Не бомбосховища, а підвали і госприміщення. Де ховатимуться наші діти і вчителі?

Не бомбосховища, а підвали і госприміщення. Де ховатимуться наші діти і вчителі?
У ліцеї міста Козятин обладнують сховище. За словами очільниці освіти, у них воно протирадіаційне
  • Освіта&Війна. Вже серпень і до початку нового навчального періоду залишилось менше місяця.
  • Яким воно буде, навчання в умовах воєнного стану — офлайн, онлайн чи змішаним — наразі ніхто не знає.
  • Це питання неабияк хвилює батьків школярів. Адже в нашій країні вже шостий місяць йде повномасштабна війна.
  • Розповідаємо про можливі укриття у школах Козятинської громади на той випадок, коли дітей вирішать пустити за шкільні парти

У новому 2022-2023 навчальному році навчальну діяльність у закладах освіти МОН рекомендує розпочати 1 вересня. Відповідно до статті 9 Закону України «Про освіту» загальна середня освіта може бути організована за такими формами: інституційна, заочна, індивідуальна. Як навчатимуться діти, очно чи дистанційно, обирається залежно від безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Також МОН рекомендує — за можливості запровадити змішану форму. Це рішення прийматимуть спільно з батьками. Адже на кону — безпека та життя дитини.

Те, що школи мають відкритися з першого вересня, батьки сприймають по-різному. Але більшість — категорично проти. І це зрозуміло. Йде війна. Гарантувати повну безпеку неможливо. Минулого тижня міська рада зробила опитування на своїй сторінці у соцмережах. Кількість опитаних перетнула позначку в півтисячі голосів. Більшість висловила свою думку проти очного навчання дітей у воєнний час. Проте кілька осіб все ж підтримують офлайн-освіту. Робили опитування серед козятинчан і ми на своєму сайті. З півсотні опитаних майже 88% — проти, 12% — за. Ще є близько 100 коментарів, з них тільки один за очне навчання. Решта — категорично проти. У нашій вайбер-групі зі 125 голосів 83% проти, 13% — за офлайн. Але все ж школи готуються до освітнього процесу. 

Відео дня

На території Козятинської громади є 19 освітніх навчальних закладів та 2 позашкільних. Найголовніше завдання — облаштувати сховища для учнів та педагогічних колективів у разі сигналу «Повітряна тривога» або інших відповідних сигналів оповіщення. 

Фото зі сторінки Управління освіти

Пройтися і побачити укриття у школах нам не вдалося. Проте ми поспілкувалися з начальником управління освіти та спорту Козятинської міської ради Інною Мадей. Вона розповіла про підготовку до навчального процесу і зорієнтувала нас, яка ситуація з укриттями по закладах міста.

За словами Інни Мадей, у двох освітніх закладах є протирадіаційні, в інших - найпростіші укриття. Це, як правило, підвальні або господарські приміщення. Звісно, що ці приміщення не облаштовані на 100% під споруди цивільного захисту у разі військової загрози з неба. Тому наразі там тривають ремонтні роботи — заливають підлогу, облаштовують вентиляцію, каналізацію, освітлення, дбають про пожежну безпеку. 

— Загалом, станом на 1 серпня укриття освітніх закладів готові на 50-60%, — каже Інна Мадей. — Роботи по їх облаштуванню тривають. З метою організації роботи із підготовки закладів освіти до нового навчального року розпорядженням міського голови від 17.06.22 за № 140-р була створена постійно діюча технічна комісія з обстеження приміщень, інженерно-технічних комунікацій закладів освіти, яка провела огляд будівель, приміщень, комунікацій з метою приведення інженерно-технічних комунікацій, устаткування, обладнання у відповідність до чинних стандартів, правил, норм з охорони праці.  На території трьох закладів освіти відсутні технічні можливості облаштування найпростіших укриттів. У такому випадку для укриття розглядаються приміщення поліції, центральної районної лікарні, Центру дитячої та юнацької творчості (ліцей №1, №2). Приміщення ЦДЮТ має декілька виходів, обладнані туалетні кімнати для хлопчиків та дівчаток, стоять лавки та стільці, — продовжує очільниця управління освіти та спорту. —  Що стосується ліцеїв № 3, 5, 7, ОКЗ «Ліцей», гімназії №6, Пиковецької, Флоріанівської, Махаринецької та Сестринівської гімназій — там ситуація  інша. У цих  закладах освіти найпростіші укриття приводять до ладу. Вирішується питання з навчанням дітей гімназії №9.

Також Інна Мадей додала, що кошти на приведення до ладу приміщень є. До поточних ремонтних робіт закладів освіти та їх укриттів залучені освітяни. Всі працюють, докладають максимум зусиль, враховуючи всі рекомендації і МОНу, і ДСНС.

 — Наразі всі в режимі очікування. Звісно, ці найпростіші укриття можуть вберегти, наприклад, від уламкових пошкоджень. Безпека та життя дитини — перш за все. Діти — це найцінніше, що є в батьків.

Навіть у разі наявності в закладі освіти обладнаного сховища, батьки можуть відмовитись від очного навчання дитини та продовжити освітній процес дистанційно. Таке рішення батьки можуть приймати не колективно, а особисто, жодна дитина не буде відрахованою або відстороненою від навчання.

Що стосується садочків, то відомо, що в Козятині з дня повномасштабного вторгнення росії в Україну, вони зачинилися. Ми запитали у Інни Мадей, як буде далі? Чи буде черговий?

