ЧИМ РІЗНЯТЬСЯ КУРСИ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ЦИВІЛЬНИХ ТА ВІЙСЬКОВИХ

САВС

Спільним для обох курсів є алгоритм CABC (Critical bleeding – критична кровотеча, Airways – дихальні шляхи, Breathing – дихання, Circulation – циркуляція). Зміст навичок, вкладених у літери, може відрізнятися залежно від умови надання допомоги та освіти курсантів.

 

Перша С в алгоритмі (critical bleeding). У цивільних умовах масивну кровотечу зупиняють, притиснувши магістральну судину пальцем проксимальніше від поранення. За допомогою турнікета зупиняти кровотечу можна лише у випадку, якщо не можливо подолати критичну кровотечу менш травматичними методами. До того ж, якщо мова йде про школярів, то навчати накладати турнікети їх треба лише на манекенах.
На полі бою критична кровотеча – вбивця №1, тому першому пункту в алгоритмі приділяються велику увагу. Турнікет накладається максимально високо на кінцівку при підозрі на критичну кровотечу або при травматичній ампутації.

Діма Лазаренко поделился публикацией Медичний відділ.

Фото Медичний відділ.

Відео дня

ЕКСТРАКЦІЯ.
Якщо у бойових умовах, при задачі якнайшвидше прибрати пораненого з небезпечної зони, працює принцип “Хапай та біжи”, то у цивільних – поранений не переміщується до прибуття швидкої допомоги окрім випадків смертельної загрози. У курсі BLS навчають також іммобілізувати місця вірогідних переламів (шинування, шийний комірець, спінальна дошка) до початку переміщення потерпілого.

Аirways (дихальні шляхи). BLS навчає відкривати дихальні шляхи мануально, при підозрі на травму шиї – не запрокидувати голову, лише висувати щелепу, при підозрах травми хребта бокове стабільне положення протипоказане.

У CLS проблема травми хребта не розглядається через рідкість та інший механізм травми. Бокове стабільне положення використовується завжди при залишенні пораненого без контролю. Дихальні шляхи бійцем-рятувальником відкриваються за допомогою ручних прийомів, бокового стабільного положення та завдяки застосуванню назофарингеальної трубки.

Вreathing (дихання). На цьому етапі цивільний курс включає перевірку дихання та проведення СЛР за потреби. Дозволено застосовувати автоматичний дефібрилятор. На відміну від цивільних, військових навчають проводити огляд грудної клітки на наявність проникаючих поранень та усувати проблему напруженого пневмотораксу, якщо вона виникне.

Сirculation (циркуляція крові). CLS курс робить акцент на тиснучі пов’язки та за потреби тапмонування поранень. Після чого рятувальник може спробувати відновити циркуляцію в кінцівці, що перетиснута турнікетом.
У курсі BLS тампонування дозволено робити лише медичним працівникам. Не фахівці можуть проводити шинування без ретракції у виключних випадках. Зазвичай зі спінальною дошкою та шинуванням працюють лише фахівці.

ОБРОБКА РАН
У цивільному курсі поранення, за деякими виключеннями, дезінфікують. У бойових умовах більшість ран глибокі, тому їх не дезінфікують.

ПРЕПАРАТИ
Цивільному постраждалому медичні препарати призначає лише лікар, не лікар може тільки допомогти прийняти ліки, що вживаються потерпілим по призначенню лікаря. Військові приймають вміст pill pack превентивно при наявності бойових травм. Знеболювання проводяться лікарями.

Міфи про «періодичне попускання турнікета» чи «больовий шок» можуть вбивати людей, а застосування військового вмісту алгоритмів у цивільних ситуаціях призвести до лиха. Часто можна почути про те, як комусь треба прикріпити язик булавкою чи накрити чорною тряпкою, що носити живих треба головою вперед, вперед ногами не можна, бо так носять мертвих.

Навчання має базуватися виключно на доказовій медицині, а не на забобонах та стереотипах. Розвінчувати міфи та надавати знання, які дійсно допомагають рятувати життя, можуть побудовані за міжнародними стандартами курси.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іван Іванович

    Дякую. Дуже непогано розкрито.

keyboard_arrow_up