садочка мають стояти ліжка, — каже Тетяна Єрмолаєва. — Так само у шкільному укритті треба поставити хоча б лавки, тому що діти не будуть стояти.

Сподіваємося, що зовсім скоро Україна переможе рашистську орду і в новому навчальному році наші діти сядуть за шкільні парти.

 

Читайте також:

19 золотих і 3 срібних медалісти: з козятинських шкіл випустилось понад 200 учнів

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up