— Ми працюємо над тим, щоб мати змогу відкрити хоча б 1-2 заклади дошкільної освіти. На даний момент у садочках теж проводяться поточні ремонтні роботи, облаштовуються найпростіші укриття.

«Як ковід, то онлайн, а війна — то марш у школу?» 

Допис про те, як заклади освіти Козятинської міської територіальної громади активно готуються до нового навчального року та як тривають поточні ремонтні роботи та роботи по облаштуванню найпростіших укриттів зірвав соцмережі. Батьки обурюються і не розуміють — як відпустити дитину до школи, коли мало не щодня лунають сигнали повітряної тривоги і невідомо куди буде приліт? Коментарі батьків 

Антоніна Мельник

« По-перше, якщо відправити дитину до школи, має бути сховище в школі, чітко відпрацьований план по евакуації дітей до сховища, але на сьогоднішній день в нас немає ні першого, ні другого.»

Юлія Пенківська

«Я проти офлайн-навчання. Небезпечно робити скупчення дітей в той час, як у будь-який момент може розпочатись ракетний обстріл. І укриття не гарантує безпеки. До нього ще потрібно дістатись.»

Ірина Ковбій

«От більшість батьків відповідає ні, але давайте пройдемося по місту під час повітряної тривоги. Діти ходять по вулицях, магазинах, бавляться у сквері, ганяють на велосипедах. Батьки на роботі і навіть не здогадуються, чим займаються їхні чада під час повітряної тривоги. Діти спокійнісінько ходять через переходку без супроводу дорослих. Часто спостерігаю картину, як хлопці, вік яких від 6-13 років, на скейтах ганяють коло Фори, на парковці Соловейка, тривога гуде так, що вуха в'януть, але жоден не йде до дому. Наші будинки та квартири також не є гарантом безпеки. Нам потрібні бомбосховища надійні, бо як будемо продовжувати навчання онлайн, то просто отупіють так, що взагалі не буде шансу здати ЗНО.»

Інна Мельник

«Якщо подивитись фото тих шкіл, які за останні дні знищила ворожа держава, чи витримали підвали тих шкіл, які є простими сховищами і зовсім не бомбосховищами. Я підтримую якісне онлайн-навчання.»

Світлана Горобець

«Якщо сирена буде під час перерви, як вчителі будуть збирати дітей, якщо одне побігло на вулицю, друге по пиріжок, а третє в туалет? При ковіді сиділи, а зараз війна і не відомо, що може статися, не дай Боже! Хто буде відповідати за дітей?»

Надія Ковалишина-Москаль

«Страшенно хочеться, щоб дітки навчалися в школах. Це кращий варіант і для дітей, і для батьків. Але в даній ситуації — життя дітей дорожче за навчання.»

Олена Ніколайчук

«Діло в тому, що від вересня школи, університети, місця найбільшою скупчення дітей будуть під прицілом. І не факт, що буде змога вчасно зреагувати.»

Юлія Чайка

«Що це за цирк? Діти - це дуже велика відповідальність? Тим паче війна, не доведи Господь що… потім будуть руками розводити!? Моя особиста думка така: ніяких шкіл під час війни, це наше майбутнє покоління, тим паче діти, нехай краще вдома навчаються, так безпечніше і батьки спокійніші будуть.»

Юлія Лаврук

«Молодці, що готують укриття. Дякуємо, Вам за Вашу працю. Але надайте відповідь на запитання, чи витримає те укриття від бомбардувань ракет, які запускає РАША? І хто несе відповідальність за життя діток?»

Наталія Токова

«Це не укриття, це дійсно братська могила. Хто додумався у підвалі дітей від ракет ховати? Ви дружите з головою? Як ковід, то онлайн, а війна — то марш у школу. Невже у нашому місті немає адекватних керівників, які б подумали про дітей, а не про свої кишені?»

Людмила Іскра

«Проти навчання офлайн, тому що підвали сирі, холодні і ненадійні. Коронавірус продовжується чи вже нема? Уявіть як діти зі всієї школи штовхаються і біжать в підвал. Сидять там голодні, холодні і ходять в туалет на одне відро.»

Тетяна Адамова

«Уявімо, що тривога пролунала о 8. 25, коли хтось у класі, хтось у дорозі, а хтось коридорами гуляє. Або таке: по дорозі на  роботу лунає тривога. Що робити вчителю: шукати укриття (бо себе теж шкода) чи стрімголов бігти до школи?»

 Інна Кузь

«Під час воєнного стану, ніякого навчання в школах! Я розумію багатьох, і теж хочу щоб моя дитина навчалася в школі, але потрібно розуміти, що життя  та безпека дітей, важливіша за навчання за партами...»

Олеся Черніцька 

«Проти навчання у школах під час війни. Коли був вірус ,діти сиділи вдома ,а як ходили до школи, то в масках та з антисептиками. Зараз війна, може статись що завгодно, вже маска з антисептиком не спасе. Та навіть підвали стануть пасткою! Про яке очне навчання йде мова?»

  • Додамо, у Міністерстві освіти та науки України опублікували алгоритм дій для вчителів у разі проведення занять і увімкнення сигналів тривоги, що розроблений на основі рекомендацій ДСНС України.

Читайте також:

Лунає сирена — на вихід

У садочках та школах Козятина роблять ремонти і облаштовують укриття

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрій Миколайович

    Тільки бомбосховище,в підвалах приміщень під час навчань укриватись дітям і вчителям небезпечно,від ракетного удару будівля складається,гіркий приклад  Миколаїв
  • Valentina Mandziuk

    Можна більш докладно про укриття в ЦРЛ.

keyboard_arrow_up