Козятин відвідав історик Богдан Галайко

Козятин відвідав історик Богдан Галайко
  • Для старшокласників козятинських шкіл провели лекції про Українську повстанську армію.
  • Із діяльністю УПА школярів знайомив військовий історик, представник Інституту національної пам’яті Богдан Галайко.
  • Захід провели у рамках відзначення Дня захисників України, який ми святкуватимемо 14 жовтня.
  • Що пов’язує цей день з УПА і хто з наших земляків став знаковою фігурою серед повстанців?

У понеділок, 11 жовтня у міському будинку культури провели декілька лекцій про Українську повстанську армію для учнів старших класів. Першими запросили школярів зі шкіл № 9 і № 1. Дев’ята школа зібралася раніше.

Богдан Галайко почав свою лекцію зі слів «Слава Україні!». «Героям слава!» — відповіли школярі.

Відео дня

— Чотирнадцяте жовтня — це ще одна знаменна дата в нашій історії, пов’язана з нашим мілітарним минулим — це день створення УПА, — сказав після привітання історик. — У 1942 році була створена українська повстанська армія і 14 жовтня традиційно вважається святом для всіх українських повстанців. Сьогодні трішки поговоримо про УПА, про нашу мілітарну історію.

Насамперед Богдан Галайко запитав учнів, хто був першим головою Центральної Ради, державного органу Української народної республіки, яка виникла на наших теренах після революції в Російській імперії.

— Підказуйте мені, хто вже вчив це з історії, — каже Галайко. — Такий дядько-хіпстер з бородою.

У залі запанувала мертва тиша. Учні ніяк не могли згадати, хто це.

— Він дуже часто бував у нас в Сестринівці, його дідусь там проживав, у нас пам’ятник є цій людині, один з найкращих в Україні, — намагалася підказати Світлана Рибінська, начальник відділу культури.

— Гроші українські бачили? На 50 гривнях хто зображений? — запитав Богдан Галайко.

— Грушевський, — вигукнули дівчата з залу.

— Михайло Грушевський — оце він і був головою Центральної Ради, — продовжив Галайко. — Українці сто років тому намагалися побудувати власну державу. Вона називалася Українська Народна Республіка. Але прийшли наші сусіди недобрі з півночі, тоді вони називалися більшовиками, з Московщини і з Петербурга, і розказували, що їм тут подобається, вони тут будуть жити і розказувати, як нам треба жити. Вони доклали зусиль, щоб знищити нашу державність. Кілька років тривала ця війна за українську незалежність. На жаль, українці тоді програли через те, що не було в нас єдності, не було бачення і розуміння того, що нам треба свою державу, що тільки в своїй державі є своя правда, і сила, і воля, як писав Шевченко, І всі наступні етапи, це фактично була боротьба українців за відновлення нашої державності.

Історик розповів, що наступний етап боротьби за незалежність припав на роки Другої світової війни, коли утворилася Українська повстанська армія. Позаяк українці не мали власної держави, до цього вони вимушено воювали в арміях різних країн: більшість у Червоній армії, бо ми були частиною Радянського Союзу, деякі воювали на боці Третього рейху, деякі долучилися до лав антигітлерівської коаліції.

— Єдине військо, яке боролося за незалежну Українську державу, за синьо-жовтий прапор, за тризуб — це була УПА, — продовжив Галайко. — Їхня боротьба була надзвичайно успішна через те, що українське населення їх підтримувало. Це ще один стереотип, що ніби УПА воювала десь там на заході в Галичині. Насправді це не так, тому що діяльність українських націоналістів і їх підпілля були по всій території України і навіть на території Росії. Вінниччина теж була повстанським краєм, бо на території Вінниччини діяв центр військової територіальної округи, який називався УПА-Південь. Поблизу Літина розташовувалося командування. Очолював його полковник Омелян Грабець «Батько». Багато хлопців з Вінниччини боролись в лавах Української повстанської армії, але в радянський час не можна було про це говорити, їх називали бандитами.

Для того, щоб учні краще зрозуміли, хто такі воїни УПА, школярам продемонстрували коротке відео, яке розповідає про історію створення Української повстанської армії та діяльність повстанців на теренах України.

У цей час на лекцію прийшли учні школи № 1.

Після перегляду відео Богдан Галайко провів паралель між сучасною війною на сході нашої країни із тим, що відбувалося у часи активної діяльності УПА.

— У цьому відео розповідалося, наскільки важливою була ідеологічна, пропагандистська, інформаційна робота, яку проводили українські повстанці, — сказав

історик. — Боротьба йшла за свідомість кожного українця, за його цінності, за переконання. Якщо ми подивимося на сучасну війну, яка триває вже восьмий рік, сьогодні та війна йде за ті самі речі: за те, яким чином ми будемо думати, які цінності ми будемо сповідувати, на яких фундаментах ми будемо стояти. І ця інформаційна складова війни надзвичайно важлива.

Наостанок дослідник історії розповів про двох вихідців із Вінницької області, які стали знаковими фігурами в лавах УПА. Один з них — Іван Трейко, який народився у селі Старостинці біля Погребищ, брав участь у боротьбі за відбудову української держави у 1917–1921-их роках, емігрував до Польщі і пізніше приєднався до лав УПА. Завдяки своєму досвіду у військовій справі він став інструктором і викладав у старшинських школах. Після загибелі від рук НКВДистів його посмертно удостоїли звання Генерала УПА, а список генералів Української повстанської армії налічує всього дев’ять прізвищ.

Ще один повстанець з Вінниччини — Йосип Позичанюк, який родом з Дашева, що неподалік Іллінців. Він став одним із ідеологів УПА і займався пропагандистською діяльністю — інформував населення про діяльність армії через брошури та листівки.

Після завершення лекції учні оглянули тематичну виставку «УПА: відповідь нескореного народу», яку оформили у фойє Будинку культури.

Тут вивісили стенди з інформацією про те, як виглядали повстанці, за що і з ким вони боролися, якою була структура УПА, тощо.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Lilia Bezbah

    Синові дуже сподобалось.Дякую нашому викладачеві історії за такий цікавий урок.
  • Мария Бида

    У кінці було забагато пропаганди)
  • Artur Edu

    А він нічого не розказував про вбивства УПА? Ось невеличкий фрагмент одного з тисяч дописів про "героїв" та відповідне фото

    9 лютого 1943 року сотня Української повстанської армії (УПА) під командуванням Григорія Перегіняка, псевдонім Довбешка-Коробка, вбила польське населення в селі Паросля Сарненського повіту Волинського воєводствa. Цей злочин вважається початком різанини на Волині - геноциду поляків, скоєного українцями під час Другої світової війни.

keyboard_arrow_up